Головна Науково-практичні коментарі Цивільний кодекс КНИГА П'ЯТА РОЗДІЛ III (ст.655-1215) Глава 69 (ст.1011-1028) Стаття 1027. Наслідки смерті фізичної особи або припинення юридичної особи - комісіонера

Стаття 1027. Наслідки смерті фізичної особи або припинення юридичної особи - комісіонера

РОЗДІЛ III (ст.655-1215) - Глава 69 (ст.1011-1028)
191

Стаття 1027. Наслідки смерті фізичної особи або припинення юридичної особи - комісіонера

1. У разі смерті фізичної особи або ліквідації юридичної особи - комісіонера договір комісії припиняється. 2. Якщо юридична особа - комісіонер припиняється і встановлюються її правонаступники, права та обов'язки комісіонера переходять до правонаступників, якщо протягом строку, встановленого для заявлення кредиторами своїх вимог, комітент не повідомить про відмову від договору.

 

Особливою підставою припинення договору комісії закон визнає смерть фізичної особи або ліквідацію юридичної особи - комісіонера. При реорганізації юридичної особи-комісіонера її права та обов'язки зберігаються, крім випадків відмови від договору зі сторони комітента. Слід закцентувати увагу на відсутність в даній нормі таких підстав для припинення договору комісії, як визнання комісіонера недієздатним, обмежено дієздатним, безвісно відсутнім або оголошення його померлим. Разом з тим виникнення таких обставин практично унеможливлює досягнення результативної цілі договору комісії, а відтак можна рекомендувати сторонам вказувати у тексті договору комісії про його припинення при настанні таких юридичних фактів.

< Попередня   Наступна >