Головна Науково-практичні коментарі Цивільний кодекс КНИГА П'ЯТА РОЗДІЛ III (ст.655-1215) Глава 66 (ст.936-978) Стаття 968. Продаж речі, яку поклажодавець не забрав з ломбарду

Стаття 968. Продаж речі, яку поклажодавець не забрав з ломбарду

РОЗДІЛ III (ст.655-1215) - Глава 66 (ст.936-978)
144

Стаття 968. Продаж речі, яку поклажодавець не забрав з ломбарду

1. Річ, яку поклажодавець не забрав із ломбарду після спливу трьох місяців від дня закінчення строку договору зберігання, може бути продана ломбардом у порядку, встановленому законом. 2. Із суми виторгу, одержаної від продажу речі, вираховуються плата за зберігання та інші платежі, які належить зробити ломбардові. Залишок суми виторгу повертається поклажодавцеві.

 

Порядок продажу речі ломбардом залежить від характеру такої речі та суті відносин, в межах яких виникло зобов'язання ломбарду з забезпечення її схоронності. У тому разі, якщо такою річчю є предмет застави, яким забезпечено зобов'язання поклажодавця перед ломбардом, то відчуження предмета застави має відбуватись відповідно з додержанням вимог Закону України "Про заставу" від 2 жовтня 1992 року N 2654-XII шляхом реалізації з аукціонів (публічних торгів), якщо інше не передбачено договором застави, та після виконання всіх умов, необхідних для реалізації предмета застави у такий спосіб. У тому разі, якщо предметом вказаної застави були ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, то в першочерговому порядку запропонувати придбати їх необхідно Мінфіну та НБУ на умовах форвардного контракту.

 

< Попередня   Наступна >