Головна Науково-практичні коментарі Цивільний кодекс КНИГА ТРЕТЯ РОЗДІЛ I (ст.316-394) Глава 25 (ст.346-354) Стаття 349. Припинення права власності внаслідок знищення майна

Стаття 349. Припинення права власності внаслідок знищення майна

РОЗДІЛ I (ст.316-394) - Глава 25 (ст.346-354)
147

Стаття 349. Припинення права власності внаслідок знищення майна

1. Право власності на майно припиняється в разі його знищення. 2. У разі знищення майна, права на яке підлягають державній реєстрації, право власності на це майно припиняється з моменту внесення за заявою власника змін до державного реєстру.

1. Коментована стаття є спеціальною щодо ст. 347 ЦК, оскільки знищення майна є дією, яка свідчить про відмову від права власності. Знищення майна є підставою припинення права власності, яка не пов'язана з правонаступництвом. Під знищенням слід розуміти використання майна, в результаті якого воно припиняє своє існування (наприклад, продукти харчування) або коли право власності припиняється на майно поза волею власника в результаті непереборної сили, неправомірних дій третіх осіб тощо. 2. За загальним правилом право власності на майно припиняється в момент його знищення, проте на майно, права на яке підлягають державній реєстрації (наприклад, об'єкти нерухомості (ст. 181 ЦК), таке право припиняється з моменту внесення реєструючим органом за заявою власника змін до державного реєстру.

< Попередня   Наступна >