Головна Наукові статті Історія держави і права України ПРАВОВИЙ СТАТУС ОСВІТИ УКРАЇНСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ У РУМУНІЇ 1918–1940 рр.

ПРАВОВИЙ СТАТУС ОСВІТИ УКРАЇНСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ У РУМУНІЇ 1918–1940 рр.

Наукові статті - Історія держави і права України
213

В.Д. Яремчук

ПРАВОВИЙ СТАТУС ОСВІТИ УКРАЇНСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ У РУМУНІЇ 1918–1940 рр.

Висвітлюються особливості державної політики, ставлення до українського населення та національної освіти у Румунії, румунізації україн­ського шкільництва, боротьба української спільноти за українську школу на Буковині та інших українських землях, окупованих Румунією.

Ключові слова: нормативно-правові документи, національна політи­ка, румунізація освіти, загальноосвітня школа, репресії окупаційної влади.

Постановка проблеми. Розвиток кожного народу пов’язаний зі станом його освіти, відповідною державною політикою у цій сфері. В українського народу, який століттями перебував під владою тих чи інших держав, особливо у новітньому часі, було чимало проблем, пов’язаних з відсутністю демократичного підходу панівних владних чинників до освіти корінного українського населення, задоволення його природного права на оволодіння знаннями рідною мовою. Після завершення Першої світової війни, розпаду Австро-Угорської імперії українські землі, що до неї належали, були окуповані королівською Румунією, яка проводила політику послідовної румунізації україн­ського населення.

Цей процес викликав супротив українства. Усе, що відбувалося в той історичний період становить певний суспільно-політичний й науковий інтерес, бо стосується державних та міждержавних, соціальних, національних та й правових питань, котрі ще й досі потре­бують належного вирішення на засадах міжнародного права.

Стан дослідження. Проблеми державно-правового регулюван­ня освіти українського населення у Румунії 1918-1940 рр. отримали висвітлення у численних працях вітчизняних та зарубіжних вчених минулого та сучасності. Особливої уваги заслуговують публікації, ав­торами яких є В. Ботушанськ

ий, Т. Бриндзан, М. Возняк, М. Гаусслайтнер, М Гетьманчук, О. Добржанський, А. Жуковський, Д. Квітковський, О. Кузьминець, В. Кульчицький, В. Курило, М. Лі­щенко, С. Макарчук, М. Настюк, М. Никифорак, Г. Піддубний, І. Піддубний, О. Попович, С. Сворак, С Сірополко, Б. Тищик, І. Фостій. Щоправда, вони стосувалися переважно висвітлення тільки тих аспектів освітянських проблем, що найбільш відповідали науковим зацікавленням зазначених дослідників. А між тим, виходячи із сучас­них реалій та враховуючи потребу цивілізованого вирішення в Україні актуальних національних проблем у галузі освіти, зокрема у загальноосвітній школі, необхідно більше уваги приділити вивченню саме правових питань організації й стану шкільництва у минулому на етнічних українських землях, які потрапили до складу держав, що ви­никли на початку ХХ ст.

Виклад основних положень. Щоб зрозуміти ситуацію, в якій опинилося українське населення колишніх підавстрійських територій після Першої світової війни в Румунії, слід звернутися до деяких офіційних даних. В Румунії українці (а їх у 1920 р. за румунською ста­тистикою нараховувалося близько 790 тис. чол., що становило 4,7% населення держави), які проживали в Ізмаїльському, Аккерманському, Хотинському повітах Бессарабії, Північній Буковині і частині Марамарощини-Сигітщини на Закарпатті, поділялися на три групи [1, с 117]. Перша група (близько 450 тис. чол.) проживала на придунайських зем­лях Бессарабії, які в минулому належали Росії та мали вихід до Чорно­го моря. Друга група (майже 30 тис. чол.) українців проживала у повіті Марамуреш (Мармарош) – краї, що охоплює сточище Верхньої Тиси [2, с. 4], і не виявляла особливої соціально-політичної активності. Третя група (понад 310 тис. чол.) – населяла Північну Буковину і була найрозвинутішою та політизованішою, відрізнялася високим рівнем національно-культурного життя [3, с. 260–315].

Тільки на Буковині у 1910–1911 рр. було 531 народна школа, у т.ч. 216 українських. Крім того, діяло шість українських середніх шкіл (по одній у Вижниці, Вашківцях, Кіцмані, Сереті та дві у Чернівцях) й декілька українських кафедр у Чернівецькому університеті [4].

З приходом румунської влади усі колишні автономні права Буковини були скасовані, а край перетворено у провінцію Румунії, де швидкими темпами здійснювалася політика румунізації – примусове запровадження румунської мови в усіх сферах життєдіяльності краю. Із спільноти, котра з усіх західних українців користувалася най­більшим сприянням у довоєнний час в Австро-Угорщині, буковинці стали найбільш гнобленими.

21 липня 1919 р. спеціальним декретом румунського уряду були змінені майже всі українські назви населених пунктів. При цьому за­значалося, наче «присвоюються населеним пунктам їх давні історичні румунські назви» [3, с. 274]. «...Але ця аргументація, – писалося 24 березня 1921 р. у газеті буковинських комуністів «Громада», – не відповідала дійсності. Приміром, Глибока називалась так ще в XIV столітті. Існує навіть грамота з 1481 року, в якій говориться про Глибоку. Відколи світ – світом ніхто не знав Глибоку – Адинката, Жучку – Моша» [3, с. 274].

Офіційно узаконеною стала концепція королівського уряду, за якою «українці – це румуни, які забули рідну мову своїх предків» [5]. Вона була доповненням до конституції 1923 р. і була прийнята 26 липня 1924 р. «Серед буковинських українців, призвичаєних до впорядкованої конституційної системи Австрії, – зазначав О. Субтель-ний, – брутальна ліквідація їхніх прав і румунізація культурного життя посіяли шок і розгубленість» [6, c. 387].

На початку 1919 р. розпочався процес румунізації освіти, в результаті якого на Буковині 1921 р. на румунську мову викладання було переведено 90 шкіл, де навчалося 16 тис. дітей, а протягом на­ступних двох років – всі 214 народних і 6 середніх шкіл [7, с. 57]. Політика румунського уряду призвела до того, що вже в 1927 р. на Буковині не залишилося жодної української школи, були румунізовані гімназії, дві семінарії, закрито кафедру української мови й літератури у Чернівецькому університеті. Влада перетворювала православну церкву в знаряддя румунізації, а колонізація (під виглядом «аграрної рефор­ми») також стала засобом румунізації.

Українську мову не тільки вилучено з навчальних програм на­родних і середніх шкіл як предмет навчання, а навіть заборонено кори­стуватися нею для пояснень при навчанні українських дітей. Закон про шкільництво вимагав, щоб українці віддавали своїх дітей до румунсь­ких шкіл. Дітям-українцям суворо заборонялося читати й розмовляти українською мовою; вчителів, які не володіли румунською мовою, звільняли з роботи, або переводили на румунську етнічну територію, а на їх місце прибували вчителі з «Регату» [8]. Посилена румунізація всіх видів шкільної освіти була завершена у 1927 р.

У румунській державі того часу навіть українську пресу було піддано жорсткій цензурі. Заборонено завезення з-за кордону кни­жок, виданих українською мовою, газет, нотних видань і навіть ікон [9, с 94].

Окупаційна влада переслідувала культурно-освітні установи українців на Буковині. Із 590 товариств, що були перед Першою світовою війною, у 1924 р. залишилося тільки 14 [10, с 950].

Ніякі виступи проти антиукраїнських дій влади не допускалися, бо у Румунії в 1918-1928 рр. (а потім ще раз протягом 1937-1940 рр.) було запроваджено стан облоги - воєнний стан, умови якого викори­стовувалися урядом для знищення українського національного життя.

Українське населення Буковини не могло з цим змиритися й не­гайно після знесення стану облоги після листопада 1928 р. почало вис­тупати з домаганням запровадження української мови в народних школах, відновлення українських середніх шкіл та українських кафедр у Чернівецькому університеті, які існували ще за австрійських часів.

Румунська влада пішла на деяке задоволення законних вимог українського населення Буковини, бо ще згідно з § 10 зобов’язань, які прийняла на себе Румунія на Паризькій мирній конференції 9 вересня 1919 р., мало бути забезпечене навчання рідною мовою дітей нерумунської національності. Згідно з розпорядженням Міністерства освіти від 1 жовтня 1932 р. мали вводитися у школах, де більшість дітей українці, 4 години щотижнево для навчання української мови і 2 години щотижнево для навчання релігії українською мовою. Крім того, запроваджувалися обов’язкові години української мови в учительській семінарії в Чернівцях. Однак шкільний інспекторат Чернівецької області не виконав приписів свого начальства (шкільний інспектор позбавив цілу низку українських громад права на заведення української мови в дотичних школах, не було заведено української мови в Чернівецькій учительській семінарії й навіть не іменовано про­фесора того предмету) [4].

Після скарги, яку подали міністрові освіти українські пар­ламентарні заступники, відповідний наказ Міністерства освіти надійшов до управителів народних шкіл, але вони просто не мали ба­жання його виконувати. Спочатку вони поставили вимогу, щоб батьки подавали письмову заяву про бажання, щоб їхні діти навчалися українській мові, а коли українські селяни виконали це домагання, управителі шкіл висунули нову вимогу щодо офіційного підтвер­дження підписів на цих заявах. Але й після усунення цих штучних пе­решкод наказ Міністерства не міг бути реалізованим з тієї простої причини, що в багатьох школах внаслідок попередньо активно проведеної румунізації освіти були лише румунські вчителі, які не володіли українською [4].

Таким чином дотримувалася влада положення конституції 1923 р., де проголошувалася «рівність усіх громадян, незалежно від їх походження, мови і релігії» [1, с. 118]. Результатом таких гарантій було те, що 1939 р. 80% українського населення Північної Буковини було неписьменним і малописьменним. В окремих селах (наприклад, Топорівцях Садгірського району, Атаки Кельменецького району) до встановлення Радянської влади все населення було неписьменним [11, с. 38].

Про незадоволення політикою румунського уряду в Буковині свідчили численні петиції відомих громадських і державних діячів про­тягом 20-х pp. XX ст. до Ліги Націй та участі представників буковинсь­ких українців, німців та євреїв у засіданнях Європейського Конгресу Націй. Державна політика уряду Румунії у галузі освіти серед україн­ського населення болісно сприймалася прогресивними українськими діячами не тільки на окупованих територіях, а й у радянській Україні.

Так, М. Скрипник, один з лідерів УСРР, на ХІ Всеукраїнському з’їзді Рад (травень 1929 р.) в доповіді «Стан та перспективи культурно­го будівництва на Україні» зазначав, що «…в Бессарабії ведеться ве­личезна, настирлива, люта, скажена політика румунізації українців…» [12, с. 176].

За права українців у галузі освіти в умовах політичного терору у дуже складних умовах боролися українські політичні організації, пар­тії та інші громадські об’єднання.

Однією з них була Компартія Буковини, заснована у 1918 р. на чолі з С Канюком. У 1921-1922 рр. розгромлені ЦК Компартії Буко­вини та її осередки у Хотині, Кельменцях, Зарожанах, Бабині, Мамаївцях, Новій Жучці. 19 грудня 1924 р. було прийнято закон (т.зв. «закон Мирзеску»), за яким тільки належність або симпатії до Комуністичної партії каралися 10-річним тюремним ув’язненням, або штрафом від 10 до 100 тис. леїв та обмеженням громадянських прав. Компартія Буко­вини наприкінці 1926 р. на правах крайової організації увійшла до складу Компартії Румунії, було створено новий керівний орган - Буко­винський крайовий комітет КП Румунії, першим секретарем якого об­рано С Галицького.

У лавах КПР буковинська партійна організація використовувала різні форми і методи роботи у боротьбі за соціальне й національне визволення, реалізацію права корінного населення на освіту. Так, у 1931 р. брала участь у виборах до парламенту через легальну ор­ганізацію - Робітничо-селянський блок (утворений 1925 р. з ініціативи КПР), від якого в парламент було обрано п’ять депутатів, серед яких -В. Кошул, комуніст-підпільник із с. Раранча Чернівецького повіту. У 1934 р. при підтримці молодих комуністів і соціалістичної організації молоді створено культурницьку організацію та налагоджено видання газети в Чернівцях [13, c. 327].

У 1929 р. група українців, що відокремилася від соціал-демократів, створила на Буковині легальну партію «Визволення». Вона закликала до боротьби за «Радянську червону Буковину» та її приєднання до радянської України. Комуністи використовували цю партію для легального прикриття своєї діяльності. У 1934 р. партію «Визволення» було заборонено [13, c. 328].

За відновлення української освіти та просвітницьких організацій боролися осередки ОУН, які з’явилися на Буковині на початку 30-х рр. Їх очолювали П. Григорович, О. Зибачинський, Д. Квітковський. Націоналісти користувалися підтримкою молоді, передусім студентст­ва, а також частини селянства. Під їх впливом перебували студентське товариство «Залізняк», спортивне товариство «Мазепа». Націоналісти видавали журнал «Самостійна думка» і тижневик «Самостійність». Однак серед оунівців Буковини такої активності, як в Галичині, не спостерігалося, що пов’язувалося із жорстокими переслідуваннями революційного націоналізму. У 1937 р. відбулися два політичні проце­си над українськими націоналістами, які були використані румунською владою для наступу на всі прояви українського політичного життя.

А коли у 1938 р. король Кароль ІІ встановив у Румунії військову диктатуру, політичні партії та інші організації, крім провладних, були розігнані [13, c. 329–330].

Право на національну освіту українського населення Буковини захищала і Українська національна партія (1927–1938 рр.), яку очо­лював відомий український політичний діяч Залозецький-Сас Володимир-Сергій. Ця партія схилялася до «органічної роботи» та компромісу з владою, намагаючись захищати права українців та зберігаючи лояльність до Румунії, прагнула об’єднати в своїх лавах націонал-демократів не лише Буковини, а й Бессарабії та Мармарощини [14]. У 1930 р. вона уклала виборчу угоду з владною націонал-цараністською партією, внаслідок якої українцям було надано кілька місць у парламенті, а в уряді створено спеціальне відомство у спра­вах національних меншин. УНП всіма засобами домагалася прове­дення в життя згаданого наказу Міністерства освіти, причому заявила в пресі, що вважає цей наказ за «провізорію» (з франц. provisoire – тимчасовий) й ставить свої законні домагання на запровадження української мови в народних школах української частини Буковини та Бессарабії [4].

Українська спільнота Буковини організовувала вакаційні курси українознавства для шкільної молоді. Керівництво курсами перебрало на себе чернівецьке товариство «Українська школа», яке провадило ці курси за допомогою українських учителів-пенсіонерів і переважно української академічної молоді. Так, у 1932 р. в Чернівцях відбулося дев’ять вакаційних курсів, а в провінції – 12. Використовуючи ці кур­си, українці Буковини боролися проти «витравлення усього українського засобами румунської школи» [4].

У 20–30 рр. ХХ ст. значно зросла роль буковинських педа­гогічних товариств у процесах національно-культурного відродження українців. З-поміж них виділялося своєю діяльністю товариство «Взаїмна поміч українського вчительства». Плідну роботу у цьому напрямку проводили вчительські організації – «Українська школа», «Вільна організація» буковинського вчительства, а також педагогічні часописи Буковини [15].

У Бессарабії ж, як зазначав С. Сірополко, «не тільки нема українських шкіл, а й не провадиться позашкільна освіта силами українського громадянства, як це спостерігаємо на Буковині». Львівська газета «Діло» (1933, № 303) надрукувала інформацію про те, що у с. Старо-Козаче збирає місцева громада будувати «Народний дім» - перший у Бессарабії [4]. Це повідомлення сприймалося як пози­тивний імпульс національного пробудження.

У той же час у частині Мармарощини, що входила до Румунії, українського шкільництва взагалі не існувало (перед Першою світовою війною були там парафіяльні народні школи, де в перших двох класах учили лише українською, а з третього - починали вчити ще й угорської).

Лише в результаті радянсько-німецьких домовленостей, що їх А. Гітлер називав «шлюбом за розрахунком», значно змінилося став­лення до освітніх проблем української спільноти у Румунії.

Як відомо, 26 червня 1940 р. СРСР звернувся до Румунії із заявою про повернення Радянському Союзові Бессарабії, а також пе­редачу йому Північної Буковини, населеної переважно українцями. Вимога обґрунтовувалась прийнятим Народним вічем Буковини 3 лис­топада 1918 р. рішенням про возз’єднання з Радянською Україною. Німеччина, побоюючись того, що в разі збройного конфлікту СРСР з Румунією, вона втратить радянські поставки продовольства, сировини і нафти, «порадила» Румунії піти на поступки.

28 червня 1940 р. румунський уряд заявив про свою згоду пере­дати СРСР Бессарабію і Північну Буковину, а вже 2 серпня вони були включені до складу УРСР (Північна Буковина і Південна Бессарабія). А рештки території Бессарабії і Молдавської АРСР, що входила до складу УРСР, увійшли до союзної Молдавської РСР, яка була утворена 15 серпня 1940 р.

До початку 1940/1941 навчального року за радянським зразком була цілком реорганізована система народної освіти на Північній Буковині. Організовуючи українські педагогічні, фельдшерсько-аку­шерські школи, музучилища, учительський інститут, реорганізовуючи румунський університет, перевівши 406 шкіл на українську мову вик­ладання (а до того часу за румунського панування не було вже жодної української школи), відкривши будівельний і кооперативний тех­нікуми, влада набувала авторитету. Кількість учнів у загальноосвітніх школах порівняно з 1939/40 навчальним роком збільшилася майже вдвоє. Одразу ж після початку створення системи нової школи у зазна­чених регіонах була скасована платність навчання.

Водночас нова влада провела велику роботу з ліквідації малописьменності і неписьменності, відкривала дитсадки і дитбудин­ки, сільські клуби і будинки культури, бібліотеки і хати-читальні, кінотеатри, музеї. Почали діяти український драмтеатр і обласна філармонія. Це було серйозним зрушенням у вирішенні освітніх про­блем місцевого населення, що забезпечило новій владі багатьох прихильників [16].

Висновки. Таким чином, у роки румунської окупації укра­їнських земель, особливо у 20–30-ті рр. ХХ ст. усі попередні надбання українського населення щодо національної освіти були зведені на­нівець. Румунська влада у прагненні розвитку панівної нації здійснювала політику суцільної румунізації корінного населення, перш за все, українського.

Українці Буковини, Бессарабії, Хотинщини та інших територій у складних умовах політичного терору та стану облоги відстоювали свої природні права на національну освіту. У цьому процесі значну роль відігравали політичні та громадські організації. Але лише політична ситуація в Європі дала можливість вирішити деякою мірою українське питання в освіті на загарбаних Румунією українських землях. Почався період нової, вже радянської національної політики у галузі освіти, зокрема на ниві шкільництва, як українського народу, так і національних меншин.

––––––––––––––

Див.: Україна у міжнародних відносинах ХХ століття: навч. посібник / за заг. ред. Я.Й. Малика. – Львів: ЛНУ ім. Івана Франка; ЛРІДУ НАДУ, 2004. – 468 с.

Див.: Пензеш В. Історія Української Греко-Католицької Церкви в Мараморощині й цілій Румунській державі / о. Василь Пензеш. – Львів: Стрім, 1994. – 60 с.

Див.: Нариси з історії Північної Буковини / В.М. Ботушанський, А.М. Глуговський, А.І. Гриценко та ін. – К.: Наукова думка, 1980. – 339 с.

Сірополко С. Народна освіта на українських землях і в колоніях / С. Сірополко. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://litopys. org.ua/cultur/cult06.htm

Див.: Vorwarts. – 1923. – 5 maj.

Субтельний О. Україна: історія / Орест Субтельний; пер. з англ. Ю.І. Шевчука; вст. ст. С.В. Кульчицького. – К.: Либідь, 1991. – 512 с.

Сворак С.Д. Народна освіта у західноукраїнському регіоні: історія та етнополітика (1944–1964 рр.) / С.Д. Сворак. – К.: Правда Ярославичів, 1998. – 240 с.

Див.: Курило В. Північна Буковина, її минуле і сучасне / В. Курило, М. Ліщенко, О. Романець, Н. Сирота, Б. Тимощук. – Ужгород: Карпати, 1969. – 247 с.; Макарчук С.А. Этносоциальное развитие и национальные отношения на западноукраинских землях в период империализма / С.А. Макарчук. – Львів: Вища школа, 1983. - 255 с; Макарчук С.А. Український етнос (виникнення та історичний розвиток): навч. посібник / С А. Макарчук. - К.: НМК ВО, 1992. -148 с; Яремчук В.Д. Національні проблеми загальноосвітньої школи України: історія і сучасність / В.Д. Яремчук. - К.: ІСДО, 1993. - 100 с

Див.: Макарчук С.А. Український етнос (виникнення та історичний

розвиток): навч. посібник / С.А. Макарчук. - К.: НМК ВО, 1992. - 148 с.

Див.: Енциклопедія українознавства. Загальна частина: у 3 т. -[Репринтне відтворення 1949 р.]. - К., 1995. - Т. 3. - С. 950.

Див.: Розквіт народної освіти в західних областях України. - К.: Радянська школа, 1979. - 192 с

Солдатенко В.Ф. Незламний. Життя і смерть Миколи Скрипника / В.Ф. Солдатенко. - К.: Пошуково-видавниче агентство «Книга Пам’яті України», 2002. - 352 с

Див.: Суспільно-політичні трансформації в Україні: від задумів до реалій / В.Ф. Солдатенко (кер.) та ін. - К.: Парламентське вид-во, 2009. - 536 с

Масан О. Володимир-Сергій Залозецький - віце-президент Буковини, сенатор і... лялькар / Олександр Масан // Доба. - № 19(194), 12 березня 2002 р.

Ющишин І. Товариство «Взаїмна поміч українського вчительства». 1905-1930 / І. Ющишин. - Львів, 1932. - 339 с

Див.: Фостій І.П. Північна Буковина і Хотинщина в роки Другої світової війни (1939-1945 рр.): автореф. дис. На здобуття наукового ступеня канд. іст. наук: спец. 07.00.01 «Історія України» / І.П. Фостій. - Чернівці, 2005. - 20 с

 

< Попередня   Наступна >