Головна Наукові статті Теорія кваліфікації злочинів ВПЛИВ МОТИВІВ РАСОВОЇ, НАЦІОНАЛЬНОЇ ЧИ РЕЛІГІЙНОЇ НЕТЕРПИМОСТІ НА КВАЛІФІКАЦІЮ ЗЛОЧИНІВ

ВПЛИВ МОТИВІВ РАСОВОЇ, НАЦІОНАЛЬНОЇ ЧИ РЕЛІГІЙНОЇ НЕТЕРПИМОСТІ НА КВАЛІФІКАЦІЮ ЗЛОЧИНІВ

Наукові статті - Теорія кваліфікації злочинів
454

А.В. САВЧЕНКО,

доктор юридичних наук, професор, (Київський національний університет внутрішніх справ)

ВПЛИВ МОТИВІВ РАСОВОЇ, НАЦІОНАЛЬНОЇ ЧИ РЕЛІГІЙНОЇ НЕТЕРПИМОСТІ НА КВАЛІФІКАЦІЮ ЗЛОЧИНІВ

Відомо, що на підставі Закону Укра­їни «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості» від 5 листопада 2009 р. чинний Кримінальний кодекс (далі — КК) у низці статей було доповнено вка­зівкою на зазначені вище специфічні мо­тиви, при цьому такого роду зміни стосу­валися саме кваліфікуючих ознак відповід­них складів злочинів. Зокрема, законодавча конструкція «з мотивів расової, національ­ної чи релігійної нетерпимості» з’явилася у новоствореному п. 14 ч. 2 ст. 115, а та­кож у чинних ч. 2 ст. 121, ч. 2 ст. 122, ч. 2 ст. 126, ч. 2 ст. 127, ч. 2 ст. 129 КК (поряд з цим деякі уточнення стосувалися ст. 161 КК, а у ст. 300 КК була зроблена вказівка на «твори, що пропагують расову, націо­нальну чи релігійну нетерпимість та дис­кримінацію») [1]. У зв’язку з цим акту­альним є питання про специфіку (особли­вості) вказаних мотивів та їх вплив на ква­ліфікацію вчинених суспільно небезпеч­них діянь. Це ми визначаємо за мету на­шого дослідження у цій статті.

Розпочинаючи розгляд питань, сфор­мульованих у меті дослідження, варто на­гадати, що під мотивом (як психологіч­ною категорією) передусім розуміють те, що спонукає діяльність людини, те, чому здійснюється така діяльність [2, 61]. За на­шим переконанням, мотив — це інтеграль­ний психічний утвір, який спонукає особу до вчинення суспільно небезпечного ді­яння та є його підставою [3, 14]. Вважа­ється, що мотив є обов’язковим чинни­ком при реалізації психічно нормальною особою своєї поведінки (як правомірної, так і злочинної), діяльності, вчинку або ді­яння. Їх безмотивність

є нонсенсом. Ці­каво, що кримінально-процесуальне право відносить мотив до предмета доказування у кожному злочині (ст. 64 Кримінально-процесуального кодексу України), а це свідчить про визнання існування мотиву в будь-якому суспільно небезпечному діянні. При провадженні дізнання, досудового слідства та розгляді кримінальної справи у суді мотив підлягає обов’язковому доказу­ванню, а також зазначенню в обвинуваль­ному висновку слідчого та обвинуваль­ному вироку суду. Якщо суд (суддя), який розглядав кримінальну справу, не встано­вив конкретні мотиви злочину, не зазна­чивши їх у мотивувальній частині обвину­вального вироку, то це, як видається, є під­ставою для скасування або зміни вироку.

Який же зміст мотивів расової, наці­ональної чи релігійної нетерпимості? На думку О.А. Чувакова, під таким мотивом слід розуміти «чувство неприязни к людям определенной расы, нации или религии. Указанное обстоятельство и определяет мотивацию совершенного общественно опасного деяния»” [4, 260]. На наш погляд, з таким тлумаченням аналізованих моти­вів вказаним автором погодитися важко, оскільки: по-перше, дослідник поєднує ці три за суттю різні мотиви в один єдиний, що не є коректним; по-друге, у свою чергу потребує розширеного тлумачення й по­няття «почуття неприязні»; по-третє, на­вряд чи саме ця обставина визначає моти­вацію вчиненого злочинного діяння, адже до її складу входить не тільки мотив, але й інші складові компоненти мотиваційної сфери особи (потреби, цінності, цілі, емо­ції, почуття, ідеали тощо). Вважаємо, що для правильного розуміння зазначених мо­тивів і впливу їх на кваліфікацію вчине­ного слід виходити з міжнародного (зо­крема, європейського) досвіду з цього пи­тання, який розглядає ці мотиви як «нена­висницькі».

Сутність злочину, скоєного з ненависті, полягає у тому, що злочинець вчиняє його з мотивів, викликаних його осо­бистим ненависницьким (упередже­ним) ставленням до жертви, котра має специфічний статус чи належить до пев­ного соціального прошарку (зокрема, це іноземці, люди іншої раси чи кольору шкіри, представники інших релігійних конфесій, особи з нетрадиційною сексу­альною орієнтацією, інваліди, малолітні). У зв’язку з цим під загрозою опиняється особиста недоторканість, життя, здоров’я, власність та інші людські цінності жертви. Кожний прояв ненависті щодо зазначених потерпілих може мати свою специфіку. На­приклад, якщо злочин вчиняється з мотивів расової ненависті, то важливо встановити проти кого конкретно ця ненависть спря­мована — проти білих чи чорношкірих гро­мадян, азіатів чи представників тихооке­анських островів, чи, можливо, ненависть носить антимультирасовий характер? При­рода злочинів, що вчиняються з ненависті, криється у глибинах деформованої людської свідомості, спотворених імпліцитних спо­нукань, нереалізованих хибних бажань, потаємних збочених хотінь, нездійснених навіюваних мрій тощо. «Ненависниць­ким» посяганням властива особлива підступна мотивація: расова, етнічна, релігійна ворожнеча та розбрат, сексуальна агресія, садизм, специфічна помста та інші низькі мотиви. Вчиняючи, здавалося б загальнокримінальні злочини проти особи чи власності, злочинці трансформують звичайну (некваліфіковану) чи корисливу мотивацію у вузькоособистісну, реалізують свою ненависть, виміщають свої приховані почуття на конкретній особі, заподіюючи шкоду її життю, здоров’ю, недоторканості, майну тощо. При цьому для більш по­вного й об’єктивного розуміння злочинів, що вчиняються на ґрунті ненависті, фахівцям слід знати їх історичне ми­нуле й сучасний стан, виявляти специфіку жертв цих посягань і вплив на громаду, відмежовувати від суміжних злочинів, мати уявлення про низку споріднених по­нять («антисемітизм», «ісламофобія», “христианофобія”, “гомофобія”, “расизм” та ін.) тощо.

Повертаючись до специфіки мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості за нормами КК України, варто констатувати про непоодинокі випадки не­правильного встановлення таких мотивів у практиці національних правоохорон­них органів і суду, що викликає неабияке занепокоєння у міжнародної спільноти. Зо­крема, у звіті щодо моніторингу правового реагування України на злочини, вчинені з мотивів упередження (2008 р.), було за­значено про те, що зазвичай міліція від са­мого початку не проводить розслідування таких злочинів, а українські міліціонери не навчені ані розпізнавати упередження (як мотив вчинення злочинів), ані на­лежним чином розслідувати такі зло­чини [5, 14]. З огляду на це вважаємо, що, зокрема, умисне вбивство, вчинене з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості (п. 14 ч. 2 ст. 115 КК України) кваліфікують тоді, коли винний прагне про­демонструвати людську неповноцінність потерпілого, через належність останнього до конкретної раси, нації (національності) чи етнічної групи або релігійної конфесії (віровчення) та внаслідок цього виявляє своє упереджене, ненависницьке ставлення до нього. Підвищена суспільна небезпека цього виду умисного вбивства зумовлена посяганням не тільки на життя особи, а й на гарантовану ст. 24 Конституції України рівність прав і свобод людини та грома­дянина, незалежно від їх раси, кольору шкіри, релігійних переконань, етнічного походження, за мовними або іншими озна­ками тощо.

Для застосування п. 14 ч. 2 ст. 115 КК необхідно встановити конкретний спеціальний мотив з тих, що перелічені у кримінальному законі, або їх сукупність. Такий мотив може поєднуватися з іншими спонуканнями (помста, корисливість, хуліганські мотиви), у той же час він має серед них домінувати. Домінуючим спо­нуканням в цьому випадку виступає праг­нення винної особи вчинити фізичну роз­праву з потерпілим у зв’язку з його ра­совою чи національною приналежністю або релігійними переконаннями тим са­мим принизити честь і гідність певної раси, нації або конфесії. Сюди та­кож відноситься бажання спровокувати або розпалити національну, расову чи релігійну ворожнечу та ненависть, проде­монструвати шовіністичний світогляд або ксенофобію щодо всіх інших чи конкрет­них груп людей (наприклад, викликати шляхом умисного вбивства загострення міжнаціональних чи міжконфесійних стосунків, масові заворушення і т.п.). Це може бути також помста потерпілому за його незгоду підтримати націоналістичну або релігійну дискримінацію.

Умисне вбивство з мотивів релігійної нетерпимості, як правило, передбачає міжособистісні неприязні стосунки, зумовлені непримиримістю до представників іншої конфесії (цей вид умисного вбивства може поєднувати в собі елементи національної та расової ворожнечі). Релігійна ненависть може стати мотивом до вчинення умисного вбивства особи, що не сповідає жодної ре­лігії, а також атеїста.

У принципі зміст проаналізованих вище мотивів умисного вбивства буде од­наковим й при вчиненні деяких інших умисних злочинів, в яких законодавець пе­редбачив обов’язкову наявність таких мо­тивів (зокрема, це стосується ч. 2 ст. 121, ч. 2 ст. 122, ч. 2 ст. 126, ч. 2 ст. 127, ч. 2 ст. 129 КК). Отже, слід сформулювати таке правило: якщо при вчиненні умисного тяжкого або середньої тяжкості тілесного ушкодження, побоїв і мордування, катування або погрози вбивством мають прояв мотиви расової, національної чи релігій­ної нетерпимості, то вчинене кваліфікують за частинами другими тих статей, що пе­редбачають відповідальність за ці злочини. Якщо при цьому має місце порушення рів­ноправності громадян залежно від їх ра­сової, національної належності або релі­гійних переконань, то вчинене, залежно від тих чи інших обставин, має кваліфіку­ватися додатково ще й за частинами 2 або 3 ст. 161 КК України. Проте умисне запо­діяння легкого тілесного ушкодження в процесі вчинення злочину, передбаченого ст. 161 КК України, охоплюється понят­тям «насильство» , про яке зазначено у ч. 2 цієї статті. Поряд з цим хотілося б звернути увагу на непослідовність законодавчої тер­мінології щодо аналізованих мотивів у різ­них статтях КК України, зокрема такі мо­тиви підміняються більш абстрактним по­няттям “на ґрунті” і прив’язані до катего­рій “ворожнеча” та “розбрат” замість кате­горії “нетерпимість” (п. 3 ч. 1 ст. 67) або в них переплутаний порядок (послідов­ність) вживання вказаних трьох прикмет­ників, які, до речі, вже прив’язуються до категорій “ворожнеча” та “ненависть” (ч. 1 ст. 161) чи “нетерпимість” та “дискриміна­ція” (ч. 1 ст. 300).

Сподіваємося, що вироблені нами по­ложення про специфіку мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості та їх вплив на кваліфікацію вчиненого сус­пільно небезпечного діяння сприятиме правильному застосуванню кримінального законодавства.

Список використаної літератури:

Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відпо­відальності за злочини з мотивів расової, на­ціональної чи релігійної нетерпимості» від 5 листопада 2009 р. // Відомості Верховної Ради України. — 2010. — № 5. — Ст. 43.

Леонтьев А.Н. Мотивы / А.Н. Леон­тьев // БСЭ.— 3-е изд. — М., 1988. — Т. 17.

Савченко А.В. Мотив і мотивація зло­чину : [монографія] / А.В. Савченко. — К. : Атіка, 2002.

Уголовный кодекс Украины : Научно-практический комментарий. Издание седь­мое, переработанное и дополненное / [отв. ред. Е.Л. Стрельцов]. — Харків: Одиссей, 2010.

Правове реагування України на зло­чини з мотивів упередження / Представництво міжнародної організації з міграції в Україні; Американська асоціація юристів, Ініціатива з верховенства права; Єврейська Іммігрантська Благодійна організація; Регіо­нальне Представництво УВКБ ООН в Укра­їні, Білорусі та Молдові / Ініціатива з питань збереження етнічної різноманітності. Під­група з правових питань. — К., 2008.

 

 

< Попередня   Наступна >