Головна Наукові статті Адміністративне право ЦЕНТРАЛЬНІ ОРГАНИ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ ЯК СУБ'ЄКТИ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ДЕМОГРАФІЧНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ

ЦЕНТРАЛЬНІ ОРГАНИ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ ЯК СУБ'ЄКТИ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ДЕМОГРАФІЧНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ

Наукові статті - Адміністративне право
313

Л.В.СЕНЧЕНКО

ЦЕНТРАЛЬНІ ОРГАНИ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ ЯК СУБ'ЄКТИ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ДЕМОГРАФІЧНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ

Рассмотрено административно-правовое регулирование демографической полити­ки в Украине центральными органами исполнительной власти. Проведен анализ их пол­номочий в данной сфере. Автор выделяет ряд негативных моментов в регулировании демографической политики центральными органами исполнительной власти и форму­лирует рекомендации для улучшения их деятельности, учитывая опыт иностранных государств.

The following article includes an overview of legal regulations related to demographic policy, which is provided by the central government authorities and agencies. The analysis of their jurisdiction is provided. The author denotes the negative aspects in legal regulation of demographic policy provided by the central government authorities and agencies and formu­lates the recommendations for refinement of their actions on the basis of the experience of the foreign countries.

Становлення України як демократичної соціальної, правової держави відкри­ло нову сторінку в її демографічній історії. Це водночас вимагає підвищеної відповідальності за демографічне сучасне і майбутнє народу України. Досягти цієї великої мети можливо лише шляхом посиленої уваги до проблем демо­графічного розвитку та формування ефективної національної демографічної політики.

Надбанням сучасної науки у дослідженні проблем демографічної політики та демографічного розвитку є праці вітчизняних та зарубіжних демографів, еко­номістів, медиків, управлінців - Г.А. Баткіса, О.Я. Кваші, Е.М. Лібанової, І.М. Прибуткової, В.В. Сімоненка, B.C. Стешенко та ін. Проте науковці-юристи приділяють недостатньо уваги цій актуальній проблемі.

Як в

ідомо, органи виконавчої влади відповідно до принципу поділу влади формуються для здійснення виконавчої і розпорядчої діяльності з управління різноманітними сферами життя суспільства. До системи органів виконавчої вла­ди Конституція України відносить насамперед Кабінет Міністрів України - вищий орган у цій системі, який здійснює виконавчу владу безпосередньо та через інші органи виконавчої влади: а) центральні - міністерства, державні комітети (державні служби) та центральні органи виконавчої влади зі спеціальним стату­сом; б) місцеві - місцеві державні адміністрації, місцеві органи міністерств, дер­жавних комітетів та інших центральних органів виконавчої. Також Кабінет Міністрів України спрямовує, координує та контролює діяльність цих органів.

Основні завдання уряду, його повноваження та порядок діяльності закріплені в Конституції України та Законі України «Про Кабінет Міністрів України» від 16 травня 2008 р. Так, до основних завдань Кабінету Міністрів України у сфері адміністративно-правового регулювання демографічної політики в Україні нале­жать: вжиття заходів щодо забезпечення прав і свобод людини та громадянина, створення сприятливих умов для вільного і гармонійного розвитку особистості; забезпечення проведення бюджетної, фінансової, структурно-галузевої політики; політики у сферах праці та зайнятості населення, соціального захисту, охорони здоров'я, освіти, науки і культури, охорони природи, екологічної безпеки; розроб­ка і виконання загальнодержавних програм економічного, соціального, культур­ного розвитку, охорони довкілля, а також розробка, затвердження і виконання інших державних цільових програм; координація роботи міністерств, інших органів виконавчої влади, здійснення контролю за їх діяльністю та інші.

Згідно з Програмою діяльності Кабінету Міністрів України «Український про­рив: для людей, а не політиків», затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2008 p., одним із пріоритетів сімейної та демографічної політики має стати подолання демографічної кризи, досягнення сталого демо­графічного розвитку, докорінна якісна зміна ціннісних орієнтирів, створення умов для утвердження в суспільстві духовно і фізично здорової, матеріально забезпеченої, соціально благополучної сім'ї. Одним із позитивних стратегічних кроків нового уряду стало підвищення розміру допомоги при народженні першої дитини до 12240 гривень та запровадження допомоги при народженні другої дитини - 25000, третьої і наступних - 50000 гривень. На нашу думку, це є вели­ким кроком вперед до еталонів демографічної політики, до гідного забезпечення сімей з дітьми.

Постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2006 р. затверджено важливий нормативно-правовий акт щодо напрямів демографічної політики в країні на майбутнє десятиліття - Стратегію демографічного розвитку в період до 2015 p., метою якої є поліпшення якісних характеристик рівня життя населення та гармонізація процесів його відтворення на основі відродження духовності української нації та національних традицій, відновлення сімейних цінностей, забезпечення морального здоров'я сім'ї, виховання свідомого батьківства та запобігання соціальному сирітству1. Основними завданнями Стратегії визнача­ються: підвищення рівня народжуваності та розвиток сім'ї; поліпшення здоров'я, зниження рівня смертності та збільшення тривалості життя населення; регулю­вання міграційних процесів; подолання негативних наслідків старіння населення; демографічний розвиток регіонів.

Кабінет Міністрів України також розробив і затвердив нормативно-правові ак­ти, котрі спрямовані на вирішення окремих стратегічних завдань демографічної політики країни: Постанова Кабінету Міністрів України про Програму «Україн­ська родина» від 14 березня 2001 р. № 243, Розпорядження Кабінету Міністрів України про затвердження Концепції безпечного материнства від 29 березня 2002 р. № 161-р, Постанова Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2006 p. № 1849 про затвердження Державної програми «Репродуктивне здоров'я нації» на період до 2015 p., Постанова Кабінету Міністрів України від 19 лютого 2007 р. № 244 про затвердження Державної програми підтримки сім'ї на період до 2010 року, Розпорядження Кабінету Міністрів України від 21 травня 2008 р. № 731-р про схвалення Концепції Загальнодержавної цільової соціальної програ­ми «Здорова нація» на 2009-2013 роки та ін.

Головним (профільним) органом у системі центральних органів виконавчої влади щодо забезпечення реалізації державної політики з питань сім'ї, дітей, молоді, тендерної рівності, фізичної культури та спорту є Міністерство України у справах сім'ї, молоді та спорту (Мінсім'ямолодьспорт України). Основними його завданнями у сфері адміністративно-правового регулювання демографічної політики є: участь у формуванні та забезпеченні реалізації державної політики з питань сім'ї, дітей, молоді, фізичної культури та спорту, усиновлення, демо­графічних процесів, рівності прав та можливостей жінок і чоловіків, попереджен­ня насильства в сім'ї; координація заходів, здійснюваних центральними та місце­вими органами виконавчої влади з питань, що належать до компетенції Міністер­ства; розробка проектів прогнозних і програмних документів з питань, що нале­жать до його компетенції2.

У складі Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2004 р. утворено Державну соціальну службу для сім'ї, дітей та молоді, яка є урядовим органом державного управління3. Основними завданнями Держсоцслужби є: участь у реалізації дер­жавної політики з питань сім'ї, дітей та молоді; визначення перспектив та на­прямів проведення соціальної роботи, сприяння діяльності, пов'язаної з проведен­ням соціальної роботи із сім'ями, дітьми та молоддю; співробітництво з громадсь­кими організаціями у сфері соціальної роботи з сім'ями, дітьми та молоддю й ін. Також у складі Мінсім'ямолодьспорту діє Державний інститут розвитку сім'ї і мо­лоді (як науково-дослідна установа), створений Постановою Кабінету Міністрів УРСР від 26 квітня 1991 р. для проведення досліджень з проблем сім'ї, молоді, ди­тинства, формування здорового способу життя та демографічного розвитку.

Структурні утворення Мінсім'ямолодьспорту спрямовані на вирішення про­блем сімейної та молодіжної політики (які, на нашу думку, є складовими демо­графічної політики як ширшого поняття), що засвідчує «однобокість» розгляду демографічної політики. Також під час дослідження структури даного Міністер­ства ми дійшли висновку, що питаннями демографічної політики займається не окремий департамент, а лише відділ при департаменті (відділ сімейної та демо­графічної політики), що свідчить про недостатню увагу з боку профільного Міністерства до такої важливої проблеми, як подолання демографічної кризи в Україні.

На нашу думку, для всебічного висвітлення адміністративно-правового регу­лювання демографічної політики в Україні органами виконавчої влади варто про­аналізувати основні завдання й інших міністерств, діяльність яких так чи інакше стосується реалізації демографічної політики. Так, основними завданнями Міністерства охорони здоров'я України у сфері демографічної політики є: забез­печення реалізації державної політики у сфері охорони здоров'я; розробка, коор­динація та контроль за виконанням державних програм розвитку охорони здо­ров'я, зокрема профілактики захворювань, надання медичної допомоги; органі­зація надання державними та комунальними закладами охорони здоров'я безоплатної медичної допомоги населенню; організація надання медичної допомоги в невідкладних та екстремальних ситуаціях, здійснення в межах своєї компетенції заходів, пов'язаних з подоланням наслідків Чорнобильської катастрофи; розроб­ка заходів щодо профілактики та зниження захворюваності, інвалідності та смертності населення; організація разом з Національною академією наук України, Академією медичних наук України наукових досліджень з пріоритетних напрямів розвитку медичної науки4.

Міністерство праці та соціальної політики України вирішує такі гострі соціальні проблеми як: реформування систем оплати праці та пенсійного забезпе­чення, реалізація Державної програми зайнятості, Програми подолання бідності, Концепції подальшого реформування оплати праці, національних програм меди-ко-соціально-трудової реабілітації інвалідів, охорони праці та безпечної життєдіяльності, державних програм адресної підтримки малозабезпечених верств населення5.

До основних завдань Міністерства охорони навколишнього природного сере­довища України належить: забезпечення реалізації державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, екологічної та радіаційної без­пеки, а також створення екологічних передумов для сталого розвитку України; здійснення державного контролю за додержанням вимог законодавства про охо­рону навколишнього природного середовища, екологічну безпеку, а також дер­жавного нагляду за станом радіаційної безпеки6.

Міністерство культури і туризму України основними завданнями у галузі де­мографічного розвитку країни має: участь у формуванні та забезпеченні ре­алізації державної політики у сфері культури та захисту суспільної моралі, спри­яння створенню умов для задоволення національно-культурних потреб громадян України7.

Основними завданнями Міністерства освіти і науки України є: участь у фор­муванні та забезпеченні реалізації державної політики у сфері освіти, наукової та інноваційної діяльності; створення умов для здобуття громадянами повної загаль­ної середньої освіти; забезпечення розвитку освітнього, наукового та науково-технічного потенціалу України8. Важливе значення для вирішення демо­графічних проблем країни має виховання у населення демографічної грамотності та формування настанов, що відповідають цілям демографічної політики, - вва­жає російський науковець О.Б. Бреєва [9, 336]. Тому ми підкреслюємо значущість даного міністерства для сталого демографічного розвитку нашої країни.

Звичайно, демографічна політика поширюється на всю територію держави з урахуванням особливостей окремих регіонів. У такому разі Міністерство регіонального розвитку та будівництва і Міністерство аграрної політики України, на нашу думку, займають «законне» місце серед суб'єктів адміністративно-право­вого регулювання демографічної політики держави. Так, основними завданнями Міністерства регіонального розвитку та будівництва України є: участь у форму­ванні та забезпеченні реалізації державної регіональної політики; сприяння ефек­тивному використанню економічного, наукового і трудового потенціалу, а також особливостей регіонів, досягненню на цій основі підвищення рівня життя людей; участь у розробці та впровадженні правового, економічного та організаційного механізму вирівнювання і стимулювання сталого розвитку регіонів, їх співробітництва, здійсненні відповідно до законодавства заходів щодо подолання депресивності окремих територій10. У свою чергу, Міністерство аграрної політи­ки України бере участь у формуванні та реалізації соціальної політики у сільській

місцевості; координує діяльність органів виконавчої влади з питань реалізації державної соціальної політики у сільській місцевості; займається проведенням аграрної реформи11.

Центральним органом виконавчої влади із забезпечення реалізації єдиної дер­жавної фінансової, бюджетної, податкової політики, політики у сфері державного внутрішнього фінансового контролю є Міністерство фінансів України (Мінфін). Основними завданнями Мінфіну є: забезпечення концентрації фінансових ре­сурсів на пріоритетних напрямах соціально-економічного розвитку України; здійснення заходів щодо підвищення ефективності управління державними фінансами; підготовка проекту Основних напрямів бюджетної політики на на­ступний бюджетний період; розробка в установленому порядку проекту Закону про Державний бюджет України на відповідний рік; здійснення в межах своїх по­вноважень контролю за дотриманням бюджетного законодавства12.

Важливою подією минулого року стало створення Міжвідомчої комісії з пи­тань подолання демографічної кризи та розвитку трудоресурсного потенціалу при Раді національної безпеки і оборони України (далі - Комісія)13. До її складу увійшли представники більшості перерахованих вище міністерств та установ. Ос­новними завданнями Комісії є: а) аналіз стану і можливих загроз національній безпеці України у питаннях подолання демографічної кризи та розвитку трудоре­сурсного потенціалу, а також стану виконання державних програм і заходів, пов'язаних із реалізацією центральними та місцевими органами виконавчої вла­ди державної політики у відповідних питаннях; б) узагальнення міжнародного досвіду щодо формування та реалізації державної політики у питаннях подолан­ня демографічної кризи та розвитку трудоресурсного потенціалу; в) розробка і внесення Президентові України та Раді національної безпеки і оборони України пропозицій щодо: визначення національних інтересів України у питаннях подо­лання демографічної кризи та розвитку трудоресурсного потенціалу, здійснення заходів, спрямованих на вдосконалення державної політики у цих питаннях; удо­сконалення системи правового забезпечення питань поліпшення демографічної ситуації та розвитку трудоресурсного потенціалу; організації та порядку взаємодії міністерств, інших центральних органів виконавчої влади у питаннях подолання демографічної кризи та розвитку трудоресурсного потенціалу.

Для виконання покладених завдань Комісія має право: одержувати від цент­ральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування статистичні дані, інформацію, довідкові та інші матеріали, необхідні для вирішення питань, що належать до її компетенції; здійснювати аналіз виконання програм і заходів, пов'язаних із реалізацією центральними та місцевими органа­ми виконавчої влади державної політики у питаннях подолання демографічної кризи та розвитку трудоресурсного потенціалу та ін.

Отже, проаналізувавши діяльність центральних органів виконавчої влади як суб'єктів адміністративно-правового регулювання демографічної політики в Ук­раїні, можна констатувати розпорошеність їх повноважень, що є негативним чин­ником у реалізації демографічної політики. На нашу думку, варто використати по­зитивний досвід зарубіжних держав у даній сфері - створити єдиний профільний центральний орган виконавчої влади. На думку І.Є. Голубєвої, варто на базі Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту створити Міністерство України з проблем народонаселення14. Урядом Норвегії, наприклад, був створе­ний Комітет народонаселення, який вивчає тенденції у цій сфері та направляє уряду свої рекомендації під час розробки програм зайнятості населення, освіти, сімейної політики та охорони здоров'я, з урахуванням демографічних показ­ників15. Можна навести ще низку прикладів: Міністерство народонаселення Ес­тонії, Національний комітет з народонаселення при Кабінеті Міністрів Білорусії, Міністерство трудових ресурсів і демографічної політики Забайкальського краю, Міністерство з питань сім'ї і демографічного розвитку Самарської області Російської Федерації та ін.

Отже, центральні органи виконавчої влади є обов'язковими суб'єктами адміністративно-правового регулювання демографічної політики в Україні, діяльність яких спрямована на вирішення важливих проблем демографічного роз­витку України. Вважаємо за доцільне створити єдиний профільний центральний орган виконавчої влади, який буде комплексно здійснювати управління демо­графічною політикою.

 

1. Офіційний вісник України. - 2006. - № 26. - Ст. 1898.

2. Про затвердження Положення про Міністерство України у справах сім'ї, молоді та спорту: Постано­ва Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2006 р. № 1573// Офіційний вісник України. - 2006. - № 45. - Ст. 3017.

3. Офіційний вісник України. - 2004. - № 35. -Ст. 2339.

4. Про затвердження Положення про Міністерство охорони здоров'я Ук­раїни: Постанова Кабінету Міністрів України від 2 листопада 2006 р. № 1542 // Офіційний вісник України. - 2006. - № 45. - Ст. 3000.

5. Про затвердження Поло­ження про Міністерство праці та соціальної політики України: Постанова Кабіне­ту Міністрів України від 2 листопада 2006 р. № 1543// Урядовий кур'єр. - 2006.

6. Про затвердження Положення про Міністерство охорони навколишнього при­родного середовища України: Постанова Кабінету Міністрів України від 2 листо­пада 2006 р. № 1524 // Офіційний вісник України. - 2006. - № 44. - Ст. 2949.

7. Про затвердження Положення про Міністерство культури і туризму України: Постано­ва Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2006 р. № 1566 // Офіційний вісник України. - 2006. - № 45. - Ст. ЗОЮ.

8. Про затвердження Положення про Міністер­ство освіти і науки України: Постанова Кабінету Міністрів України від 19 грудня 2006 р. № 1757 // Урядовий кур'єр. - 2007. - № 3.

9. Бреева Е.Б. Основы демогра­фии: Учебное пособие. - М., 2004. - 352 с.

10. Про затвердження Положення про Міністерство регіонального розвитку та будівництва України: Постанова Кабінету Міністрів України від 16 травня 2007 р. № 750// Урядовий кур'єр. - 2007 - № 98.

11. Про затвердження Положення про Міністерство аграрної політики України: По­станова Кабінету Міністрів України від 1 листопада 2006 р. № 1541// Офіційний вісник України. - 2006. - № 45. - Ст. 2999.

12. Про затвердження Положення про Міністерство фінансів України: Постанова Кабінету Міністрів України від 27 груд­ня 2006 р. № 1837// Офіційний вісник України. - 2007. - № 1. - Ст. 26.

13. Про Міжвідомчу комісію з питань подолання демографічної кризи та розвитку трудоре-сурсного потенціалу при Раді національної безпеки і оборони України: Указ Пре­зидента України від 15 квітня 2008 року № 361/2008// Офіційний вісник України. -2008. - № ЗО. - Ст. 940.

14. Голубєва І.Є. Дитинство як об'єкт соціально-демо­графічної політики в Україні: Автореф. дис... канд. екон. наук. - К., 2005. - 19 с

15. Щербаков А.И. Мдшарадзе М.Г. Основы демографии и государственной поли­тики народонаселения: Уч. пособие. - М., 2005. - 208 с.

 

< Попередня   Наступна >