Головна Монографії та посібники Виконавче право ВИКОНАВЧЕ ПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ § 5 Специфіка звернення стягнення на нерухоме майно

§ 5 Специфіка звернення стягнення на нерухоме майно

Виконавче право - ВИКОНАВЧЕ ПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ
126

§ 5 Специфіка звернення стягнення на нерухоме майно

Особливості звернення стягнення на нерухоме майно, що належить боржнику, з метою виконання рішення суду зумовлені його специфікою. Виявити таке майно можна, як правило, зробивши запит до БТІ за місцем проживання боржника.

УВАГА. Не можна вважати арешт нерухомого майна здійсненим лише на підставі винесення відповідної постанови державним виконавцем. Пов'язано це з тим, що зареєстрований об'єкт може не відповідати фак­тично тим відомостям, які містять документи БТІ.

На практиці трапляються непоодинокі випадки перепланування, пере­будови, добудови або руйнування будинків, квартир, гаражів.

ПОРАДА. Об'єкт нерухомості має бути описано так само, як і рухоме майно, тобто, фактично.

Під час проведення опису нерухомого майна перед державним вико­навцем постають проблеми, аналогічні викладеним раніше. Щоправда з певними додатковими чинниками. Так, наприклад, квартиру неможливо вилучити та передати на зберігання сторонній особі. Пов'язано це з тим, що таке майно неможливо перемістити у просторі, а також тому, що боржник та його сім'я використовують його як житло.

Ще однією проблемою є звернення стягнення на нерухоме майно, як­що боржнику належить лише його частка. Наприклад, як звернути стяг­нення на 1/3 частину однокімнатної квартири, що належить боржнику? Реалізувати таке "майно" майже неможливо. Чи не єдиним виходом є за­пропонувати викупити таке майно його співвласникам.

Однією з перешкод для звернення стягнення на нерухоме майно є відсутність його реєстрації. Тобто коли будинок фактично є, але його не зареєстровано в БТІ. У цьому разі виникає низка проблем та запитань.

ПОРАДА 1. Для звернення стягн

ення на таке майно необхідно:

здійснити його опис (по факту);

замовити в БТІ виготовлення технічної документації на будинок;

реалізувати у встановленому для нерухомого майна порядку.

Докладніше про реалізацію нерухомого майна див. § 3 Глави 1.2 посібника.

ПОРАДА 2. У випадку, коли виготовити технічну документацію немож­ливо (незалежно від причин), такий будинок можна реалізувати як рухо­ме майно – будівельні матеріали.

 

< Попередня   Наступна >