Головна Монографії та посібники Цивільне право Цивільні права малолітніх і неповнолітніх Право на проживання в сім’ї разом з батьками або в сім’ї одного з них та на піклування батьків.

Право на проживання в сім’ї разом з батьками або в сім’ї одного з них та на піклування батьків.

Цивільне право - Цивільні права малолітніх і неповнолітніх
206

Право на проживання в сім’ї разом з батьками або в сім’ї одного з них та на піклування батьків.

Сім’я є середовищем для фізичного, духовного, інтелектуаль­ного, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього.

Батько і мати мають рівні права та обов’язки щодо своїх дітей. Батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повно­ліття (18 років).

Дитина, яка проживає окремо від батьків або одного з них, має право на підтримання з ними регулярних особистих стосунків і прямих контактів. А батьки, які проживають окремо від дитини, зобов’язані брати участь у її вихованні і мають право спілкувати­ся з нею, якщо таке спілкування не перешкоджатиме нормальному вихованню дитини.

Якщо батьки не можуть дійти згоди стосовно участі одного з батьків, який проживає окремо, у вихованні дитини, порядок такої участі визначається органами опіки та піклування за участю бать­ків виходячи з інтересів дитини.

Увага! Рішення органів опіки та піклування з цих питань мож­на оскаржувати в суді у порядку, встановленому законом.

Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні, за домовленістю між батьками дитини.

Аліменти, одержані на дитину, є власністю того з батьків, на ім’я кого вони виплачуються, і мають використовуватися за цільо­вим призначенням.

Пам’ятайте! Неповнолітня дитина (від 14 до 18 років) має право брати участь у розпорядженні аліментами, які одержані для її утримання.

Той з батьків, з ким проживає дитина, і той із батьків, хто про­живає окремо від неї, з дозволу органу опіки та піклування можуть укл

асти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв’язку з передачею права власності на нерухоме майно (житло­вий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо). Наприклад: бать­ко дитини, який проживає окремо, може укласти договір з матір’ю дитини про припинення сплати аліментів у зв’язку з даруванням дитині квартири.

Увага! Такий договір обов’язково нотаріально посвідчується і підлягає державній реєстрації.

Якщо дитина досягла 14 років, вона бере участь в укладанні цього договору, а також як учасник сімейних відносин має право на безпосереднє звернення до суду за захистом свого права або ін­тересу.

 

< Попередня   Наступна >