Головна Монографії та посібники Кримінально процесуальне право Кримінальне переслідування: досудова стадія Які найважливіші конституційні норми, що захищають особисті права людини, варто знати?

Які найважливіші конституційні норми, що захищають особисті права людини, варто знати?

Кримінально процесуальне право - Кримінальне переслідування: досудова стадія
190

Які найважливіші конституційні норми, що захищають особисті права людини, варто знати?

. Кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність.

. Ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом.

. У разі нагальної необхідності запобігти злочинові чи його перепинити уповноважені на те законом органи можуть застосовувати тримання особи під вартою як тимчасовий запобіжний захід, обґрунтованість якого протягом 72 годин має бути перевірена судом. Затримана особа негайно звільняється, якщо протягом 72 годин з моменту затримання їй не вручено вмотивованого рішення суду про тримання під вартою.

. Кожному заарештованому чи затриманому має бути невідкладно пові­домлено про мотиви арешту чи затримання, роз’яснено його права та надано можливість з моменту затримання захищати себе особисто та користуватися правовою допомогою захисника.

. Кожний затриманий має право у будь-який час оскаржити в суді своє затримання.

. Про арешт або затримання людини має бути негайно повідомлено ро­дичів заарештованого чи затриманого (ст. 29 Конституції).

. Кожному гарантується недоторканність житла.

. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішен­ням суду (ст. 30 Конституції).

. Кожному гарантується таємниця листування, телефонних розмов, телег­рафної та іншої кореспонденції. Винятки можуть бути встановлені лише судом у випадках, передбачених законом, з метою запобігти злочинові чи з’ясувати істину під час розслідування кримінальної справи, якщо інши

­ми способами одержати інформацію неможливо (ст. 31 Конституції).

 

< Попередня   Наступна >