Головна Монографії та посібники Комерцiйне права Як вести бізнес з іноземним партнером? 1.2.2 Про отримання ідентифікаційного номера для іноземця

1.2.2 Про отримання ідентифікаційного номера для іноземця

Комерцiйне права - Як вести бізнес з іноземним партнером?
139

1.2.2 Про отримання ідентифікаційного номера для іноземця

Тепер припустимо, що співзасновником підприємства виступає фізична особа — іноземець. Тоді вам доведеться подбати про те, щоб ваш партнер — іно­земець отримав ідентифікаційний номер фізичної особи — платника податків.

Така вимога може здивувати його, але тут нічого не поробиш — така ви­мога українського законодавства. Справа у тому, що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців повинні міститися відомості про фізичних осіб-засновників, зокрема їх ідентифікаційні номери. При цьому для іноземців з цього правила виняток не зробили.

Таку інформацію ви повинні будете вказати при заповненні реєстраційних карток, що подаються державному реєстратору. Якщо цього не зробите, ваше підприємство не зареєструють. Програмне забезпечення, за до­помогою якого здійснюють державну реєстрацію, просто "не спрацює", якщо відповідні поля не будуть заповнені.

Одразу зазначимо, що для цього не обов'язково везти іноземця в Україну (тим паче це недоцільно, коли іноземних засновників багато). Ви можете взя­ти від іноземного громадянина довіреність на отримання Картки, яка засвідчує ідентифікаційний номер особи. Однак майте на увазі, таке доручення не­обхідно буде посвідчити нотаріально.

Процедура отримання ідентифікаційного номера для фізичної особи — іноземця виглядає так.

Для отримання ідентифікаційного номера необхідно звернутися до дер­жавної податкової адміністрації в Автономній Республіці Крим, області, місті Києві чи Севастополі (в залежності від того, де ви плануєте реєструвати підприємство або де тимчасово мешкає/мешкатиме іноземець). До податково­го органу необхідно подати заповнену облікову картку за формою № 1ДР (її можна отримати безпосер

едньо в податковій). Посадова особа цього органу скаже вам, коли можна отримати Картку фізичної особи — платника податків з одержаним ідентифікаційним номером. Як правило, її оформлюють протя­гом тижня, максимум — двох.

Якщо іноземець буде відвідувати податкову самостійно, він повинен ма­ти при собі свій паспортний документ. Якщо це будете робити ви за довіреністю, необхідно буде мати такі документи:

нотаріально засвідчену довіреність на отримання Картки фізичної особи — платника податків;

особистий паспорт громадянина України або паспортний документ;

паспортний документ іноземного громадянина або його ксерокопію (з чітким зображенням), у якому містяться такі дані: прізвище, ім'я, по батькові, місце народження, місце проживання, дата народження.

Майте на увазі, при отриманні Картки фізичної особи — платника по­датків у вас заберуть оригінал довіреності на отримання картки. Якщо довіреність видана не тільки на отримання картки, а й на здійснення інших правочинів, податківці можуть задовольнитися й ксерокопією. Тож подбайте про те, щоб підготувати її завчасно.

 

< Попередня   Наступна >