Головна Монографії та посібники Комерцiйне права Як вести бізнес з іноземним партнером? 1.3.1 Одержання дозволу на виготовлення печаток та штампів

1.3.1 Одержання дозволу на виготовлення печаток та штампів

Комерцiйне права - Як вести бізнес з іноземним партнером?
140

1.3.1 Одержання дозволу на виготовлення печаток та штампів

Будь-яке підприємство в Україні не може функціонувати без печаток та штампів. А виготовити їх можна тільки за наявності відповідного дозволу від дозвільної системи МВС України.

Якщо одним із співзасновників вашого підприємства виступить іноземна юридична особа, за таким дозволом доведеться звертатися (в залежності від то­го, де зареєстровано юридичну особу) до управління чи відділу адміністратив­ної служби міліції ГУ МВС України в Автономній Республіці Крим, м. Києві та Київській області, УМВС України в областях і м. Севастополі.

А коли співзасновником виступає фізична особа — іноземець, дозвіл на виготовлення печатки та/або штампів можна отримати і в міських районних органах внутрішніх справ.

Після отримання дозволу вам необхідно буде звернутися до будь-якої штемпельно-граверної майстерні для виготовлення печатки та/або штампів. Як правило, точну адресу установ дозвільної системи МВС, а також ор­ганізацій, які виготовляють печатки, можна з'ясувати у державного реєстрато­ра або в довідковій службі.

Перелік документів та порядок їх подання описано в посібнику "Як за­реєструвати підприємницьку діяльність", тому повторювати тут його ми не бу­демо. Звернемо лише увагу на деякі важливі моменти.

Один із документів, які необхідно подати до дозвільної системи МВС, — це зразки (ескізи) печаток, штампів (подають у двох примірниках). Такі ескізи має підписати керівник (власник) підприємства. Якщо у вашому випадку керівником буде іноземець, який до того ж постійно не мешкає в Україні, кра­ще подбати про це завчасно.

Крім того, якщо ви не хочете (не плануєте), щоб ваш керівник — іноземець персонально отримував дозвіл, а також виготовлені

на його підставі печатки та/або штампи, необхідно подбати про те, щоб оформити довіреність на такі дії на іншу особу. Довіреність краще оформити в Україні й посвідчити її нотаріально.

Зробіть також завчасно ксерокопію паспортного документа вашого керівника — іноземця. Цілком вірогідно, що представники дозвільної системи МВС вимагатимуть їх у вас (хоча діючими інструкціями це не передбачено).

І ще одне. Ваш іноземний партнер може забажати, щоб написи в печатці чи штампі були зроблені іноземною мовою. Теоретично це можливо. Діюча інструкція МВС передбачає, що іноземна мова в написах на печатках і штампах може використовуватись відповідно до законодавства, чинних міжнародних дого­ворів та норм міжнародного права. На практиці ж отримати дозвіл на виготовлен­ня таких печаток та штампів дуже важко. Як мінімум, для цього необхідно буде чітко вказати на норми чинних міжнародних договорів, які передбачають таку можливість. Тому, якщо це не принципово, від такої ідеї краще відмовитися.

 

< Попередня   Наступна >