2.5.4 Про облік спільної діяльності

Комерцiйне права - Як вести бізнес з іноземним партнером?
97

2.5.4 Про облік спільної діяльності

Як ми вже зазначали вище, один із учасників спільної діяльності повинен вести облік її результатів (бухгалтерський та податковий), звітувати та сплачувати за результатами спільної діяльності податки відповідно до законодавства України. Тож ви повинні прийняти рішення, хто саме буде це робити, і відповідним чином оформити таке рішення. У випадку, якщо учасників тільки двоє — одна сторона іноземна, одна українська, — весь тягар звітування та сплати податків ляже на ук­раїнську сторону. Якщо українських сторін декілька — облік спільної діяльності за законом може вести будь-яка з них. Однак знайте, податкові органи вважають, що ведення податкового обліку результатів спільної діяльності можна покласти лише на того учасника, який є платником податку на прибуток підприємств. Та­ка позиція не є безспірною. По-перше, вона не ґрунтується на нормах закону. По-друге, її хибність є очевидною у випадках, коли всі учасники спільної діяльності не є платниками податку на прибуток. Наприклад, усі вони застосовують спро­щену систему оподаткування, обліку та звітності. У такому разі виконати вимоги податкових органів просто неможливо. І якщо ви потрапите у таку ситуацію, вам скоріше за все доведеться посперечатися з податковим органом.

У тому випадку, коли ви можете доручити вести податковий облік спільної діяльності учаснику, який є платником податку на прибуток, краще так і зробити, й не дратувати податкову. Адже з погляду оподаткування не має різниці, хто веде такий облік.

Податковий облік спільної діяльності іноді доручають вести "спрощен­цю", вважаючи, що у такому разі доходи від спільної діяльності оподатковують­ся єдиним податком. Насправді це не так. Хоча законодавство України чітко не врегульовує це питання, більшість фахівців схиляються до думки, що в подібних випадках "спрощенець" повинен окрем

о вести облік власної діяль­ності, сплачуючи єдиний податок, і окремо — облік результатів спільної діяль­ності, сплачуючи при цьому податок на прибуток та ПДВ.

Звертаємо вашу увагу на те, що необхідно забезпечити чітке відокремлен­ня результатів власної діяльності підприємства, яке веде облік, від результатів спільної діяльності. Інакше ви не зможете правильно визначити суми податків, які підлягають сплаті. В багатьох випадках доцільно найняти окремого бухгал­тера для здійснення обліку спільної діяльності. Практика показує, що це доз­воляє уникнути плутанини і, відповідно, помилок.

Що стосується помилок, майте на увазі — податковий орган буде карати за них саме того учасника, який здійснює облік результатів спільної діяльності.

 

< Попередня   Наступна >