Головна Монографії та посібники Комерцiйне права Як вести бізнес з іноземним партнером? 3.4.3 Як діяти, якщо до вас застосована спеціальна санкція

3.4.3 Як діяти, якщо до вас застосована спеціальна санкція

Комерцiйне права - Як вести бізнес з іноземним партнером?
134

3.4.3 Як діяти, якщо до вас застосована спеціальна санкція

Насамперед зазначимо, що ви можете оскаржити відповідний наказ Міністерства економіки України до суду.

Інший шлях — усунути допущені порушення законодавства України або вжити практичних заходів, що гарантують виконання Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" та/або пов'язаних з ним законів України. Конкретний перелік заходів краще за все узгодити з органом, який ініціював за­стосування санкції. При цьому Міністерство економіки може прийняти рішен­ня про скасування санкції, зміну її виду або тимчасове зупинення санкції.

Для того щоб таке рішення прийняли, необхідно ініціювати розгляд відповідного питання. Ініціатором може виступити або орган, за ініціативою якого застосували санкцію, або безпосередньо підприємство, до якого застосу­вали санкцію.

Правильніше буде не чекати милості від контролюючого органу, а взяти ініціативу у свої руки. Якщо до вас застосували санкцію і ви хочете її скасувати (змінити вид або зупинити), вам необхідно буде подати до Міністерства економіки клопотання про скасування (зміну виду, тимчасове зупинення) дії санкцій.

Клопотання повинно містити такі документи:

лист-звернення з викладенням причин, що призвели до порушення, та про вжиті заходи щодо приведення своєї діяльності у відповідність з нормами законодавства України;

оригінали або засвідчені в установленому порядку копії матеріалів (довідки) від державних органів, що здійснюють контроль за зовнішньоекономічною діяльністю чи валютний контроль, та/або агентів валютного контролю, які засвідчують вжиті підприємцем практичні заходи щодо приведення своєї діяльності у відповідність з нормами законодавства України.

Майте на увазі, Міністерство екон

оміки України має право витребувати з метою уточнення інформації додаткову інформацію чи документи.

Подане вами клопотання повинні розглянути протягом тридцяти кален­дарних днів. Якщо прийняте рішення вас не влаштовує, залишається тільки один вихід — подавати позов до суду.

 

< Попередня   Наступна >