Головна Монографії та посібники Адвокатура Енциклопедичний довідник майбутнього адвоката Ч.2 14.16. Поняття захисника згідно з нормами Митного кодексу України. Мета і порядок адміністративного затримання у випадках порушення митних правил. Правова допомога адвоката у таких випадках.

14.16. Поняття захисника згідно з нормами Митного кодексу України. Мета і порядок адміністративного затримання у випадках порушення митних правил. Правова допомога адвоката у таких випадках.

Адвокатура - Енциклопедичний довідник майбутнього адвоката Ч.2
381

14.16. Поняття захисника згідно з нормами Митного кодексу України. Мета і порядок адміністративного затримання у випадках порушення митних правил. Право­ва допомога адвоката у таких випадках.

МК України передбачає, що у розгляді справи про порушення митних правил може брати участь захисник, якого самостійно визначає особа, що притягується до відповідальності, з числа осіб, які є фахівцями в галузі права і за законом ма­ють право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи.

Захисник має право:

знайомитися з матеріалами справи;

заявляти клопотання;

подавати скарги;

здійснювати інші права, передбачені законом.

З метою припинення порушення митних правил, встановлення особи, яка вчинила порушення митних правил, а також для складення протоколу про пору­шення митних правил, якщо його неможливо скласти на місці вчинення право­порушення, допускається адміністративне затримання громадянина, який вчинив таке порушення, на строк до трьох годин.

Адміністративне затримання здійснюється посадовою особою митного органу за рішенням керівника цього органу або його заступника, керівника підрозділу по боротьбі з контрабандою і порушеннями митних правил, керівника митного поста або його заступника, а в разі їх відсутності (в нічний час, у вихідні та свят­кові дні тощо) — начальника чергового відділу або старшого чергової зміни.

Військовослужбовці та працівники органів внутрішніх справ повинні надава­ти допомогу посадовим особам митного органу, які здійснюють адміністративне затримання, в разі вчинення опору або спроби втечі з місця події.

Строк адміністративного затримання обчислюється з моменту доставлення громадянина до службового приміщення митного органу

або до іншого примі­щення, де проведення необхідних дій можливе, а якщо громадянин перебуває в стані сп'яніння — з часу його витвереження.

Щодо громадянина, який перебуває у службовому приміщенні митного орга­ну у зв'язку з проведенням митного контролю або митного оформлення, строк адміністративного затримання обчислюється з моменту закінчення митного кон­тролю або оформлення.

Про адміністративне затримання складається протокол. У якому робиться відмітка про застосування фізичної сили або спеціальних засобів, якщо таке ма­ло місце. Копія протоколу вручається громадянинові, якого було затримано. Про затримання неповнолітнього обов'язково повідомляються його батьки або особи, які їх замінюють.

 

< Попередня   Наступна >