Головна Монографії та посібники Адвокатура Енциклопедичний довідник майбутнього адвоката Ч.1 4.21. Недоторканність людини, права заарештованого та затриманого. Оскарження затримання та порушення кримінальної справи.

4.21. Недоторканність людини, права заарештованого та затриманого. Оскарження затримання та порушення кримінальної справи.

Адвокатура - Енциклопедичний довідник майбутнього адвоката Ч.1
256

4.21. Недоторканність людини, права заарештованого та затриманого. Оскарження затримання та порушення кримінальної справи.

Стаття 28 Конституції України гарантує кожному право на повагу до його гідності. Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню. Право на свобо­ду та особисту недоторканність закріплено у ст. 29 Основного Закону України, відповідно до якої ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, вста­новлених законом. У разі нагальної необхідності запобігти злочинові чи його попередити уповноважені на те законом органи можуть застосувати тримання особи під вартою як тимчасовий запобіжний захід, обґрунтованість якого протягом 72 годин має бути перевірена судом. Затримана особа негайно звільняється, якщо протягом 72 годин з моменту затримання їй не вручено вмотивованого рішення суду про тримання під вартою.

Кожному заарештованому чи затриманому має бути невідкладно повідомлено про мотиви арешту чи затримання, роз'яснено його права та надано можливість з моменту затримання захищати себе особисто та користуватися правовою допо­могою захисника.

Кожний затриманий має право у будь-який час оскаржити в суді своє затримання.

Про арешт або затримання людини має бути негайно повідомлено родичів за­арештованого чи затриманого.

Кримінальний кодекс України передбачає кримінальну відповідальність за завідомо незаконні затримання, привід (такі дії караються позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п'яти років або обмеженням волі на строк до трьох років), незаконні арешт або тримання під вартою (караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти рокі

в або позбав­ленням волі на той самий строк).

 

< Попередня   Наступна >