Головна Монографії та посібники Адвокатура Енциклопедичний довідник майбутнього адвоката Ч.1 8.16. Захисна промова адвоката. Підготовка та мето­дика її проголошення.

8.16. Захисна промова адвоката. Підготовка та мето­дика її проголошення.

Адвокатура - Енциклопедичний довідник майбутнього адвоката Ч.1
161

8.16. Захисна промова адвоката. Підготовка та мето­дика її проголошення.

Адвокат виступає з захисною промовою під час судових дебатів, час для яких настає по закінченню судового слідства.

Дебати полягають у промовах прокурора, потерпілого і його представника, цивільного позивача, цивільного відповідача або їх представників, захисника, підсудного.

Учасники судового розгляду мають право в судових дебатах посилатися тільки на ті докази, які були досліджені в судовому засіданні. Якщо під час судових де­батів виникне потреба подати нові докази, суд відновлює судове слідство. Після закінчення відновленого судового слідства суд знову відкриває судові дебати з приводу додатково досліджених обставин.

Суд не вправі обмежувати тривалість судових дебатів певним часом. Головую­чий зупиняє учасників судових дебатів лише в тих випадках, коли вони у промо­вах виходять за межі розглядуваної справи.

Після закінчення промов учасники судових дебатів мають право обмінятися репліками. Право останньої репліки належить підсудному.

Після промови захисника або підсудного головуючий оголошує судові дебати закінченими і надає підсудному останнє слово.

Суд не вправі обмежувати тривалість останнього слова підсудного певним часом.

Задавати питання підсудному під час його останнього слова не дозволяється. Коли підсудний в останньому слові повідомить про нові обставини, які мають істотне значення для справи, суд з своєї ініціативи, а також за клопотанням про­курора чи інших учасників судового розгляду відновлює судове слідство.

По закінченні відновленого судового слідства суд відкриває дебати з приводу додатково досліджених обставин і нада

є останнє слово підсудному.

 

< Попередня   Наступна >