Головна

8.2. Порядок виконання судового рішення


 

 

Сегеда, Татаркевський    Захист прав в господарському суді,  2002

 

 

 

8.2. Порядок виконання судового рішення

Виданий Вам наказ може бути пред’явлено до виконання не пiзнiше трьох мiсяцiв вiд дня прийняття рiшення, ухвали, постанови або закiнчення строку, встановленого у разi вiдстрочки виконання судового рiшення. Однак буде краще, якщо Ви пред’явите наказ до виконання вiдразу пiсля його отримання. Це зменшить шанси на те, що Ваш опонент встигне здiйснити дiї, якi унеможливлять або ускладнять виконання рiшення господарського суду.

Строки пред’явлення наказу господарського суду до виконання перериваються:

1) пред’явленням виконавчого документа до виконання;

2) частковим виконанням рiшення боржником.

У разi повернення виконавчого документа стягувачу у зв’язку з неможливiстю повного або часткового виконання рiшення строк пред’явлення виконавчого документа до виконання пiсля перерви встановлюється вiд дня повернення виконавчого документа стягувачу.

Не виключено, що станеться так, що Ви пропустите строк для пред’явлення наказу до виконання з поважних причин. Не хвилюйтеся — iснує можливiсть для його поновлення.

Для цього Вам необхiдно подати до господарського суду, який прийняв судове рiшення, заяву про вiдновлення пропущеного строку. В заявi обов’язково слiд вказати на тi причини, що призвели до пропущення строку.

З цього питання суд виносить ухвалу. Якщо ухвала суду Вас не задовольнить, то її можна оскаржити в апеляцiйному чи касацiйному порядку.

Пiсля отримання наказу, його необхiдно пред’явити для виконання до вiддiлу державної виконавчої служби за мiсцем проживання, роботи боржника або за мiсцезнаходженням його майна.

У випадку, коли боржник є юридичною особою, наказ пред’являється державнiй виконавчiй службi за мiсцезнаходженням його постiйно дiючого органу або майна.

 

Якщо Ви отримали наказ, який зобов’язує

боржника вчинити певнi дiї, то пред’являти його слiд державним виконавцям за мiсцем здiйснення таких дiй.

Рекомендуємо Вам у випадках, коли рiшенням суду передбачено майно¬ве стягнення, разом з наказом подати до державної виконавчої служби заяву з вимогою про опис майна боржника та накладення на нього арешту.

З метою забезпечення провадження виконавчих дiй Ви можете, за погодженням iз державним виконавцем, внести на депозитний рахунок вiдповiдного вiддiлу Державної виконавчої служби певну грошову суму для здiйснення необхiдних витрат або для покриття їх частини. Звiсно, Ви не зобов’язанi це робити, проте такий крок дозволяє активiзувати дiяльнiсть державних виконавцiв.

При завершеннi виконавчих дiй авансовий внесок повнiстю повертається стягувачевi.

Пiсля отримання наказу господарського суду державний виконавець зобов’язаний прийняти його до виконання i вiдкрити виконавче провадження. При цьому у 3-денний строк вiд дня надходження наказу державний виконавець виносить постанову про вiдкриття виконавчого провадження.

Копiю постанови про вiдкриття виконавчого провадження Вам повиннi надiслати не пiзнiше наступного дня. Якщо Ви не отримали таку копiю постанови — обов’язково поцiкавтеся, на якiй стадiї знаходиться розгляд Вашої справи.

Якщо вiддiл державної служби вiдмовив Вам у вiдкриттi виконавчого провадження, Ви можете оскаржити вiдповiдну постанову начальнику вiдповiдного вiддiлу Державної виконавчої служби або до господарського суду протягом десяти днiв вiд моменту її одержання.

Строк виконання рiшень, не пов’язаних з реалiзацiєю майна боржника, становить два мiсяцi вiд дня надходження виконавчого документа.

Виконавчий документ, прийнятий державним виконавцем до виконання, за яким стягнення не провадилося або було проведено частково, може бути Вам повернений.

Пiдстави для повернення виконавчого документа:

1) Ваша письмова заява;

2) вiдсутнiсть у боржника майна, на яке може бути звернено стягнення, за умови, що здiйсненi державним виконавцем заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними;

3) Ваша вiдмова залишити за собою майно боржника, не реалiзоване пiд час виконання рiшення, одержати певнi предмети, що повиннi бути переданi Вам вiд боржника згiдно з рiшенням;

4) Якщо Ви перешкоджаєте провадженню виконавчих дiй, незважаючи на попередження державного виконавця.

 

У всiх випадках, крiм Вашої письмової заяви, державний виконавець повинен скласти акт.

Про повернення виконавчого документа державний виконавець виносить постанову, яка затверджується начальником вiдповiдного вiддiлу Державної виконавчої служби i може бути оскаржена до суду в 10-денний строк.

Повернення виконавчого документа з усiх пiдстав, крiм першої, не позбавляє Вас права повторно пред’явити виконавчий документ до виконання в межах установлених строкiв.

Крiм того, в ходi виконавчого провадження можуть вiдбуватися такi процесуальнi дiї:

•вiдстрочка або розстрочка виконання рiшення господарського суду, змiна способу та порядку виконання рiшення (ухвали, постанови);

•вiдкладення провадження виконавчих дiй;

•зупинення виконавчого провадження;

•закриття виконавчого провадження;

•закiнчення виконавчого провадження;

•вiдновлення виконавчого провадження.

Рiшення про вiдстрочку або розстрочку виконання рiшення, змiну способу та порядку виконання рiшення (ухвали, постанови) приймає господарський суд, який видав виконавчий документ. Таке рiшення може бути прийняте за Вашою заявою, за заявами державного виконавця чи вiдповiдача, поданням прокурора, а також з власної iнiцiативи суду.

Рiшення приймається протягом десяти днiв з дня подання вiдповiдної заяви, оформлюється ухвалою господарського суду та може бути оскаржене в порядку апеляцiї чи касацiйному порядку.

Якщо iснують обставини, що перешкоджають провадженню виконавчих дiй, державний виконавець вiдкладає виконавчi дiї за заявою стягувача чи боржника, або з власної iнiцiативи.

Таке вiдкладення допускається на строк до десяти днiв. Про вiдкладення провадження виконавчих дiй державний виконавець виносить вiдповiдну постанову, про що повiдомляє сторони, та господарський суд, який видав виконавчий документ.

У випадку, якщо Ви не бачите необхiдностi у вiдкладеннi провадження виконавчих дiй, рекомендуємо Вам пiсля отримання вiдповiдної постанови, вiдразу її оскаржувати.

Постанова про вiдкладення провадження виконавчих дiй може бути оскаржена начальнику вiдповiдного вiддiлу Державної виконавчої служби або до суду в 3-денний строк.

Державний виконавець також може вiдкласти провадження виконавчих дiй на пiдставi ухвали суду. Таку ухвалу можна оскаржити в апеляцiйному чи касацiйному порядку.

 

Пам’ятайте, що в 90% випадкiв вiдкладення виконавчого провадження не пiде Вам на користь, оскiльки такий захiд дозволяє вiдповiдачу вжити крокiв для ухилення вiд виконання рiшення суду.

Пiд час виконавчого провадження, державний виконавець може здiйснити зупинення виконання судового рiшення.

В таких випадках питання про зупинення чи не зупинення виконавчого провадження вирiшує державний виконавець. Проте iснують випадки, коли виконавче провадження зупиняється в обов’язковому порядку.

Пiдстави для зупинення виконавчого провадження:

1) звернення державного виконавця до суду або iншого органу, який видав виконавчий документ, iз заявою про роз’яснення рiшення, що пiдлягає виконанню;

2) прохання боржника, який проходить строкову службу в складi Збройних Сил України чи iнших передбачених законом вiйськових формувань;

3) перебування боржника у тривалому службовому вiдрядженнi;

4) знаходження боржника на лiкуваннi у стацiонарному лiкувальному закладi;

5) подання скарги на дiї державного виконавця або вiдмову в його вiдводi;

6) оголошення розшуку боржника, його майна;

7) знаходження боржника або стягувача у вiдпустцi за межами населеного пункту, де вони проживають.

Крiм того, виконавче провадження зупиняється в обов’язковому порядку у випадках:

1) смертi стягувача або боржника, оголошення померлим чи визнання безвiсно вiдсутнiм стягувача або боржника, або припинення iснування сторони — юридичної особи, якщо встановленi судом правовiдносини допускають правонаступництво;

2) визнання стягувача або боржника недiєздатним;

3) проходження боржником строкової вiйськової служби у Збройних Силах України, передбачених законом iнших вiйськових формуваннях, якщо за умовами служби провадження виконавчих дiй неможливе, чи на прохання стягувача, який проходить строкову вiйськову службу в Збройних Силах України або iнших вiйськових формуваннях;

4) оспорювання боржником виконавчого документа у судовому порядку, якщо суд прийме рiшення про зупинення виконавчого провадження;

5) порушення господарським судом провадження у справi про банкрутство боржника.

 

Про зупинення провадження виноситься вмотивована постанова, яка затверджується начальником вiдповiдного вiддiлу Державної виконавчої служби.

Копiю зазначеної постанови Вам повиннi надiслати у 3-денний строк вiд дня її затвердження.

Ви можете оскаржити постанову про зупинення виконавчого провадження до суду протягом десяти днiв.

Виконавче провадження закривається державним виконавцем у випадках:

1) прийняття судом вiдмови стягувача вiд стягнення;

2) затвердження судом мирової угоди мiж стягувачем i боржником про закриття виконавчого провадження;

3) смертi або оголошення померлим стягувача чи боржника, визнання безвiсно вiдсутнiм боржника або стягувача, якщо виконання їхнiх обов’язкiв чи вимог у виконавчому провадженнi не допускає правонаступництва;

4) недостатностi майна юридичної особи-боржника, що лiквiдується, для задоволення вимог стягувача;

5) скасування рiшення суду, яке пiдлягало виконанню на основi виконавчого документа;

6) письмової вiдмови стягувача вiд одержання предметiв, вилучених у боржника при виконаннi рiшення про передачу їх стягувачевi, або знищення речi, яка мала бути передана стягувачевi в натурi;

7) закiнчення передбаченого законом строку для даного виду стягнення.

Про закриття виконавчого провадження державний виконавець виносить, у 3-денний строк вiд дня, коли йому стали вiдомi обставини, що є пiдставою для закриття, вмотивовану постанову про закриття виконавчого провадження. Постанова затверджується начальником вiдповiдного вiддiлу Державної виконавчої служби.

Вам зобов’язанi надiслати копiю такої постанови. Зробити це повиннi у 3-денний строк вiд дня її затвердження.

Ви маєте право протягом 10 днiв вiд дня прийняття оскаржити постанову про закриття виконавчого провадження начальнику вiдповiдного вiддiлу Державної виконавчої служби або до суду.

Якщо постанова державного виконавця про закриття виконавчого провадження визнана судом незаконною, то виконавче провадження пiдлягає вiдновленню. Постанова про вiдновлення повинна бути прийнята державним виконавцем не пiзнiше трьох днiв вiд дня винесення вiдповiдної ухвали суду.

У випадках, коли закриття виконавчого провадження залежить вiд Вашої волi, рекомендуємо пiдходити до цього питання помiрковано, оскiльки закрите виконавче провадження не може бути розпочате знову, крiм випадкiв, передбачених законом.

 

Виконавче провадження закiнчується у випадках:

1) фактичного повного виконання рiшення згiдно з виконавчим до¬кументом;

2) закриття виконавчого провадження, вiдповiдно до наведеного вище порядку;

3) повернення виконавчого документа без виконання на вимогу господарського суду, який видав виконавчий документ, або на письмову вимогу стягувача;

4) направлення виконавчого документа за належнiстю до iншого пiдроздiлу Державної виконавчої служби.

Про закiнчення виконавчого провадження державний виконавець виносить постанову, яка затверджується начальником вiдповiдного вiддiлу Державної виконавчої служби.

Ви можете оскаржити таку постанову до суду в 10-денний строк вiд дня її затвердження.

Джерела юридичної iнформацiї: статтi 118, 119, 121, 121-1, 122 Господарсь¬кого процесуального кодексу України; статтi 21-27, 32-40 Закону України “Про виконавче провадження” вiд 21.04.1999 № 606-XIV.

< Попередня   Наступна >