Головна

8.1. Наказ господарського суду


 

 

Сегеда, Татаркевський    Захист прав в господарському суді,  2002

 

 

8.1. Наказ господарського суду

Виконавчим документом, на пiдставi якого здiйснюється виконання судових рiшень, є наказ, що видається господарським судом, який прийняв вiдповiдне рiшення.

Такий наказ буде Вам виданий або надiсланий рекомендованим чи цiнним листом. Зроблено це буде пiсля того, як рiшення господарського суду набере законної сили.

Ми радимо Вам не чекати, поки господарський суд надiшле Вам наказ, на пiдставi якого буде здiйснюватися виконання рiшення. Звернiться до канцелярiї вiдразу пiсля набрання рiшенням законної сили. Пам’ятайте, що час в даному випадку грає не на Вашу користь.

Те, як легко та швидко Ви зможете виконати рiшення господарського суду, багато в чому залежить вiд його змiсту. Тому рекомендуємо Вам уважно вивчити змiст наказу перед тим, як передати його до виконання. Можливо, Ви знайдете в ньому деякi прогалини. Тодi можна буде вiдразу звернутися до господарського суду з клопотанням про виправлення чи доповнення тексту наказу, а не чекати поки його Вам повернуть представники виконавчої служби, якi здiйснюватимуть виконання наказу.

Починаючи судовий процес, Ви, безумовно, прагнули не лише одержати моральне задоволення вiд доведення своєї правоти. Головна мета полягала в тому, щоб усунути обставини, якi стали причиною порушення Ваших прав або законних iнтересiв, i одержати вiдшкодування за завданi збитки.

Тому отримати позитивне рiшення господарського суду — це тiльки половина справи. Саме по собi рiшення не усуває тi перешкоди для Вашої дiяльностi, що стали пiдставою для звернення до господарського суду. Усунути їх можна тiльки шляхом виконання такого рiшення.

Господарський процесуальний кодекс України встановлює, що рiшення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов’язковими до виконання на всiй територiї України.

Незважаючи

на обов’язковий характер рiшень, ситуацiя з їх виконанням на сьогоднiшнiй день склалася вкрай напружена. Численнi прогалини в законодавствi та його непрозорiсть призвели до того, що сторона, яка програла судовий процес, нерiдко має значно бiльше шляхiв для ухилення вiд виконання судових рiшень, нiж сторона, яка виграла судовий процес, для його виконання.

З огляду на те, що розкрити дану тему в межах одного посiбника неможливо, ми розглянемо лише загальнi положення, що стосуються виконання судових рiшень.

 

Змiст наказу господарського суду:

1) найменування господарського суду, номер справи, дата прийняття рiшення, дата видачi наказу та строк його дiї;

2) резолютивна частина рiшення;

3) найменування стягувача i боржника, їхнi адреси, найменування i номери рахункiв у банках;

4) якщо рiшенням господарського суду встановлюється вiдстрочка або розстрочка виконання — час, вiд якого починається перебiг строку його дiї.

У разi повного або часткового задоволення первiсного i зустрiчного позовiв накази про стягнення грошових сум видаються окремо по кожному позову.

Якщо судове рiшення прийнято на користь кiлькох позивачiв, або проти кiлькох вiдповiдачiв, або якщо виконання повинно бути проведено в рiзних мiсцях, видаються накази iз зазначенням тiєї частини судового рiшення, яка пiдлягає виконанню за даним наказом.

Наказ повинен бути пiдписаний суддею i засвiдчений печаткою господарського суду.

Якщо Ви втратили наказ — не хвилюйтеся. Одразу звернiться до господарського суду iз заявою про видачу дублiката наказу. Зробити це треба до закiнчення строку, встановленого для пред’явлення наказу до виконання (як правило — три мiсяцi).

 

 

До заяви про видачу дублiката наказу необхiдно додати такi документи:

•довiдка установи банку, державного виконавця чи органу зв’язку про втрату наказу;

•при втратi наказу стягувачем — довiдка стягувача, пiдписана керiвником чи заступником керiвника та головним бухгалтером пiдприємства, органiзацiї, що наказ втрачено i до виконання не пред’явлено.

Про видачу дублiката наказу суд виносить ухвалу.

Джерела юридичної iнформацiї: статтi 115-117, 120 Господарського процесуального кодексу України.

< Попередня   Наступна >