Головна

5.2. Розгляд касаційної скарги


 

 

 

Захист своїх прав у господарському суді. Сегеда, Татаркевський, 2002.

 

 

5.2. Розгляд касаційної скарги

Пiсля подання касацiйної скарги, Вашу мiсiю у касацiйному провадженi можна, фактично, вважати завершеною.

На вiдмiну вiд господарських судiв першої iнстанцiї та апеляцiйних господарських судiв, у касацiйнiй iнстанцiї скарга розглядається без здiйснення процесуальних дiй, пов’язаних iз встановленням обставин справи та їх доказуванням. Касацiйна iнстанцiя пiд час розгляду Вашої скарги здiйснює лише перевiрку того, чи правильну юридичну оцiнку було дано обставинам справи пiд час її розгляду в мiсцевому чи апеляцiйному господарському судi, а також повноту їх встановлення у рiшеннi або постановi суду.

Це означає, що брати участь у судових дебатах не будете нi Ви, нi Ваш опонент.

Звiсно, Вищий господарський суд України має право вимагати у Вас певнi документи чи пояснення, що мають вiдношення до справи, проте, як правило, вимагається подання їх у письмовiй формi.

Ваша роль у касацiйному провадженi перетвориться на активну тiльки  тодi, коли виникне потреба усунути недолiки, що перешкоджають розгляду Вашої касацiйної скарги.

Наприклад, касацiйний суд може не прийняти до розгляду касацiйну скаргу. Для того, щоб вона все ж таки була розглянута, Вам необхiдно буде усунути недолiки, якi стали пiдставою для повернення касацiйної скарги, та подати її повторно.

Нижче наведено вичерпний перелiк пiдстав для повернення касацiйної скарги без розгляду. Зазначимо також, що про повернення касацiйної скарги судом виноситься ухвала. Можливiсть оскарження цiєї ухвали законодавством не передбачена.

 

Пiдстави для повернення касацiйної скарги без розгляду:

• касацiйна скарга пiдписана особою, яка не має права її пiдписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено;

• скаргу надiслано iнакше, нiж через мiсцевий або апеляцi

йний господарський суд, що прийняв рiшення чи постанову;

•       до скарги не додано доказiв надiслання її копiї iншiй сторонi у справi;

• до скарги не додано документiв, що пiдтверджують сплату держав¬ного мита у встановлених порядку i розмiрi;

• скаргу подано бiльш нiж через мiсяць пiсля того, як рiшення мiсцевого або апеляцiйного суду набрало законної сили, без клопотання про вiдновлення пропущеного строку, або таке клопотання було вiдхилено;

• у скарзi не зазначено сутi порушення або неправильного застосування норм матерiального чи процесуального права;

• до прийняття скарги до провадження вiд особи, що подала скаргу, надiйшла заява про її вiдкликання.

Якщо ж касацiйний суд прийме Вашу скаргу до провадження, вiн також виносить ухвалу, яку надсилає усiм учасникам процесу.

Законодавство чiтко не встановлює термiну, протягом якого Вищий господарський суд України повинен прийняти рiшення про порушення чи не порушення касацiйного провадження за Вашою скаргою, як i не встановлює термiну, протягом якого ухвала про прийняте рiшення повинна бути надiслана сторонам.

Тому радимо Вам виходити з термiну, встановленого для здiйснення аналогiчних дiй господарським судом першої iнстанцiї, – п’ять днiв.

Якщо протягом п’яти днiв Ви не отримали ухвалу – не зайвим буде звернутися до канцелярiї Вищого господарського суду України та спробувати там з’ясувати долю Вашої касацiйної скарги.

Загальний термiн розгляду касацiйної скарги становить два мiсяцi вiд дня надходження справи разом зi скаргою до Вищого господарського суду України.

Нагадаємо, що мiсцевий господарський суд (або апеляцiйний господарський суд), до якого Ви подасте касацiйну скаргу, зобов’язаний її переслати до Вищого господарського суду України протягом п’яти днiв, тобто загальний строк розгляду Вашої скарги становить два мiсяцi i п’ять днiв.

У процесi розгляду касацiйної скарги або касацiйного подання Ви маєте право з тих чи iнших причин вiдмовитися вiд своєї скарги. Зробити це можна тiльки до прийняття рiшення касацiйною iнстанцiєю.

 

Зазначимо, що касацiйний суд не зобов’язаний приймати таку вiдмову в обов’язковому порядку. Якщо суд вирiшить, що внаслiдок цього буде порушено чиї-небудь права або законнi iнтереси, або такi дiї суперечать законодавству, вiн може не прийняти вiдмову вiд касацiйної скарги.

Перегляд у касацiйному порядку рiшень мiсцевих i апеляцiйних господарських судiв здiйснюється Вищим господарським судом України колегiєю суддiв у складi трьох або бiльшої непарної кiлькостi суддiв.

За результатами перегляду справи касацiйна iнстанцiя приймає рiшення.

< Попередня   Наступна >