Головна

5.1. Як подати касаційну скаргу


 

 

 

Захист своїх прав у господарському суді. Сегеда, Татаркевський, 2002.

 

 

5.1. Як подати касаційну скаргу

Насамперед необхiдно грамотно i правильно скласти касацiйну скаргу. Касацiйна скарга складається в письмовiй формi i повинна вiдповiдати певним вимогам щодо змiсту, якi ми наводимо нижче.

 

Звернiть увагу на те, що в касацiйнiй скарзi не треба наводити докази того, що Вашi права або законнi iнтереси були порушенi, як не слiд i доводити факт такого порушення.

Крiм того, у касацiйнiй скарзi не допускається посилання на недоведенiсть обставин справи. Іншими словами, навiть якщо Ви вважаєте, що на попереднiх етапах судового процесу, Ваш опонент не довiв належним чином свої аргументи, посилатися на це не слiд.

Рiч у тiм, що касацiйна iнстанцiя не має права встановлювати чи вважати доведеними обставини, що їх не було встановлено або було вiдхилено рiшенням суду. Не має касацiйна iнстанцiя i права вирiшувати питання про достовiрнiсть того чи iншого доказу, про перевагу одних доказiв над iншими.

Тому касацiйна iнстанцiя не аналiзуватиме Вашi доводи щодо достовiрностi чи недостовiрностi доказiв у справi та пiдстави їх прийняття чи вiдхилення господарським судом першої iнстанцiї чи апеляцiйним господарським судом.

 

На чому слiд акцентувати увагу в касацiйнiй скарзi?

Вiдповiдно до Господарського процесуального кодексу України, пiдставами для скасування або змiни рiшення мiсцевого господарського суду або постанови апеляцiйного господарського суду можуть бути лише порушення або неправильне застосування норм матерiального чи процесуального права.

Отже, саме на такi факти порушення або неправильного застосування господарським чи апеляцiйним судом норм права i слiд вказувати у касацiйнiй скарзi.

При цьому необхiдно особливого наголосити на тих порушеннях, за наявностi яких попереднi рiшення господарських судiв скасову

ються в обов’язковому порядку.

 

ІІІ

 

Порушення норм процесуального права, за наявностi яких попереднi рiшення господарських судiв скасовуються в обов’язковому порядку:

1) справу розглянуто судом у незаконному складi колегiї суддiв;

2) справу розглянуто судом за вiдсутностi будь-якої iз сторiн, не повiдомленої належним чином про час i мiсце засiдання суду;

3) господарський суд прийняв рiшення або постанову, що стосується прав i обов’язкiв осiб, не залучених до участi в справi;

4) рiшення або постанова не пiдписанi будь-ким iз суддiв або пiдписанi не тими суддями, що зазначенi в рiшеннi або постановi;

5) рiшення прийнято не тими суддями, якi входили до складу колегiї, що розглянула справу;

6) рiшення прийнято господарським судом з порушенням правил предметної або територiальної пiдсудностi.

Висуваючи в касацiйнiй скарзi вимоги, врахуйте той факт, що у касацiйнiй iнстанцiї не приймаються i не розглядаються вимоги, що не були предметом розгляду в судi першої iнстанцiї.

Скаргу пiдписує особа, яка її подає, або її уповноважений представник.

Пiсля того, як Ви напишете касацiйну скаргу, необхiдно надiслати її копiю, а також копiї документiв, що до неї додаються, iншiй сторонi у справi.

Крiм того, потрiбно сплатити державне мито. Розмiр державного мита за перегляд справи у касацiйному порядку визначається аналогiчно до розмiру державного мита за розгляд справи в порядку апеляцiйного провадження.

Докази сплати державного мита разом з доказами надсилання копiї скарги iншiй сторонi у справi додаються до касацiйної скарги при її поданнi до Вищого господарського суду України.

Не зайвим буде також подати документи, що пiдтверджують повноваження Ваших представникiв (якщо справу ведуть саме вони).

Касацiйна скарга подається до Вищого господарського суду України через мiсцевий чи апеляцiйний господарський суд, який прийняв оскаржуване рiшення чи постанову.

Пiсля того, як Ви подасте касацiйну скаргу, мiсцевий або апеляцiйний господарський суд зобов’язаний надiслати скаргу разом з матерiалами справи до Вищого господарського суду України. Вiн повинен зробити це у п’ятиденний строк вiд дня надходження касацiйної скарги.

Якщо Ви берете участь у справi як вiдповiдач, то маєте право надiслати вiдзив на касацiйну скаргу (яку Вам надiшле позивач) до касацiйної iнстанцiї й особi, що подала скаргу. Проте це не є Вашим обов’язком, i якщо Ви не подасте вiдзив, – це не буде перешкоджати перегляду судового рiшення, що оскаржується.

Пам’ятайте ще про один нюанс.

На момент подання касацiйної скарги рiшення господарського суду вже набере законної сили, а отже почнеться його виконання. Якщо Ви вважаєте, що виконання рiшення може завдати Вам шкоди, то разом з поданням касацiйної скарги подавайте також заяву про зупинення виконання судового рiшення.

Суд касацiйної iнстанцiї за Вашою заявою або за своєю iнiцiативою може зупинити виконання оскарженого рiшення господарського суду до закiнчення його перегляду в порядку касацiї.

< Попередня   Наступна >