Головна

1.7. Що таке процесуальні строки. Порядок застосування


 

 

Захист своїх прав у господарському суді. Сегеда, Татаркевський, 2002.

 

 

1.7. Що таке процесуальні строки. Порядок застосування

Спочатку зупинимося на строках, якi, хоча i не належать до процесуальних строкiв, але мають безпосереднє вiдношення до питань захисту прав та законних iнтересiв у господарських судах. Це строки позовної давностi.

Загальний строк для захисту права за позовом особи, право якої порушено (позовна давнiсть), встановлено в три роки.

Перебiг строку позовної давностi починається вiд дня виникнення права на позов. Право на позов виникає вiд дня, коли Ви дiзналися або повиннi були дiзнатися про порушення свого права.

Слiд звернути увагу на той факт, що Ви можете звертатися за захистом своїх прав до господарського суду незважаючи на закiнчення строку позовної давностi. Але в цьому випадку Вам необхiдно пояснити суду причину пропуску строку позовної давностi. Якщо суд визнає таку причину поважною, то справу буде розглянуто й вирiшено по сутi, а iнакше суд може вiдмовити Вам у задоволеннi позову.

Крiм того, Ви повиннi знати про iснування так званих скорочених строкiв позовної давностi.

Скороченi строки позовної давностi

Скороченi строки давностi тривалiстю в шiсть мiсяцiв дiють за позовами:

1) про стягнення неустойки (штрафу, пенi);

2) про недолiки проданих речей;

3) що випливають з поставки продукцiї неналежної якостi;

4) про очевиднi недолiки в роботi, виконанiй за договором пiдряду;

5) про недолiки в роботi, виконанiй за договором побутового замовлення.

Строк давностi в один рiк застосовується до позовiв про прихованi недолiки в роботi, виконанiй за договором пiдряду, крiм договорiв пiдряду на зведення будинкiв i споруд, однiєю з сторiн яких є громадянин.

Тепер перейдемо безпосередньо до розгляду процесуальних строкiв.

Процесуальними строками називають строки, протягом

яких вчиняються певнi процесуальнi дiї. Як правило, такi строки прямо визначенi в Господарському процесуальному кодексi України. Проте в деяких випадках Кодекс не встановлює процесуальнi строки. В цьому разi процесуальнi строки призначаються господарським судом.

Питання розрахунку процесуальних строкiв є дуже важливим. Це пов’язано з тим, що порушення процесуальних строкiв без поважних причин може призвести до того, що Ви втратите право на здiйснення певних процесуальних дiй (наприклад, право на оскарження рiшення господарського суду). Тому для Вас, безумовно, корисним буде дiзнатися про те, в якому порядку встановлюються, зупиняються, поновлюються процесуальнi строки, а також про те, в який момент закiнчуються встановленi процесуальнi строки.

Насамперед слiд зазначити, що процесуальнi строки можуть встановлюватися в один iз трьох способiв:

•визначенням точної календарної дати (наприклад, суд призначає судо¬ве засiдання на певну календарну дату);

•зазначенням подiї, що повинна неминуче настати (наприклад, вiдвiд суддi можна заявляти до початку розгляду справи);

•визначенням перiоду часу, протягом якого може бути вчинено процесу¬альну дiю (наприклад, суд може зобов’язати позивача надати додатковi докази протягом тижня).

Перебiг процесуального строку починається наступного дня пiсля календарної дати або настання подiї, якими визначено його початок.

Наприклад, апеляцiйна скарга подається протягом 10 днiв вiд дня прийняття рiшення господарським судом. У цьому випадку подiєю, яка визначає початок процесуального строку, є прийняття рiшення господарським судом, а строк оскарження обчислюється вiд наступного дня.

Перебiг процесуальних строкiв може зупинятися. Це вiдбувається у випадках, коли зупиняється провадження у справi. При цьому перебiг строкiв продовжується вiд дня поновлення провадження.

Момент закiнчення процесуальних строкiв визначається за певними правилами.

1) Якщо строк обчислюється роками, вiн закiнчується у вiдповiдний

мiсяць i число останнього року строку.

Наприклад, встановлений процесуальний строк — 2 роки. Перебiг процесуального строку почався 1 травня 2000 року. За таких умов, процесуальний строк закiнчиться 1 травня 2002 року.

Втiм, навряд чи виникатиме потреба застосовувати це правило, оскiльки в господарському процесi таких великих строкiв не iснує.

2) Строк, обчислюваний мiсяцями, закiнчується у вiдповiдне число останнього мiсяця строку. Якщо ж кiнець такого строку припадає на мiсяць, що не має вiдповiдного числа, то строк закiнчується в останнiй день цього мiсяця.

Наприклад, встановлений процесуальний строк — 3 мiсяцi. Момент по¬чатку — 30 листопада 2001 року. За наведеним вище правилом, процесуальний строк закiнчиться 28 лютого 2002 року.

3) Якщо останнiй день строку припадає на неробочий день, то днем закiнчення строку вважається перший наступний за ним робочий день.

Наприклад, останнiй день строку припадає на суботу. Тому, за наведеним вище правилом, днем закiнчення процесуального строку буде понедiлок.

4) Перебiг процесуального строку закiнчується о 24:00 останнього дня

строку. Тобто процесуальна дiя, для якої встановлено строк, може бути здiйснена до 24:00 останнього дня строку.

Це, зокрема, передбачає, що Ви можете подавати документи (позовну заяву, вiдкликання документiв, що вимагаються судом, тощо) на пошту чи телеграф до 24:00 останнього дня строку. При цьому, незважаючи на той факт, що документи надiйдуть до суду (iншої сторони) вже пiсля закiнчення процесуального строку, строк не буде вважатися пропущеним.

Проте ми не рекомендуємо Вам вiдкладати здiйснення процесуальних дiй на останнiй момент. Краще вчиняти всi необхiднi дiї вчасно. Якщо ж Ви

пропустили процесуальний строк або не встигаєте вчинити необхiднi дiї (подати документи тощо), то можна спробувати вiдновити чи продовжити процесуальний строк.

Для цього потрiбно подати до суду заяву, в якiй чiтко зазначити поважну причину пропуску процесуальних строкiв.

У законодавствi не визначено перелiку поважних причин, за яких можна поновити чи продовжити процесуальний строк, а тому суд вирiшує це питання на власний розсуд.

Якщо суд вiдмовив Вам у вiдновленнi пропущеного строку, цю ухвалу про вiдмову можна оскаржити.

Оскарження вiдмови у продовженнi процесуальних строкiв законодавством не передбачено.

< Попередня   Наступна >