Головна

2.2. Подання позову


 

 

Захист своїх прав у господарському суді. Сегеда, Татаркевський, 2002.

 

 

 

2.2. Подання позову

Господарський суд вирiшує господарськi спори у порядку позовного провадження. Тобто для того, щоб розпочати судовий процес, Вам слiд написати позовну заяву.

Позовна заява складається у письмовiй формi. До змiсту позовної заяви висуваються певнi вимоги, якi ми наводимо нижче.

 

Змiст позовної заяви:

1) найменування господарського суду, до якого подається заява;

2) найменування сторiн; їх поштовi адреси; найменування i номери ра¬хункiв сторiн у банкiвських установах;

3) документи, що пiдтверджують за громадянином статус суб’єкта пiдприємницької дiяльностi;

4) зазначення цiни позову, якщо позов пiдлягає грошовiй оцiнцi; суми договору (у спорах, що виникають при укладаннi, змiнi та розiрваннi господарських договорiв);

5) змiст позовних вимог; якщо позов подано до кiлькох вiдповiдачiв, — змiст позовних вимог щодо кожного з них;

6) виклад обставин, на яких грунтуються позовнi вимоги; зазначення доказiв, що пiдтверджують позов; обгрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; законодавство, на пiдставi якого подається позов;

7) вiдомостi про вжиття заходiв досудового врегулювання спору у випадках, коли це є обов’язковим;

8) перелiк документiв та iнших доказiв, що додаються до заяви.

 

У позовнiй заявi можна вказати й iншi вiдомостi, якщо вони необхiднi для правильного вирiшення спору.

В додатках до цього посiбника наведено шаблон позовної заяви, яким Ви можете скористатися для написання позову.

До написання позовної заяви необхiдно пiдiйти дуже ретельно.

Найменування сторiн слiд наводити повнiстю, без скорочень. Поштова адреса повинна мiстити iндекс, найменування населеного пункту та країни, повне найменування вулицi (бульвару, проспекту тощо), а також номерiв буд

инкiв i квартир (за необхiдностi).

Номери банкiвських рахункiв наводяться iз зазначенням найменування банкiвської установи, в якiй вони вiдкритi, а також коду банкiвської установи (МФО).

Якщо Ви не знаєте реквiзити банкiвських рахункiв вiдповiдача, позовну заяву можна подавати i без них. При пiдготовцi справи до розгляду суд повинен витребувати такi данi у вiдповiдача. Однак не зайвим буде подати клопотання про вимогу банкiвських реквiзитiв Вашого опонента.

Незважаючи на те, що вiдсутнiсть банкiвських реквiзитiв вiдповiдно до Господарського процесуального кодексу не є пiдставою для повернення позовної заяви без розгляду, непоодинокими є випадки, коли суд повертає позовнi заяви, в яких не вказанi номери банкiвських рахункiв.

Якщо Ви потрапили у таку ситуацiю, вийти з неї можна двома шляхами.

По-перше, можна оскаржити ухвалу про повернення позовної заяви без розгляду. Проте слiд мати на увазi, що процедура оскарження є досить тривалою. Отже, у разi обрання цього шляху, Вам знадобиться бiльше часу на вирiшення спору у господарському судi.

По-друге, у позовнiй заявi Ви можете вказати як номер банкiвського рахунку вiдповiдача будь-який довiльний номер. Пiд час вирiшення питання про прийняття чи неприйняття позовної заяви до провадження суд, як правило, не здiйснює перевiрку правильностi вказаних Вами реквiзитiв. Отже формальних пiдстав для вiдмови у прийняттi позовної заяви у суду не буде.

Проте, у разi обрання цього шляху, слiд мати на увазi, що в наказi господарського суду, на пiдставi якого здiйснюватиметься виконання судового рiшення, буде вказано саме вигаданий Вами довiльний номер. Тому в ходi судового процесу Вам потрiбно подати клопотання, в якому зазначити, що вказаний Вами номер банкiвського рахунку вiдповiдача є помилковим, i попросити суд витребувати вiд Вашого опонента правильнi данi.

Цiною позову, що зазначається у позовнiй заявi може бути:

1) у позовах про стягнення грошей — стягувана сума або сума, оспорювана за виконавчим чи iншим документом, за яким стягнення провадиться у безспiрному (безакцептному) порядку;

2) у позовах про вимогу майна – вартiсть майна, яке вимагається;

3) у позовах, якi складаються з кiлькох самостiйних вимог, – загальна сума всiх вимог;

4) у позовах про стягнення iноземної валюти – грошова сума в iноземнiй валютi та у гривнях вiдповiдно до офiцiйного курсу, встановленого Нацiональним банком України на день подання позову.

При визначеннi цiни позову, поданого в iноземнiй валютi, необхiдно виходити з тiєї валюти, в якiй проведенi чи повиннi проводитися розрахунки мiж сторонами.

Не забудьте при розрахунку цiни позову включити до неї суми неустойки (штрафу, пенi) i зазначити про це в позовнiй заявi.

Змiст позовних вимог слiд викласти чiтко та щодо кожного вiдповiдача.

Вiд того, наскiльки правильно ви складете позовну вимогу, багато в чому залежить як те, прийме чи не прийме господарський суд до провадження Вашу позовну заяву, так i те, чи буде прийнято позитивне для Вас рiшення.

Наприклад, Ви вирiшили оспорити у судовому порядку iнкасове доручення (розпорядження) державного органу про списання коштiв з Вашого розрахункового рахунку.

Якщо, у позовнiй заявi Ви вимагатимете визнати недiйсним таке iнкасо¬ве доручення, то господарський суд не прийме Вашу заяву до провадження, оскiльки, як зазначалося, iнкасовi доручення не розглядаються господарськими судами як акти, що можуть бути визнанi недiйсними.

Проте в даному випадку при поданнi позовної заяви до господарського суду Ви можете вимагати визнати таке iнкасове доручення (розпорядження) таким, що не пiдлягає виконанню. Такi позовнi заяви господарськими судами приймаються до провадження без обмежень.

Інший приклад. Досить часто, оскаржуючи акт державного органу, пiдприємцi роблять помилку, вимагаючи вiд господарського суду скасувати такий акт. В таких випадках суд може прийняти позовну заяву до провадження, але навряд чи прийме позитивне рiшення. Причиною є те, що суд не має права скасовувати акти державних органiв – вiн лише визнає їх недiйсними. Отже, саме таку вимогу слiд висувати в позовнiй заявi.

 

Залежно вiд того, за яким захистом Ви звертаєтесь до господарського суду, як позовнi вимоги, Ви можете, зокрема, висувати вимогу про:

•визнання недiйсної угоди, установчих документiв;

•вимогу майна чи про визнання права власностi на майно;

•про визнання недiйсним акта або його частини;

•вчинення певних дiй або про стримування вiд вчинення певних дiй;

•стягнення коштiв;

•порушення справи про банкрутство.

 

 

 

Приклади позовних вимог:

ПРОСИМО

1. Визнати недiйсною угоду (дата укладання угоди та її номер) мiж (назва сторiн угоди).

2. Визнати за (найменування суб’єкта пiдприємницької дiяльностi) право власностi на (назва майна), що знаходиться за адресою (мiсцезнаходження майна).

3. Визнати недiйсним (вид акта, що оспорюється: постанова, наказ то¬що, дата видання та його номер), виданий (назва органу, що видав оспорюваний акт).

4. Зобов’язати (назва державного органу) видати (назва суб’єкта пiдприємницької дiяльностi — позивача) позивачу (назва документа, видання якого вимагається: свiдоцтво, лiцензiя тощо).

5. Стягнути з (найменування суб’єкта пiдприємницької дiяльностi – борж¬ника) на користь (найменування суб’єкта пiдприємницької дiяльностi – стягувача) кошти у розмiрi (розмiр суми, що пiдлягає стягненню).

Висуваючи в позовнiй заявi вимогу, пам’ятайте про можливiсть об’єднати в однiй позовнiй заявi кiлькох вимог, пов’язаних мiж собою пiдставою виникнення або поданими доказами.

Наприклад, за наслiдками однiєї перевiрки податкiвцi можуть прийняти декiлька рiшень та розпоряджень. В такому разi Ви можете оскаржити їх в однiй позовнiй заявi. При цьому в позовнiй заявi обов’язково слiд зазначити, що вимоги щодо визнання повнiстю або частково недiйсними усiх цих документiв пов’язанi мiж собою пiдставою виникнення – перевiркою, яку проведено податкiвцями та за наслiдками якої складено акт.

Водночас необхiдно враховувати, що порушення правил поєднання позовних вимог може стати пiдставою для повернення позовної заяви без розгляду. Нiчого страшного в цьому немає, оскiльки, усунувши порушення, Ви зможете подати позовну заяву знову. Це призведе лише до затягування розгляду справи.

Особливу увагу слiд звернути на викладення обставин, що пiдтверджують або на яких грунтуються Вашi вимоги. У позовнiй заявi обов’язково слiд вказати:

•якi саме Вашi права та законнi iнтереси порушуються;

•якi дiї вiдповiдача призвели до таких порушень;

•якими доказами пiдтверджуються Вашi аргументи.

Свої аргументи та докази бажано чiтко структурувати. Кожний аргумент видiляйте окремим пунктом. Аналогiчно видiляйте аргументи, що стосуються рiзних вимог. Наводьте чiтке та повне посилання (iз зазначенням номерiв, дат, назв тощо) на положення нормативно-правових актiв або iнших документiв, що пiдтверджують Вашi доводи.

Якщо Ви вирiшили оскаржити акт державного органу, звернiть увагу на те, що:

1) господарський суд не має права здiйснювати оцiнку конституцiйностi

(вiдповiдностi Конституцiї України) актiв Кабiнету Мiнiстрiв України, тому не слiд в позовнiй заявi, як аргумент необхiдностi визнання актiв недiйсними, наводити твердження про невiдповiднiсть положень таких актiв Конституцiї України;

2) пiдставами для визнання акта недiйсним є невiдповiднiсть його вимогам чинного законодавства та або визначенiй законом компетенцiї органу, який видав цей акт.

Тому в позовнiй заявi слiд вказати, якi положення оспорюваного акта суперечать вимогам чинного законодавства та яким саме вимогам. Якщо сталося перевищення повноважень, вкажiть на це.

В позовнiй заявi слiд також обов’язково навести повний перелiк документiв та доказiв, якi Ви додаєте до заяви. Це дозволить Вам уникнути непорозумiнь, що можуть виникнути внаслiдок втрати цих документiв судом чи iншою стороною.

Документи та докази подаються в оригiналах або належним чином засвiдчених копiях. Якщо законодавство не вимагає спецiального порядку засвiдчення копiй документiв (нотарiусом, державним органом тощо), Ви можете завiрити копiї документiв самостiйно. Для цього на ксерокопiї або фото\копiї необхiдно зробити надпис “копiя вiрна” та засвiдчити її своїм пiдписом i печаткою (за наявностi).

Якщо Ви подаєте позов про визнання недiйсним акта державного чи iншого органу, то до позовної заяви потрiбно додати копiю акта, що оспорюється, або засвiдчений витяг з нього.

Позовна заява пiдписується повноважною посадовою особою позивача, суб’єктом пiдприємницької дiяльностi – фiзичною особою або їх представниками. Про те, хто може бути представником позивача, та яким чином пiдтверджується таке представництво зазначалося в першому роздiлi цього посiбника (див. роздiл 1.4).

Пiсля того, як Ви пiдготуєте позовну заяву, потрiбно зробити копiї такої заяви та копiї доданих до неї документiв. Цi копiї слiд надiслати iншим сторонам, якi залучаються до процесу (вiдповiдачам, третiм особам). Зробити це треба перед поданням позовної заяви у господарський суд, оскiльки до позовної заяви, що подається у господарський суд, необхiдно додати документи, що пiдтверджують вiдправлення вiдповiдачевi копiї позовної заяви i доданих до неї документiв. Як документи-пiдтвердження рекомендуємо використовувати повiдомлення про вручення поштового вiдправлення або розписку вiдповiдача в отриманнi. Не зайвим буде, якщо в повiдомленнi або розписцi зазначатиметься опис документiв, вiдправлених вiдповiдачу.

Пiдтверджувати вiдправлення копiї позовної заяви вiдповiдачу можна й iншими документами. Проте бажано, щоб цей документ пiдтверджував як факт вiдправлення вiдповiдачу копiї позовної заяви та доданих до неї документiв, так i факт отримання ним цих документiв. Це дозволить Вам уникнути необгрунтованого затягування вiдповiдачем розгляду справи.

Далi потрiбно сплатити державне мито. Документ, що пiдтверджує таку сплату, також додається до позовної заяви. Таким документом може бути платiжне доручення на безготiвкове перерахування державного мита або квитанцiя установи банку про прийняття платежу готiвкою.

Незалежно вiд того, який спосiб сплати державного мита обрано, Ви повиннi обов’язково вказати у платiжному документi, яка саме позовна заява оплачується державним митом.

Крiм того, у рядку “одержувач” Вам необхiдно зазначити найменування територiального органу казначейства за мiсцем знаходження господарського суду, до якого Ви подаєте позовну заяву. Про таке найменування можна довiдатися, безпосередньо звернувшись до вiдповiдного господарського суду. Таке звернення буде корисним i з огляду на те, що там Ви можете дiзнатися про те, як правильно оформити платiжне доручення на сплату державного мита.

Якщо Ви здiйснюєте безготiвкове перерахування державного мита, прослiдкуйте, щоб у банкiвськiй установi:

• вiдповiдальний виконавець установи банку (операцiонiст) зробив на лицьовому чи зворотному боцi примiрника платiжного доручення, який повертається Вам, напис (помiтку) такого змiсту “Зараховано в доход бюджету ————— грн. (дата)”;

•цей напис скрiпили першим i другим пiдписами посадових осiб i вiдбитком печатки банкiвської установи з вiдмiткою дати виконання платiжного доручення. Звернiть увагу на те, щоб не було нiяких клiше пiдписiв, оскiльки суд поверне Вашу позовну заяву без розгляду. Якщо Ви сплатили державне мито готiвкою, вчинення на квитанцiї будь-яких написiв не передбачається, крiм, звiсно, тих, що передбаченi у формi платiжної квитанцiї.

Державне мито за Вас може сплатити й iнша особа. Проте слiд мати на увазi, що в разi виникнення у суду сумнiвiв щодо надходження i зарахування державного мита до державного бюджету, суд може вимагати у Вас вiдповiдного пiдтвердження.

За таким пiдтвердженням слiд звертатися до територiального органу казначейства, якому перераховано державне мито.

Платiжнi документи, що пiдтверджують сплату державного мита, слiд подавати до господарського суду в оригiналi.

 

Якщо ви звiльненi вiд сплати державного мита, замiсть платiжного документа необхiдно подати документи, що свiдчать про таке звiльнення.

Поряд зi сплатою державного мита, Ви повиннi сплатити витрати на iнформацiйно-технiчне забезпечення судового процесу та додати платiжний документ, що пiдтверджує таку сплату до позовної заяви, що подається до господарського суду.

До зазначених вище документiв, що подаються у господарський суд ра¬зом з позовною заявою, Ви повиннi додати документи, якi пiдтверджують:

1. Вжиття заходiв досудового врегулювання господарського спору з кожним iз вiдповiдачiв у випадках, коли це є обов’язковим.

Документами, що пiдтверджують вжиття заходiв досудового врегулювання спору, можуть, зокрема, бути:

• у спорах, що виникають при укладаннi, змiнi та розiрваннi договорiв, – договiр, проект договору, лист, який мiстить вимогу про укладання, змiну чи розiрвання договору, вiдомостi про пропозицiї однiєї сторони i розгляд їх у встановленому порядку, вiдповiдь другої сторони;

• у спорах, що виникають при виконаннi договорiв та з iнших пiдстав, – копiя претензiї, докази її надсилання вiдповiдачу, копiя вiдповiдi на претензiю, якщо вiдповiдь одержано.

Не зайвим буде додати також поштовi квитанцiї, повiдомлення про вручення або iншi документи, що пiдтверджують вiдправку або отримання документiв.

2. Обставини, на яких грунтуються позовнi вимоги.

Якщо Ви подаєте позов про визнання недiйсним акта (рiшення податкового органу, нормативно-правового акта державного органу) чи договору, то як документ, що пiдтверджує обставини, на яких грунтуються позовнi вимоги, використовується копiя такого оспорюваного акта чи договору або засвiдчений належним чином витяг (якщо Ви оспорюєте окремi положення акта).

Якщо спiр виник при виконаннi договору, Вам слiд подати первиннi документи, що пiдтверджують виконання Вами своїх зобов’язань, та документи, що свiдчать про невиконання своїх зобов’язань вiдповiдачем.

3. Повноваження Вашого представника (якщо вiн пiдписував позовнузаяву та представлятиме Вашi iнтереси в судi).

Сформований пакет, який мiстить позовну заяву з доданими матерiалами, а також документи, що додаються до позовної заяви, необхiдно передати до господарського суду.

Зробити це можна особисто, шляхом подання матерiалiв до канцелярiї або загального вiддiлу господарського суду, кур’єром або через поштове вiддiлення з повiдомленням про вручення.

У будь-якому випадку, Вам необхiдно отримати документ, що пiдтверджує передачу позовної заяви разом з документами до суду.

 

 

На цьому Ваш перший крок в такiй нелегкiй справi, як захист своїх прав та iнтересiв у господарському судi, закiнчується.

< Попередня   Наступна >