Головна Наукові статті Правоохоронні органи ОСОБЛИВОСТІ Я-КОНЦЕПЦІЇ ЖІНОК - ПРАЦІВНИКІВ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

ОСОБЛИВОСТІ Я-КОНЦЕПЦІЇ ЖІНОК - ПРАЦІВНИКІВ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Наукові статті - Правоохоронні органи
406

О. О. ТУРКАЛОВА,

слухач магістратури Харківського національного університету внутрішніх справ

ОСОБЛИВОСТІ Я-КОНЦЕПЦІЇ ЖІНОК - ПРАЦІВНИКІВ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

На сучасному етапі жінки - працівники ор­ганів внутрішніх справ (далі - ОВС) успішно несуть службу в оперативних підрозділах, обіймають керівні посади, беруть участь у бойових діях, тобто дедалі більше адаптують-ся до чоловічої субкультури оперативних під­розділів зокрема і правоохоронній системі в цілому. Тема служба жінок в органах внутрі­шніх справ та вплив цієї діяльності на особистість жінки надзвичайно актуальною.

Дослідження, які проводяться на сучасному етапі розвитку юридичної психології, характеризуються рядом обмежень: по-перше, особистісні особливості жінок - працівників підрозділів ОВС вивчаються переважно без урахування специфіки професійної діяльності в спеціальних підрозділах, часто без урахування соціального контексту (особливостей відносин у колективі). Це призводить до того, що в більшості сучасних досліджень особис­тісні риси жінок - працівників підрозділів ОВС пояснюються виключно професійною деформацією особистості. По-друге, залишаються не вирішеними питання про те, завдяки яким особистісним характеристикам стає мо­жлива реалізація професійних функцій й адаптація до особливих умов служби в ОВС.

Спочатку розглянемо поняття Я-концепції та професійної Я-концепції для розуміння осо­бливостей її зміни внаслідок професійних та інших факторів. Я-концепція - це динамічне, активне і здатне до змін утворення; воно визначає й організує діяльність та переживання особистості, забезпечує плани, правила і сценарії поведінки, визначає адекватність реакцій на соціальні зміни. Це цілісний образ власного «Я» людини, узагальнене її уявлення про саму себе, система її настанов щодо власної осо

бистості, яка є достатньо стабіль­ною, більш чи менш усвідомлюваною. Я-концепцію розглядають як один із компонентів особи, як ставлення індивіда до самого себе, як вираження єдності і цілісності особи з її суб'єктивною внутрішньою стороною [1, с 475].

Професійна Я-концепція – це уявлення особи про себе як про професіонала. Трудова діяльність, що формує професійно значущі якості особи, робить свій внесок до образу я і зачіпає деякі аспекти тендерної ідентичності. Погляди психологів на взаємозв'язок між трудовою діяльністю і формуванням особи, образу я варіюються від уявлення про негативний вплив праці до уявлення про нього як про чин-ник вдосконалення і розвитку особи. Особистість ніколи не буває статичною, бо вона рухлива, постійно змінюється, а входження її у світ професії поступово приводить до формування професійної Я-концепції [2, с 454].

Вивченням Я-концепції жінки займалися такі науковці, як С. М. Петрова, Н. Н. Кіреєва та О. К. Карпухіна, В. Н. Князев, Е. А. Шумі-лій, А. В. Візгіна та С. Р. Пантілєєв, М. Л. Кубишкіна, Н. Н. Обозов, Т. Н. Курбатова та Я. В. Куус, Е. П. Корабліна тощо. У науковій літературі описані найбільш загальні підходи до вивчення «Я-концепції» (І. С. Кон, Р. Берне, Е. Еріксон, Л. І. Божович, Л. І. Анциферова тощо). Поняття «Я-концепція» розглядалося на базі основних підходів до вивчення особи­стості як зарубіжними (Е. Еріксон, А. Маслоу, 3. Фрейд, Дж. Келлі, К. Роджерс тощо), так і вітчизняними авторами (С. Л. Рубінштейн, О. М. Леонтьев, Л. І. Божович, В. М. Мясищев, В. С. Мерлін, Д. М. Узнадзе тощо).

Деякі автори розробляють проблему про­фесійної «Я-концепції» як сукупності уявлень суб'єкта про свою життєву позицію, перспективи й цінності у контексті здійснення обраної професійної діяльності (Є. М. Павлютенков, В. П. Андронов, Н. В. Кузьміна, Є. П. Клубов, А. К. Маркова, Ю. К. Стрелков, та ін.).

У наукових працях, присвячених проблемі, використовуються такі методологічні підходи: розуміння особистості як активного суб'єкта власної життєдіяльності (К. О. Абульханова-Славська, Л. І. Анциферова), системно-структурний підхід у психології, представниками якого є А. Н. Леонтьев, В. Н. Мясищев, С. Л. Рубінштейн.

Мета даної статті - розглянути особливості Я-концепції жінок – працівників ОВС та проаналізувати сучасні дослідження професійної Я-концепції.

Відповідно до поставленої мети, можна стисло вказати на ті фактори, в межах яких жінки намагаються реалізувати себе, і описати особливості Я-концепції жінок, яка змінюється під впливом цих факторів. Так об'єктивними факторами є: конкуренція жінок і чоловіків у традиційно чоловічій профе­сії, ситуація на ринку праці, репрезентатив­ність жінок в органах внутрішніх справ; до суб'єктивних факторів належать: умови діяльності, рольовий конфлікт; декретний «синдром»; поєднання жінками професійних і сімейних ролей.

Серед існуючих на сьогодні досліджень Я-концепції особистості жінки як працівника правоохоронної діяльності найбільш показо­вими можна назвати роботи О. М. Мірошниченко (вивчення професійної діяльності жінок, їх особистісних та ділових якостей); В. Л. Лапшиної (вивчення проблем професійної мотивації, реалізації жінок у правоохо­ронній сфері) [3, с 173]; М. І. Ануфрієва, О. М. Бандурки, Н. П. Матюхіної (проходження служби жінками в поліції і необхідність збільшення їх кількості серед особового складу) [4, с 42]; І. В. Головньова (проблема тендерної ідентичності у професійній сфері жінки, ситуація на ринку праці - проблема розділення жіночих та чоловічіх професій (стереотипне сприйняття суспільством чоловіків та жінок), особливості поєднання жінками професійної та сімейної сфер тощо) [5, с 175]; Ю. Івченко (особливості професійної правоохоронної дія­льності жінок та основні проблеми, пов'язані із цією діяльністю - кадрова політика, тендерні стереотипи, конкурентна спроможність на ринку праці, професійні проблеми) [6, с 59].

Більшість учених досліджують або окремі характеристики Я - концепції, або не враховують стать співробітника правоохоронної си­стеми. У цьому полягає основна проблема вивчення Я-концепції. Саме тому даний напрямок досліджень є надзвичайно актуальним.

Розглянемо особливості Я-концепції жінок -працівників ОВС та її можливі зміни у ході професійної діяльності.

Професійна «Я-концепція» фахівця право-охоронної діяльності формується поступово, змінюючись у процесі професіоналізації, і має особливості, пов'язані зі специфікою право-охоронної діяльності. Особливостями профе­сійної діяльності в правоохоронній галузі є агресивність комунікативного середовища, дії працівників у складних ситуаціях, сильні емоційні й фізичні навантаження.

Для жінок у роботі головним чинником є відповідність своїх здібностей і можливостей тій роботі, яку вони виконують. При цьому завжди враховуються межі соціально-професійних можливостей, досягнення жінки у професійній діяльності, залежність від пев­них професійних прагнень, що базуються на природних даних та визначають професійну придатність до діяльності [7, с 22].

Вибір жінкою чоловічої професії обумовле­ний особливостями Я-концепції, яка також може змінюватися у ході професійної діяльності.

«Образ Я» працівників ОВС є системним утворенням, що має складну, узгоджену структуру й залежить від функцій, які виконують працівники ОВС, та умов діяльності.

Сучасні жінки створюють для себе такий образ: успішне поєднання професійних і сі­мейних обов'язків, уміння спілкуватися з людьми, економічна самостійність, високий рівень культури й інтелекту, професійна компетентність, прагнення робити кар'єру [8, с 5]. Усе це жінка намагається втілити у правоохо­ронній діяльності.

Жінки-правоохоронці характеризуються цілеспрямованістю та послідовністю, тим, що вміють робити водночас декілька справ, зви­кають брати на себе відповідальність, вхоплюють нюанси та аналізують ситуацію, стають більш комунікабельними.

Згідно із дослідженням Я. В. Мацегори, особливості образу Я жінок-правоохоронців такі: вони мають позитивне ставлення до себе, своїх знань, умінь; направлені на процес дія­льності, особливо процес спілкування, що має емоційне забарвлення. Жінки-правоохоронці також потребують соціального визнання. У жінок - практичних працівників ОВС відзначається позитивне самовідношення і несхильність до самозвинувачень [9, с 96].

Н. В. Оніщенко стверджує, що самооцінка -це один із найважливіших психічних елементів, які мають вплив на підвищення ефективності професійної діяльності співробітника ОВС, оскільки вона є регулятором поведінки особи. Проведене дослідження впливу рівня самооцінки на ефективність професійної діяльності жінок - працівників органів внутрішніх справ показало, що високий рівень успішності професійної діяльності працівника підвищує її оцінку себе як справжнього професіонала, а великий стаж роботи в органах внутрішніх справ поступово підвищує самооцінку працівниці, особливо після отримання нею високих оцінок своєї роботи з боку керівника [10, с 189].

Література

Петровский А. В. Психологический словарь / А. В. Петровский, М. Г. Ярошевский. - М. : Полит-издат, 2004. - 494 с.

Реан А. А Психология человека от рождения до смерти / Реан А. А. - М. : ОЛМА-ПРЕСС, 2002. - 656 с

Лапшина В. Л. Соціально-психологічні проблеми професійної самореалізації жінок-співробітників ОВС / В. Л. Лапшина // Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. - 1999. - № 8. - С. 173-176.

Максименко Н. В. Тендерное равенство полицейской деятельности через призму международного опыта / Н. В. Максименко //Вестник Белгородского юридического института МВД России. – 2009. -№ 1 (13). -С. 40-46.

Головнёва И. В. Тендерная идентичность: тенденции изменений : монография / И. В. Головнёва; НУА. - X. : Изд-во НУА, 2006. - 312 с.

Івченко Ю. Професійне з–остання жінок в правоохоронній сфері: проблемні питання / Ю. Івченко // Право України. - 2006. - № 5. С 57-61.

Романова В. В. Служба женщин в органах внутренних дел : правовые и организационные аспекты : автореф. дис. на соискание науч. степени канд. юрид. наук : спец. 12.00.11 «Судебная власть, прокурорский надзор, организация правоохранительной деятельности, адвокатура» / В. В. Романова. - М., 2007. 24 с.

Мірошниченко О. М. Особливості самоактуалізації жінки у професійній діяльності : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. психол. наук : спец. 19.00.01 «Загальна психологія, історія психології» / О. М. Мірошниченко. - К., 2007. - 25 с

Мацегора Я. В. Особливості «образу Я» працівника ОВС залежно від типу професійної культури / Я. В. Мацегора // Вісник Харківського національного університету. - 2005. - № 662. С. 96-102.

Онищенко Н. В. Самооценка как один из факторов, определяющих успешность п–офессиональной деятельности следователя / Н. В. Онищенко // Право і Безпека. - 2005. - № 4'5. - С. 189191.

Чурбакова Н. А. Самооценка сотрудников ОВД / Н. А. Чурбакова // Право і Безпека. - 2003. -№ 2'1. - С. 181-183.

Шмыков В. И. Тендерные различия сот–удников органов вн–тренних дел / В. И. Шмыков // Вест-ник Московского университета МВД России. 2008. - № 3. - С. 101103.

Малыгина О. В. Специфика и динамика личностных особенностей женщин-сотрудниц уголовного ро­зыска органов внутренних дел : автореф. дис. на соискание науч. степени канд. психол. наук : спец. 19.00.03 «Психология труда, инженерная психология, эргономика «/ О. В. Малыгина. - Ярославль, 2008. - 25 с.

Жилкин Д. С. Влияние тендера на само–еализацию женщин / Д. С. Жилкин, А. А. Чекалина // Журнал прикладной психологии. - 2003. - № 2. С. 2-8.

 

< Попередня   Наступна >