Головна Наукові статті Кримінальний процес ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ: ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ

ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ: ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ

Наукові статті - Кримінальний процес
333

Р.А. Гуменюк

ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ: ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ

Досліджуються організаційно-правові аспекти інформаційного забез­печення оперативно-розшукової діяльності Державної прикордонної служби України, висвітлюються положення законодавчої та відомчої нормативно-правової регламентації використання інформаційних баз даних; крім того, з’ясовуються організаційно-штатні зміни в структурі органів та підрозділів охорони державного кордону, що спрямовані на оптимізацію інформаційного забезпечення.

Ключові слова: інформаційне забезпечення, оперативно-розшукова діяльність, охорона державного кордону, бази даних.

Постановка проблеми. Нарощування оперативної складової є одним із пріоритетних заходів у системі охорони державного кордону. При цьому особлива увага серед іншого надаватиметься заходам щодо розвитку оперативно-розшукової діяльності. Ця, одна з основних функцій Державної прикордонної служби України (надалі – ДПС України) на сьогодні, пов’язується з опрацюванням значного масиву інформаційних ресурсів, правовий режим яких потребує свого науко­вого осмислення, що є актуальним для створення сучасної інтегрованої системи охорони державного кордону.

Стан дослідження. Здійснення оперативними підрозділами ДПС України оперативно-розшукової діяльності є однією з ознак, що характеризує це утворення як правоохоронний орган. Хоча така діяльність (чи подібна за змістом) проводилася органами охорони державного кордону і тоді, коли вони були військовим формуванням – прикордонними військами. Правові аспекти інформаційного забезпе­чення різноманітних форм правоохоронної діяльності порівняно не­щодавно стали предметом наукових досліджень. Проте, в Україні на базі праць таких учених, як К.І.

Беляков, СМ. Гусаров, Р.А. Калюж­ний, М.Я. Швець та інші, сформовані теоретичні основи для норма­тивно-правового регулювання використання інформації правоохорон­ними органами. Враховуючи це, ми поставили мету з’ясувати організаційно-правові особливості інформаційного забезпечення оперативно-розшукової діяльності ДПС України на основі загальних по­ложень інформаційного права. У контексті розширення правоохорон­них повноважень органів охорони державного кордону України та необхідності використання інформаційних баз даних для їх здійснення з’ясування таких питань спрямовано на формування нових наукових уявлень про діяльність таких органів.

Виклад основних положень. Традиційно оперативно-розшукова діяльність передбачає з’ясування та (або) використання тієї чи іншої інформації. Відповідно до ст. 1 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» від 18 лютого 1992 р. завданням оперативно-розшукової діяльності є пошук і фіксація фактичних даних про протиправні діяння окремих осіб та груп, відповідальність за які пе­редбачена Кримінальним кодексом України, про розвідувально-підривну діяльність спеціальних служб іноземних держав та організа­цій з метою припинення правопорушень та в інтересах кримінального судочинства, а також отримання інформації в інтересах безпеки гро­мадян, суспільства і держави [1].

Необхідність отримання відповідної інформації для забезпечен­ня діяльності органів охорони державного кордону України шляхом проведення оперативно-розшукових заходів, на наш погляд, пов’язана із зміною акцентів у системі охорони кордону. Змінився характер за­гроз національним інтересам України на її кордоні, які з військової сфери перейшли у невійськову. Діяльність органів охорони державно­го кордону України набула яскраво вираженого правоохоронного ха­рактеру. Пріоритетом у діяльності цих органів стала протидія право­порушенням на державному кордоні.

Посадові особи ДПС України отримали значні процесуальні пов­новаження за Кодексом України про адміністративні правопорушення щодо протидії адміністративним проступкам. Комплекс кримінально-процесуальних повноважень органів ДПС України також розширюється. Так, за Законом України «Про внесення зміни до статті 101 Кримінально-процесуального кодексу України» від 21 жовтня 2009 р. органи прикор­донної служби отримали повноваження із здійснення дізнання в справах про використання завідомо підроблених документів при перетинанні державного кордону [2], тобто про злочини, передбачені ч. 3 ст. 358 КК Укра­їни (Використання підроблених документів). Цілком можливо наділення такими повноваженнями органів ДПС України в процесуальній діяльності і щодо розслідування інших злочинів, вчинення яких пов’язано із перети­нанням державного кордону, перебуванням у прикордонній смузі, конт­рольованому прикордонному районі або пункті пропуску через держав­ний кордон України, що пов’язано з удосконаленням правового механізму участі таких органів у кримінальному судочинстві [3].

Отже, у діяльності ДПС України існує цілком велика ймовірність того, що необхідно застосовувати оперативно-розшукові заходи в протидії злочинним проявам. Зокрема, результати оперативно-службової діяль­ності органів та підрозділів охорони державного кордону свідчать, що тенденція виявлення злочинів на кордоні залишається стабільною. Так, протягом 2008 р. порушено 89 кримінальних справ щодо 88 осіб, а за 4 місяці 2009 р. 32 кримінальні справи щодо 48 осіб. Збільшилася кількість виявлених злочинів, які належать до компетенції інших правоохоронних органів. У 2008 р. передано за належністю відповідно до ст. 97 КПК України 854 матеріали, а у 2009 р. 227 матеріалів [4].

Належними підставами для проведення оперативно-розшукової діяльності стає певний вид інформації. Під інформацією розуміються документовані або публічно оголошені відомості про події та явища, що відбуваються у суспільстві, державі та навколишньому природному середовищі [5]. Так, за Законом України «Про оперативно-розшукову діяльність» підставами для проведення оперативно-розшукової діяль­ності є наявність достатньої інформації, одержаної в установленому законом порядку, що потребує перевірки за допомогою оперативно-розшукових заходів і засобів. Така інформація переважно стосується тих чи інших обставин, пов’язаних із вчиненням злочинів [1].

У зв’язку з цим у ДПС України здійснено комплекс організацій­но-правових заходів, спрямованих на встановлення такої інформації. Окремі з них є традиційними для правоохоронних органів, які на вико­нання положень ст.ст. 94, 95, 97, 101 КПК України здійснюють облік інформації, яка є приводами до порушення кримінальної справи. В органах та підрозділах охорони державного кордону України офіційні заяви і повідомлення про вчинені або підготовлювані злочини, що є приводом для порушення кримінальної справи, реєструються в Книзі реєстрації заяв і повідомлень про злочини [6].

Подальший розвиток інформаційного забезпечення оперативно-розшукової діяльності ДПС України пов’язано з використанням відповідних баз даних, що відповідає визнаним в охороні зовнішніх кордо­нів ЄС підходам. Створення Шенгенського простору, всередині якого кордони відкриті, а на зовнішніх кордонах діють єдині правила в’їзду, актуалізувало питання про створення інформаційної системи, яка б пов’язувала правоохоронні органи усіх шенгенських держав. Шенгенська інформаційна система, відома також під скороченою назвою SIS (абревіатура від франц. System d`Information Schengen), була за­проваджена на основі Конвенції 1990 р. (розд. ІV, Шенгенська інформаційна система) і введена в дію у 1995 р. [7, с 811]. Інформація, що поміщається в SIS, є різноманітною і поділяється на декілька категорій. Її однозначно характеризує те, що вона має очевидну право­охоронну спрямованість, тому право доступу до неї обмежене.

Саме тому важливим є правове закріплення створення і викори­стання в інтересах розвідки, контррозвідувального забезпечення охо­рони державного кордону України, оперативно-розшукової діяльності, участі у боротьбі з організованою злочинністю та протидії незаконній міграції інформаційних систем, у тому числі банків даних щодо осіб, які перетнули державний кордон України, осіб, які вчинили правопо­рушення, протидію яким віднесено до компетенції ДПС України, осіб, яким згідно із законодавством не дозволяється в’їзд в Україну або тимчасово обмежується право виїзду з України, недійсних, викрадених і втрачених документів на право виїзду за кордон та в інших випадках, передбачених законами України [8].

На виконання цього законодавчого положення Адміністрацією ДПС України формується відомча нормативна база, що передбачає широке використання баз даних з інформацією про правопорушення та осіб, які їх вчинили.

Так, з метою забезпечення автоматизації функцій реєстрації профільної інформації на затриманих осіб та їх ідентифікації передба­чено розгортання у ДПС України автоматизованого робочого місця «Порушник - ООК» (далі - АРМ «Порушник»). Користувачі АРМ «Порушник» у межах своєї компетенції здійснюють аналіз інформації експортованої до бази даних затриманих осіб та правопорушень (рі­вень Адміністрації Держприкордонслужби України) Інформаційно-телекомунікаційної системи інформаційно-аналітичного забезпечення, в якій зберігається профільна інформація, що експортується від бази даних автоматизованої підсистеми «Облік та передача інформації що­до оперативно-службової діяльності Держприкордонслужби» (рівень органу охорони державного кордону), до якої заноситься інформація про затриману особу, вчинене нею правопорушення, прийняте щодо неї правове рішення та його виконання. На підставі такого аналізу керівнику структурного підрозділу надаються пропозиції щодо поліпшення стану оперативно-службової діяльності органів (підрозділів) охорони кордону, профілактики злочинів та правопору­шень на державному кордоні [9].

Новими організаційними напрямками інформаційного забезпе­чення оперативно-розшукової діяльності органів охорони державного кордону стало створення підрозділів оцінки ризиків та планування. Важливо, що вони також сформовані в структурі первинної ланки ДПС України – відділів прикордонної служби. На групу оцінки ризиків та планування відділу прикордонної служби покладаються завдання з узагальнення даних про обстановку, результати оперативно-службової діяльності та здійснення статистичної звітності за ними; підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів начальнику відділу прикор­донної служби для прийняття управлінських рішень та пропозицій що­до доцільності проведення заходів, які впливають на стан та розвиток обстановки на державному кордоні; контролю за формуванням, веден­ням та підтриманням в актуальному стані банку даних результатів оперативно-службової діяльності відділу тощо [10]. Належне виконан­ня цих завдань має на меті сформувати належне інформаційне забезпе­чення начальника відділу прикордонної служби, який як суб’єкт оперативно-розшукової діяльності отримує альтернативне джерело інформування.

Висновок. Таким чином, інформаційне забезпечення оперативно-розшукової діяльності ДПС України забезпечується комплек­сом організаційно-правових заходів, які є не лише традиційними, а й відображають нові тенденції в охороні державного кордону України. Запровадження інформаційних баз даних, використання обґрунтованих прогнозів з аналізу ситуації, що складається в при­кордонному просторі щодо протидії правопорушенням безумовно сприятиме ефективності оперативно-розшукової діяльності і зреш­тою спрямоване на формування сучасної прикордонної служби європейського типу, яка гарантовано забезпечуватиме захист національних інтересів на державному кордоні.

––––––––––––

Див.: Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 22. – Ст. 303.

Див.: Голос України. – 2009. – 10 листопада.

Концепція розвитку Державної прикордонної служби України на період до 2015 року: схвалена Указом Президета України від 19 червня 2006 р. № 546/2006 // Офіційний вісник України. - 2006. - № 25. - Ст. 1807

Рішення колегії Державної прикордонної служби України № 4 від 25 травня 2009 р. «Про стан дізнання, адміністративного провадження, роботи з іноземцями в Державній прикордонній службі України та завдання щодо поліпшення цієї роботи»: введено в дію наказом Адміністрації Державної прикордонної служби України № 433 від 10 червня 2009 р. - Окреме видання.

Про інформацію: Закон України від 2 жовтня 1992 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1992. - № 48 - Ст. 650.

Інструкція про порядок приймання, реєстрації, обліку та розгляду заяв, повідомлень про вчинені або підготовлювані злочини та іншої інформації про правопорушення: затв. наказом Адміністрації Державної прикордонної служби України № 675 від 27 серпня 2007 року. - Окреме видання

Право Европейского союза: учебник для вузов / под ред. СЮ. Кашкина. - М.: Юристъ, 2003. - 925 с.

Про Державну прикордонну службу: Закон України від 3 квітня 2003 року // Відомості Верховної Ради України - 2003. - № 27. - Ст. 208.

Інструкція про порядок застосування АРМ «Порушник» в опера­тивно-службовій діяльності Державної прикордонної служби України: затв. наказом Адміністрації Державної прикордонної служби України № 348 від 18 травня 2007 р. - Окреме видання.

Тимчасове положення про відділ Державної прикордонної служби України: затв. наказом Адміністрації Державної прикордонної служби України № 407 від 27 травня 2006 р. (в редакції наказу Адміністрації Державної прикордонної служби України № 410 від 5 червня 2007 р.). - Окреме видання.

 

< Попередня   Наступна >