Головна Наукові статті Кримінальне право ПРО КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВУ ОЦІНКУ ВЧИНЕННЯ ДІЯНЬ, ЩО ПРИЗВЕЛИ ДО МАСОВОЇ ЗАГИБЕЛІ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ВІД ГОЛОДУ У 1932–1933 РР.

ПРО КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВУ ОЦІНКУ ВЧИНЕННЯ ДІЯНЬ, ЩО ПРИЗВЕЛИ ДО МАСОВОЇ ЗАГИБЕЛІ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ВІД ГОЛОДУ У 1932–1933 РР.

Наукові статті - Кримінальне право
305

Л.П. Брич

ПРО КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВУ ОЦІНКУ ВЧИНЕННЯ ДІЯНЬ, ЩО ПРИЗВЕЛИ ДО МАСОВОЇ ЗАГИБЕЛІ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ВІД ГОЛОДУ У 1932–1933 РР.

Надано соціально-політичне та юридичне обґрунтування мож­ливості притягнення до кримінальної відповідальності осіб за ст. 442 КК України «Геноцид», які на території УРСР вчиняли акти Голодо­мору 1932–1933 рр.

Ключові слова: геноцид, давність притягнення до кримінальної відповідальності.

Постановка проблеми. В українському суспільстві обгово­рюється питання про можливість притягнення до кримінальної відпо­відальності осіб, які у 1932–1933 рр. на території УРСР вчиняли діяння, що призвели до масової загибелі населення України від голоду. Відповідні проблеми постали перед правоохоронними органами. Зок­рема, мали місце чисельні звернення громадян України до Генеральної прокуратури в порядку ст. 97 КПК України про порушення криміна­льних справ щодо «представників радянської влади…, які перевищую­чи свої службові повноваження примусово вилучали у близьких родичів заявників усі продовольчі запаси, що призвело до масових вбивств голодом». На підставі цих заяв Генеральна прокуратура України звернулася до декана юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка з проханням дати вис­новок щодо кваліфікації відповідних діянь. Підготовлений мною висновок був затверджений рішенням кафедри кримінального права і кримінології (протокол № 33 від 28 квітня 2008 р.).

Стан дослідження. У кримінально-правовій літературі України питання про кваліфікацію діянь осіб, котрі у період 1932-1933 рр. на території УРСР вчиняли діяння, що призвели до масової загибелі насе­лення України від голоду, не розглядалися.

Існує кілька публікацій, у яких аналізуються ознаки складу зло­чину, пере

дбаченого ст. 442 КК України «Геноцид» [1, с 426-432; 2, с. 343-351;4, c. 261-269; 5, с. 156-160; 6; 7, с. 356-364]. Але у них не зачіпаються питання можливого застосування цієї статті до наведених вище діянь. І.І. Строкова скупо зазначає, що «знищення соціальних і політичних груп мало риси геноциду у період сталінізму в СРСР. У 1929-1930 рр. стали жертвами мільйони селян» [7, с 362], не уточ­нюючи, про які конкретно події йдеться.

Виклад основних положень. Притягнення нині до криміна­льної відповідальності представників радянської влади, які у 1932-1933 рр. на території УРСР вчиняли діяння, що призвели до масової загибелі населення України від голоду, має соціально-політичне та юридичне обґрунтування.

З соціально-політичного огляду така акція з боку держави є доцільною. Суспільна свідомість цивілізованого світу і міжнародне публічне право давно дозріли до засудження геноциду як злочину проти людства і розуміння того, що міжнародне співтовариство зобов’язане не допустити таких проявів у майбутньому в жодній країні земної кулі. Світова юридична практика показує, що в новітній історичний період за­суджуються і тягнуть відповідальність всі випадки вчинення злочинів проти людства. Обвинувальні вироки Нюрнберзького, Токійського трибу­налів, трибуналу по Руанді винесені за діяння, які на момент їх вчинення не були криміналізовані в національних системах кримінального права. Але планетарні зусилля складаються із зусиль кожної окремо взятої дер­жави. Тим більше держави, населення якої уже пережило таке лихо.

Засудження винних осіб у незалежній Україні, продемонстру­вавши публічний осуд з боку держави, відмежує нинішню Українську державу від факту геноциду в минулому, продемонструє її добру волю присікти будь-яку можливість вчинення геноциду та інших злочинів проти людства в майбутньому, стане фактором, який закріпить у суспільній свідомості українського народу думку про неприпустимість активного сприяння чи будь-якого потурання тоталітарному режиму у знищенні людей, і що такі діяння завжди будуть покарані і переслідувані. Особливо це актуально зараз, коли в Україні низько впала мо­раль і духовність населення, що зазначається на загальнодержавному рівні як факт, котрий загрожує національній безпеці України (Закон України «Про основи національної безпеки»). Віддасть данину пам’яті борцям за волю і незалежність України, самовіддана боротьба і герой­ська смерть яких уможливили сьогоднішню нашу незалежність. До багатьох з них розуміння того, яку руйнацію несе радянська влада прийшло саме через вчинений цією владою голодомор. Заперечувати необхідність притягати до відповідальності за Голодомор 1932–1933 рр. осіб, які своїми діями брали в ньому участь, означає продемонструвати підтримку тоталітарним режимам, показати готовність прийняти злодіяння можливих майбутніх тоталітарних режимів, взагалі уможли­вити появу таких режимів і, закономірно, їхніх злочинів.

Юридичне обґрунтування можливості притягнення до кримі­нальної відповідальності осіб, котрі вчиняли голодомор в Україні, полягає у вирішенні таких питань: 1) давності притягнення до кримі­нальної відповідальності; 2) дії закону в часі; 3) правильної кримі­нально-правової кваліфікації вчиненого.

Що стосується першого з поставлених питань, то його вирішення навряд чи у когось викликає сумнів. Геноцид є злочином проти безпеки людства, до якого, як відповідно до національного законодавства (ч. 5 ст. 49 КК України), так і згідно з актами міжнародного публічного права, не застосовується давність (Статут міжнародного воєнного трибуналу для суду над головними воєнними злочинцями другої світової війни, резолюція Генеральної Асамблеї ООН № 95 від 11 грудня 1946 р.).

Що стосується другого з поставлених питань, то проблема полягає в тому, що на момент Голодомору 1932–1933 рр. у націо­нальному кримінальному законодавстві такі діяння не були іденти­фіковані як геноцид (окремі діяння, котрі згідно з чинним законодав­ством охоплюються складом геноциду, й на момент їх вчинення також були кримінально-караними). Незважаючи на це, притягнення нині до кримінальної відповідальності осіб, що вчиняли голодомор в Україні вважаю законним.

Відповідно до ст. 9 Конституції України чинні міжнародні дого­вори, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства. По-перше, СРСР, у складі якого була УРСР і правонаступницею якої себе визнає Україна, став стороною у створенні Статуту Міжнародного воєнного трибуналу для суду над воєнними злочинцями Другої світової війни, в якому міжнародно-правовій криміналізації були піддані діяння, що не були злочинами за національними законодавствами держав-учасниць. Таким чином, Україна приєднана до міжнародного договору, в якому регламентована кримінальна відповідальність за злочини за загальним міжнародним пра­вом, яка настає не залежно від того, чи відображений склад відповідного злочину в законах держави, на території якої він вчинений.

По-друге, Україна є учасником Конвенції про запобігання зло­чину геноцид і покарання за нього від 9 грудня 1948 р., згідно з якою держави-учасниці зобов’язані карати осіб, котрі вчинили геноцид. Як­що стати на позицію застосування принципу «non crimen sine lege» щодо злочину проти безпеки людства, то це означає заперечувати будь-яку можливість притягнення до відповідальності осіб, які вчиня­ють такі злочини. Адже нонсенсом є те, щоб тоталітарна держава, од­ним з ідеологічних стержнів якої є знищення неугодних людей та всіляке інше обмеження основних прав людини, основних прав нації та основних прав людства, встановлювала кримінальну відповідальність для самої себе. У законодавствах таких держав ніколи не будуть криміналізовані злочини проти миру, людства та міжнародного право­порядку. Сказане підтверджується історичними прикладами фактів геноциду, що мали місце у Руанді, Косово, СРСР.

По-третє, Україна є учасником Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 р., згідно з якою для України є обов’яз­ковою практика Європейського Суду з прав людини. Законом України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського Суду з прав людини» від 23 лютого 2006 р. (ст. 17) суди України зобов’язано застосовувати Конвенцію про захист прав людини і основоположних сво­бод 1950 р. та практику Європейського Суду з прав людини як джерела права. Вивчення ж прецедентної практики цього Суду дало можливість виявити справи, у яких він визнав необґрунтованими твердження заявників - осіб, засуджених національним судом, про те, що їхні злочини не вважалися злочинами проти людяності в момент їх вчинення, і заявив, що не бачить підстав ставити під сумнів тлумачення і застосування внутрішнього законодавства, зроблені в національних судах в світлі відповідних норм міжнародного права. Тому Європейський Суд з прав людини оголосив скарги заявників неприйнятними [3, с 410–418].

Таким чином, підтверджена законність притягнення до кримінальної відповідальності осіб, котрі вчиняли злочини проти людства, що на момент їх вчинення не були відображені у націо­нальних законодавствах.

Третє з поставлених вище завдань полягає у обґрунтуванні правильної кримінально-правової кваліфікації Голодомору 1932– 1933 рр. Тобто, чи наявні у діяннях винних осіб ознаки складу злочи­ну, передбаченого ч. 1 ст. 442 КК України «Геноцид». Безспірною є наявність суспільно небезпечного діяння у вигляді «створення для групи життєвих умов, розрахованих на повне чи часткове її фізичне знищення». Але виникає запитання щодо відповідності вчиненого го­лодомору ознакам суб’єктивної сторони складу цього злочину, зокре­ма, мети знищення національної, етнічної, расової чи релігійної групи. Адже, як відомо, знищувалося українське село, тобто соціальний про­шарок населення. Вважаємо, що відповідь на це питання має бути по­зитивною. Загальновідомо, що саме селянство є тим соціальним сере­довищем, в якому найбільше, порівняно з іншими соціальними верст­вами населення, забезпечується збереження національної ідентичності. Українці як хліборобська нація у всьому світі асоціювалися з селом. Так і було в Україні. В українських селах 20–30-х років минулого століття найбільш виразно зберігалася етнічна ідентичність, яка про­являлася в ментальних особливостях, збереженні традицій і відмінного від більшовицької ідеології світогляду. На відміну від великих українських міст, населення яких на той час переважно вже було багатонаціональним і вже втратило національну самосвідомість. Дока­зи знаходимо в сучасності. Населення регіонів, які найбільше постра­ждали від голодомору втратило такий показовий атрибут національної ідентичності – українську мову і усвідомлення своєї національної ідентичності. Ці дії влади були спрямовані на формування єдиної спільності – радянський народ, позбавленого національних рис.

Також вагомою підставою є те, що Законом України від 28 листопада 2006 р. «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні» цей голодомор визнано геноцидом.

Висновок. Таким чином, підтверджено, що Голодомор 1932– 1933 рр. був спрямований на знищення відповідної національної гру­пи, а діяння винних осіб містять ознаки складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 442 КК України.

–––––––––––

Аль-Захарна С. Принцип индивидуальной ответственности и наказа­ния за преступление геноцида / С. Аль-Захарна // Держава і право. – 2000. – Вип. 7. – С. 426–432.

Аль-Захарна С.М.С. Элементы юридического состава геноцида / Са­лим Мухаммед Саади Аль-Захарна // Держава і. – 2000. – Вип. 6. – С. 343–351.

Cassese A. Balancing the Prosecution of Crimes against Humanity and Non-Retroactivity of Criminal Law. The Kolk and Kisliy v. Estonia Case before ECHR // Journal of International Criminal Justice. - 2006. - № 4. - P. 410–418.

Денькович О.І. Співвідношення таких ознак як суспільно небезпечне діяння і спосіб його вчинення у складі злочину «Геноцид» / О.І. Денькович // Вісник Львівського університету. Серія юридична - 2009. - Вип. 48. - С 261-269.

Картавцев А.В. Геноцид / А В. Картавцев // Актуальні проблеми кримінального та кримінально-процесуального законодавства та практики його застосування: зб. тез та доповідей регіон круглого столу. 21-22 лютого 2003 р. - Хмельницький. 2003. - С 156-160.

Пилипенко В. Криміналізація злочину геноциду за Римським статутом 1998 року / В. Пилипенко // Український часопис міжнародного права. - 2003. - № 4.

Строкова І.І. Геноцид: об’єкт злочину в міжнародному і націо­нальному праві / І.І. Строкова // Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. Серія юридична. - 2007. - № 3. - С 356-364.

 

< Попередня   Наступна >