Головна Монографії та посібники Цивільне право Цивільні права малолітніх і неповнолітніх І. Основні цивільні права малолітніх та неповнолітніх // Право на життя та охорону здоров’я.

І. Основні цивільні права малолітніх та неповнолітніх // Право на життя та охорону здоров’я.

Цивільне право - Цивільні права малолітніх і неповнолітніх
131

І. Основні цивільні права малолітніх та неповнолітніх

Право на життя та охорону здоров’я.

Кожна людина має невід’ємне право на життя. Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов’язок держави - захищати життя людини.

Увага! Кожна дитина має право на життя з моменту визначен­ня її живонародженою та життєздатною.

За кожним громадянином закріплено право на охорону здо­ров’я. Держава зобов’язана забезпечити здоров’я своїх громадян, особливо на момент народження, а потім зобов’язана його охоро­няти.

Дитині гарантоване право на охорону здоров’я, безоплатну кваліфіковану медичну допомогу в державних і комунальних за­кладах охорони здоров’я, безпечні умови для життя і здорового розвитку дитини, раціональне харчування, формування навичок здорового способу життя.

Кожен громадянин має право на отримання медичної допомо­ги. При цьому, громадянин, який досяг чотирнадцяти років і який звернувся по медичну допомогу, має право на вибір лікаря та вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій.

 

< Попередня   Наступна >