Головна Монографії та посібники Право соціального забезпечення Як оформити пенсію? Які додаткові гарантії зайнятості надає держава особам похилого та передпенсійного віку?

Які додаткові гарантії зайнятості надає держава особам похилого та передпенсійного віку?

Право соціального забезпечення - Як оформити пенсію?
197

Які додаткові гарантії зайнятості надає держава особам похилого та передпенсійного віку?

Відповідно до Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», громадянами похилого віку визнаються: чоловіки у віці 60 і жінки у віці 55 років і старші, а також особи, яким до досягнення загального пенсійного віку залишилося не більше півтора року.

Громадяни похилого віку мають право на працю нарівні з іншими гро­мадянами, яке додатково гарантується державними програмами зайня­тості населення.

Забороняється відмова у прийнятті на роботу і звільнення працівника за ініціативою власника або уповноваженого ним органу з мотивів досягнення пенсійного віку.

Переведення працівника похилого віку і працівника передпенсійного ві­ку з одного робочого місця на інше не допускається без його згоди, якщо при цьому змінюються істотні умови праці.

Крім того, згідно зі ст.5 Закону України «Про зайнятість населення», дер­жава забезпечує надання додаткових гарантій щодо працевлаштування особам передпенсійного віку (чоловікам по досягненні 58 років, жінкам – 53 років).

Для працевлаштування цих громадян місцеві державні адміністрації, ви­конавчі органи відповідних рад за поданням центрів зайнятості бронюють на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від форм власності, з чисельністю понад 20 чоловік робочі місця за робітничими професіями, у тому числі з гнучкими формами зайнятості.

 

< Попередня   Наступна >