2.4.2 Як стати на облік у податковому органі

Комерцiйне права - Як вести бізнес з іноземним партнером?
112

2.4.2 Як стати на облік у податковому органі

Крім державної реєстрації договору про спільну інвестиційну діяльність з іноземцем, вам необхідно обов'язково стати на облік в органі державної подат­кової служби. Зробити це не складно.

Насамперед необхідно вирішити, в якому податковому органі ставати на облік. Якщо ви будете єдиною українською стороною у договорі про спільну діяльність, це питання вирішується просто: стати на облік необхідно в подат­ковому органі за вашим місцезнаходженням. Інша справа, коли у спільній діяльності братимуть участь декілька осіб (юридичних або фізичних). Тоді не­обхідно буде визначити уповноваженого учасника (платника), який буде пред­ставляти об'єднання учасників спільної діяльності перед податковою адміністрацією. Як правило, таким уповноваженим учасником стає той, кого ви уповноважили на ведення спільних справ. Але це не обов'язково. Ви маєте право призначити одного учасника для ведення справ, іншого — для ведення бухгалтерського та податкового обліку і "спілкування" з податковим органом.

При цьому стати на облік необхідно буде за місцезнаходженням такого уповноваженого учасника.

Після того, як ви визначились з тим, до якого податкового органу зверта­тися, необхідно підготувати пакет таких документів:

заяву за формою № 1-ОПП (можна отримати в податковому органі);

засвідчену в нотаріальному порядку копію договору про спільну діяльність;

інформаційну картку договору з відміткою органу, що здійснив дер­жавну реєстрацію договору (тільки для договорів про спільну діяльність за участю іноземного інвестора).

Податковий орган повинен взяти вас на облік протягом двох днів від мо­менту надходження зазначених вище документів. Хоча в багатьох випадках та­ку процедуру можуть здійснювати безп

осередньо у вашій присутності. Після її завершення вам видадуть (або надішлють рекомендованим листом) довідку про взяття на облік платника податків за формою № 4-ОПП.

Майте також на увазі, що особа, яка буде подавати документи, повинна мати при собі паспорт та документ, який засвідчує присвоєння іден­тифікаційного номера. Не завадить також взяти документ, який засвідчує ваші повноваження.

Пам'ятайте також, що у разі внесення змін до договору про спільну діяльність необхідно буде протягом 10 календарних днів подати відповідні до­кументи до податкового органу, в якому ви стали на облік.

 

< Попередня   Наступна >