Головна Монографії та посібники Комерцiйне права Як вести бізнес з іноземним партнером? 4.2.4 Про що необхідно пам'ятати при здійсненні митного контролю

4.2.4 Про що необхідно пам'ятати при здійсненні митного контролю

Комерцiйне права - Як вести бізнес з іноземним партнером?
150

4.2.4 Про що необхідно пам'ятати при здійсненні митного контролю

Під час митного оформлення митники можуть вимагати пред'явлення товарів до митного контролю (хоча іноді обходиться і без цього). У такому разі ваш товар необхідно буде доставити в зону митного контролю (спеціаль­не місце, визначене митними органами, в межах якого митні органи здійснюють митні процедури). Під час перебування товарів у цій зоні, а та­кож у процесі митного контролю необхідно пам'ятати про низку правил і ви­мог законодавства.

Насамперед, про те, що будь-які дії з товарами, які знаходяться під мит­ним контролем, можливі лише за дозволом митного органу. Будь-яка дія або господарська операція без дозволу митного органу є адміністративним право­порушенням. Покарання за таке порушення може бути різним: від штрафу до конфіскації товару. Майте також на увазі, що митники мають право застосову­вати примусові заходи до порушників режиму зони митного контролю. Зокре­ма, застосовувати фізичну силу та спеціальні засоби й зброю.

Знайте також, що в деяких випадках митники можуть самі вимагати від вас проведення певних операцій з товаром. Наприклад, його вивантаження, перевантаження, розпакування і т. д. І хоча такі вимоги не можна назвати приємними для підприємця (оскільки всі операції здійснюються за його раху­нок), вони є цілком законними.

У процесі митного контролю митники мають право здійснити огляд або переогляд товарів, що переміщуються через митний кордон України. Пам'ятайте: при проведені цих процедур обов'язково мають бути присутні осо­би, які переміщують товар через митний кордон України чи зберігають його під митним контролем. Якщо це правило не виконане, ви маєте право оскаржити дії митників до їх керівництва чи до суду.

Крім того, з метою здійснення митного контролю товарів

митники мо­жуть брати проби та зразки товарів для дослідження (аналізу, експертизи). Знайте, що при цьому вони повинні пред'явити вам вмотивоване письмове розпорядження керівника відповідного митного органу або його заступника. Оплачувати такі дослідження та експертизи ви не повинні. Митники повинні це зробити за рахунок бюджетних коштів. З іншого боку, вам не повинні відшкодовувати вартість відібраних товарів.

 

< Попередня   Наступна >