Головна Монографії та посібники Комерцiйне права КОНКУРЕНТНЕ ЗАКОНОДАВСТВО. У ПИТАННЯХ ТА ВІДПОВІДЯ Що визнається неправомірним використанням ділової репутації підприємців?

Що визнається неправомірним використанням ділової репутації підприємців?

Комерцiйне права - КОНКУРЕНТНЕ ЗАКОНОДАВСТВО. У ПИТАННЯХ ТА ВІДПОВІДЯ
169

Що визнається неправомірним використанням ділової репутації підприємців?

Одним з трьох видів правопорушень, зазначених у Законі "Про захист від недобросовісної конкуренції", є неправомірне використання ділової репутації суб'єкта господарювання.

Аналіз недобросовісної конкурентної практики свідчить, що найбільш розповсюдженою категорією протиправних дій є незаконне викорис­тання чужої ділової репутації.

Неправомірне використання ділової репутації включає три склади правопорушень:

неправомірне використання чужих позначень, рекламних ма­теріалів, упаковки;

неправомірне використання товару іншого виробника;

копіювання зовнішнього вигляду виробу (глава 2).

Згідно з листом Вищого арбітражного суду України від 15.05.97 р. № 01-8/167, виникнення передбачених законодавством наслідків непра­вомірного використання чужих позначень не ставиться у залежність від наявності вини підприємця та вчиненої такими діями шкоди.

Виходячи зі змісту Закону, в спорах про неправомірне використання ділової репутації підприємця немає необхідності доводити, що у поруш­ника був умисел або інша форма вини при його здійсненні, спрямовані на змішування споживачем джерела товару або послуги. Не є необхідним також встановлення факту дійсного змішування, а достатньо встановити його ймовірність.

Для задоволення вимоги підприємця про захист від неправомірного використання його найменування або знаків для товарів і послуг йому слід довести: його пріоритет у використанні знака як знака для товарів і послуг або найменування як фірмового найменування; порушення його прав відповідачем шляхом використання ідентичного знака або найме­нування; можливість змішування з його діяльністю.

 

f="/posibnuk/komer/576-saniahmetova/14907---q-q------.html">< Попередня   Наступна >