Головна Монографії та посібники Адвокатура Енциклопедичний довідник майбутнього адвоката Ч.1 1.17. Кримінальна відповідальність за порушення, пов'язані з обмеженням права на захист, втручання й перешкоди здійснення діяльності захисника та представника. Дії адвоката при встановленні зазначених порушень та обмежень діяльності захисника.

1.17. Кримінальна відповідальність за порушення, пов'язані з обмеженням права на захист, втручання й перешкоди здійснення діяльності захисника та представника. Дії адвоката при встановленні зазначених порушень та обмежень діяльності захисника.

Адвокатура - Енциклопедичний довідник майбутнього адвоката Ч.1
480

1.17. Кримінальна відповідальність за порушення, пов'язані з обмеженням права на захист, втручання й перешкоди здійснення діяльності захисника та представника. Дії адвоката при встановленні зазначених порушень та обмежень діяльності захисника.

Стаття 374 Кримінального кодексу України закріплює склад злочину «Пору­шення права на захист», який полягає у недопущенні чи ненаданні своєчасно захисника, а також інше грубе порушення права підозрюваного, обвинуваченого, підсудного на захист, вчинене особою, яка провадить дізнання, слідчим, проку­рором або суддею. Такі дії караються штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподат­ковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, з позбавленням права обійма­ти певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого. Крім того, якщо такі дії призвели до засудження невинної у вчиненні злочину особи, або були вчинені за попередньою змовою групою осіб, або спри­чинили інші тяжкі наслідки, вони караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Стаття 397 КК України встановлює кримінальну відповідальність за втручання з діяльність захисника чи представника особи, яке може знайти прояв у вчиненні з будь-якій формі перешкод у здійсненні правомірної діяльності захисника чи представника особи з надання правової допомоги або порушенні встановлених за­коном гарантій їх діяльності та професійної таємниці. Такі дії караються штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або об­меженням волі на строк до трьох років. Якщо вказані дії вчинені службовою осо­бою з використанням свого службового становища, то настає кримінальна в

ідповідальність у вигляді штрафу від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років, з позбав­ленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Кримінальна відповідальність передбачена також за погрозу вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна, яка вчинена щодо захисни­ка чи представника особи, а також щодо їх близьких родичів у зв'язку з діяльністю, пов'язаною з наданням правової допомоги. Такі дії караються ареш­том на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк. Якщо ж захиснику або представнику особи або їх близьким родичам у зв'язку з діяльністю, пов'язаною з наданням правової допомоги, було умисно заподіяно легкі або середньої тяжкості тілесні ушкодження, то настає кримінальна відповідальність у вигляді обмеження волі на строк від трьох до п'яти років або позбавлення волі на той самий строк. Заподіяння ж тяжкого тілесного ушкодження тягне за собою кримінальну відповідальність у формі позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років.

 

< Попередня   Наступна >