Головна Монографії та посібники Адвокатура Енциклопедичний довідник майбутнього адвоката Ч.1 7.16. Кваліфікуючі ознаки злочинів проти власності: крадіжка, грабіж, розбій, вимагання, шахрайство та розмежування між ними.

7.16. Кваліфікуючі ознаки злочинів проти власності: крадіжка, грабіж, розбій, вимагання, шахрайство та розмежування між ними.

Адвокатура - Енциклопедичний довідник майбутнього адвоката Ч.1
259

7.16. Кваліфікуючі ознаки злочинів проти власності: крадіжка, грабіж, розбій, вимагання, шахрайство та роз­межування між ними.

Крадіжкою (ст. 185 КК України) вважається таємне викрадення чужого майна. Кваліфікуючими ознаками даного злочину є:

вчинення крадіжки повторно або за попередньою змовою групою осіб;

вчинення крадіжки, поєднане з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому;

вчинення крадіжки у великих розмірах;

вчинення крадіжки в особливо великих розмірах або організованою групою;

Грабежем (ст. 186КК України) вважається відкрите викрадення чужого майна. Кваліфікуючими ознаками даного злочину є:

вчинення грабежу, поєднаного з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або вчинений повторно, або за попередньою змовою групою осіб;

вчинення грабежу, поєднаного з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або такого, що завдав значної шкоди потерпілому;

вчинення грабежу у великих розмірах;

вчинення грабежу в особливо великих розмірах або організованою групою.

Розбоєм (ст. 187 КК України) вважається напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства. Кваліфікую­чими ознаками даного злочину є:

розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб, або особою, яка раніше вчинила розбій або бандитизм;

розбій, поєднаний з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище;

розбій, спрямований на заволодіння майном у великих чи особливо вели­ких розмірах або вчинений організованою групою, або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень.

Вимаганням (ст. 189 КК України) вважається вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою на­сильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відо­мостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці. Кваліфікуючими ознаками даного злочину є:

вимагання, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погро­зою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому;

вимагання, поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, або таке, що завдало майнової шкоди у великих розмірах;

вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою, або поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження.

Шахрайством (ст. 190 КК України) вважається заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою. Кваліфіку­ючими ознаками даного злочину є:

шахрайство, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому;

шахрайство, вчинене у великих розмірах або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки;

шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою груп-пою.

Для вказаних вище злочинів повторним визнається злочин, вчинений особою, яка раніше вчинила будь-який із злочинів, передбачених цими статтями або статтями 187, 262 КК України. Значна шкода визнається із урахуванням ма­теріального становища потерпілого та якщо йому спричинені збитки на суму від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У великих розмірах визнається злочин, що вчинений однією особою чи групою осіб на суму, яка у двісті п'ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину. В особливо великих розмірах визнається злочин, що вчинений однією особою чи групою осіб на суму, яка в шістсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину.

 

< Попередня   Наступна >