Головна Наукові статті Питання юридичної освіти ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМИ ДИСТАНЦІЙНОГО ТЕСТУВАННЯ

ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМИ ДИСТАНЦІЙНОГО ТЕСТУВАННЯ

Наукові статті - Питання юридичної освіти
1945

I. В. КОБЗЕВ,

кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри інформаційних систем і технологій в діяльності органів внутрішніх справ навчально-наукового інституту психології, менеджменту, соціальних та інформаційних технологій Харківського національного університету внутрішніх справ

К. Е. ПЕТРОВ,

доктор технічних наук, доцент, доцент кафедри прикладної математики та аналітичного забезпечення органів внутрішніх справ навчально-наукового інституту психології, менеджменту, соціальних та інформаційних технологій Харківського національного університету внутрішніх справ

О. Ф. ЛАНОВИЙ,

кандидат технічних наук, начальник кафедри інформаційних систем і технологій в діяльності органів внутрішніх справ навчально-наукового інституту психології, менеджменту, соціальних та інформаційних технологій Харківського національного університету внутрішніх справ

ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМИ ДИСТАНЦІЙНОГО ТЕСТУВАННЯ

Проведено огляд існуючих web-сервісів тестування знань на базі інфраструктури Інтернет, проаналізовано їх переваги і недоліки. Розглянуто інструментальні засоби, програмне забезпечення й варіанти реалізації web-систем тестування знань. Запропоновано систему дистанційного тестування із вбудованим редактором формул.

Широке використання інформаційних і комунікаційних технологій у вищих навчаль­них закладах є необхідною умовою виходу освіти в Україні на рівень міжнародних стандартів з урахуванням вимог Болонського про­цесу. Актуальною є постановка нових завдань трансформації системи підготовки і перепідготовки фахівців (у тому числі й викладачів) упродовж всього життя. Серед них ключове місце як інновація посідає електронне дистанційне навчання (e-learning). Йог

о реалізація базується на розробці ефективної системи ди­станційного навчання на рівні держави і від-повідних центрів дистанційного навчання [1].

Дистанційне навчання - це технологія, що базується на принципах відкритого навчання, яке широко використовує комп'ютерні навчальні програми різного призначення і сучасні телекомунікації з метою отримання навчально­го матеріалу і спілкування в реальному часі.

Дистанційна освіта - це форма навчання, рівноцінна денній, вечірній, заочній та екстернату, яка реалізована, в основному, з використанням технологій дистанційного навчання [2].

Дистанційна освіта через мережу Інтернет отримала ряд принципово нових функціональ­них можливостей порівняно з традиційним дистанційним навчанням завдяки появі потужних телекомунікаційних технологій, а також гіпертекстових систем пошуку інформації.

Тестування відіграє важливу роль у зворот­ному зв'язку «викладач - слухач». При цьому в очному тестуванні виникають проблеми, які пов'язані з суб'єктивністю оцінок і складністю оперативного тестування одним викладачем великої кількості студентів.

На теперішній час існує велика кількість систем тестування на базі інфраструктури Інтернет, котрі тією чи іншою мірою задоволь­няють загальні вимоги до web-сервісів, але жодна з цих систем не може претендувати на універсальність. Більшість таких систем орієнтована на вирішення локальних завдань що-до контролю знань слухачів конкретного навчального закладу або організації.

У Харківському національному університеті внутрішніх справ протягом 2008/2009 н. р. проводяться контрольні перевірки знань серед курсантів, студентів за допомогою системи дистанційного навчання Moodle у вигляді електронних тестів. На основі літературних даних і джерел Інтернету проаналізовано методичні та методологічні засади дистанційного навчання. Детальному аналізу підлягали: завдання та перспективи дистанційного навчання, типологія його методів і технологій, дистанційне навчання як цілісна дидактична система та її особливості.

Технологія дистанційного навчання в мережі відкриває нові перспективи для підвищення якості й досягнення світових стандар­тів у підготовці й підвищенні кваліфікації спеціалістів. Це досягається за рахунок використання навчальних матеріалів і засобів, перевірених світовою практикою, а також шляхом забезпечення ефективного доступу до баз даних і баз знань в зручний для користувача час незалежно від його місцезнаходження [3].

Метою роботи є розробка універсальної програмної оболонки, яка є комплексом про­грамних засобів для створення комп'ютерних систем тестування.

Огляд існуючих web-систем тестування знань. Існує багато систем автоматизованого тестування знань, серед яких орієнтованими на WEB-інтерфейс і найбільш відомими є си­стеми WebTutor (http://www.webtutor.ru) та OpenTEST (http://www.opentest.com.ua).

Система WebTutor є програмним комплексом, призначеним для автоматизації основних бізнес-процесів, пов'язаних з управлінням персоналу в сучасній компанії. Система може бути інтегрована з усіма провідними продуктами, представленими на ринку програмних продуктів.

WebTutor може бути використаний :

- компаніями при проведенні процедур оцінювання, навчання і тестування своїх спів-робітників і для автоматизації роботи корпо­ративного навчального центру;

- різними навчальними організаціями, у тому числі ВНЗ або навчальними центрами, що продають свої послуги з навчання іншим організаціям і компаніям [4].

Основні бізнес-процеси і завдання, що ав­томатизуються системою:

розвиток і навчання персоналу;

дистанційне навчання співробітників;

автоматизація роботи корпоративного учбового центру;

оцінювання персоналу;

оцінювання посад;

професійне тестування.

Програмний комплекс складається з модулів, кожен із яких володіє своєю функціональністю. З цих модулів комплектується про­грамне забезпечення, яке призначене для ви-рішення конкретних завдань відповідно до вимог замовника:

створення електронних навчальних мате-ріалів і тестів;

планування, проведення й аналіз розрахованого на велику кількість користувачів електронного тестування;

планування, проведення й аналіз дистанційного навчання;

автоматизація роботи навчального центру: облік і планування очних і дистанційних навчальних заходів, складання навчальних про-грам і навчальних планів, облік навчальних ресурсів, інформування співробітників про діяльність навчального центру і забезпечення зворотного зв'язку з ними.

Основним і головним недоліком даної системи є висока ціна (кожен модуль, що підключається, коштує приблизно від 200 до 5000 USD).

Система комп'ютерного тестування OpenTEST призначена для контролю рівня знань студентів (користувачів) із використанням тестових завдань в локальному і мереже­вому (клієнт-сервер) варіантах. Система OpenTEST дозволяє вирішувати такі завдання:

- створення тестів закритого типу, їх редагування, експорт/імпорт у систему;

- проведення тестування в локальному мережевому класі або через Інтернет;

– експертне оцінювання окремих питань тесту або тесту в цілому.

Система складається з декількох окремих модулів, які працюють із загальною базою даних.

Система OpenTEST відповідає багатьом вимогам до сучасного web-сервісу тестування знань, але в ній наявна велика кількість недо­ліків, головні з яких:

- слабка, нерозвинена система оцінювання складності й фільтрування питань в тесті, яка базується на однобальній оцінці всіх питань;

- особиста відповідальності авторів тестів за коректність і балансування складності питань у тесті.

Інструментальні засоби і варіанти реалі­зації WEB систем тестування знань. Роз-глянемо програмне забезпечення (далі - ПЗ), яке розроблено на основі вільно поширювано­го (FreeWare) системного ПЗ:

операційні системи - FREEBSD, Linux; ReactOS, AROS, Oberon, Solaris;

web-сервери Apache, Lighttpd, Home FTP Server, CERN httpd, Tornado, Jetty;

мови програмування - Perl, PHP, RUBY, Python.

Усе вищезгадане ПЗ вільно поширюється на основі ліцензії GNU - GPL і може служити як типове для організації центрів тестування й дистанційне навчання.

Використання даних у файлах є дуже прос-тим, але малоефективним способом через на-явність великої кількості проблем, пов'язаних із їх використанням: складність роботи з фай-лами великого розміру, складність пошуку (особливо за шаблоном), проблеми конкуруючого доступу, складність запису даних у середину файлу, відсутність засобів забезпечення різних рівнів доступу до даних. Усі ці проблеми вирішуються при використанні систем управління реляційними базами даних (СУРБД). На сьогодні існує декілька конкуруючих СУРБД:

MySQL;

POSTGRESQL;

Microsoft SQL Server;

Oracle.

Усі ці продукти використовують мову SQL (Structured Query Language), що використовується як стандартна мова запитів до баз даних. MySQL серед цих продуктів має деякі переваги, перш за все продуктивність. Згідно з тестами MySQL працює набагато швидше за конкуруючі продукти. Також серед переваг MySQL над конкурентами можна назвати низьку вар­тість (пакет поширюється безкоштовно, за необхідності можна за невелику суму придбати ліцензію), транспортабельність (MySQL можна використовувати в різних UNIX-подібних системах, а також у середовищі Microsoft Windows), а також можливість доступу до ко­ду програмного продукту з метою внесення необхідних змін. Тому при створенні підсистем баз даних web-сервісів тестування знань найдоцільніше використовувати MySQL.

Система тестування з редактором фор­мул. Система реалізована на базі Web сервера Apache 2.2.4 з підтримкою SSL і mod_rewrite, мови програмування PHP 5, СУРБД MySQL 5

з підтримкою InnoDB, транзакцій і windows-1251 та панелі управління базою даних MySQL PhpMyAdmin 3.2.3.

Структура запропонованої системи тестування розділена на п'ять блоків:

автор (автор питань, адміністратор);

викладач;

сервер;

слухач;

редактор формул.

Оскільки робота системи вимагає наяв­ність бази даних (далі - БД), у першу чергу необхідно створити БД. У БД є декілька таблиць. Окремо створюється таблиця користувачів (слухачів), безпосередньо таблиця з питаннями, таблиця для редактора формул, у якій зберігатимуться певні матеріали предметної області (формули).

Весь комплекс має так звану панель управ­ління (з правами викладача або адміністратора), за допомогою якої можна керувати всім комплексом у цілому. Після створення БД необхідно її заповнити відповідною інформаці­єю. Таблиця користувачів заповнюється безпосередньо самими слухачами через web-форму. Заповнення таблиці питань і таблиці з форму-лами, створеними безпосередньо редактором формул, керується адміністратором системи.

Після проходження реєстрації користувач переходить до тестування. При проходженні питань (орієнтована кількість - 50) система фіксує час, який було потрібно на прохо­дження кожного питання. З кожним наступ-ним кроком підсумовується час пройдених раніше питань і віднімається від загального часу, який виділяється на проходження всіх тестів. Можливий вибір другого варіанту тимчасового обліку (призначається викладачем), при якому на кожне питання відводить­ся приблизно по одній хвилині для відповіді.

За видачу й сортування питань у базі від­повідає спеціальний клас GenQuest, який має певний набір інтерфейсів для роботи з БД (таблицею питань Question).

Після проходження тестів слухачеві видаєть­ся результат, який містить оцінку, перелік тем, на які були дані правильні відповіді (сильні фрагменти), і тем з неправильними відповідями (слабкі фрагменти). Результат проходження надається викладачеві з вказівкою даних тес­тованого (ПіБ тощо) і його оцінкою.

Література

Положення про дистанційне навчання : наказ Міністерства освіти і науки України 21 січ. 2004 р. № 40 [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://donntu.edu.ua/russian/metod/onmr/pol_dist_nav.doc.

Дистанционное обучение и дистанционное образование [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.trajectory.org.ua/analytics/distance-edication/dist_learning.html.

Інноваційні технології навчально-виховної роботи. Рада ректорів вищих навчальних закладів III—IV рів-нів акредитації Харківського регіону [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.rada.univer. kharkov.ua/index.php?Itemid=49&id=26&option=com_content&task=view.

Система дистанционного обучения WEBTUTOR [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://webtutor.ru.

 

< Попередня