Головна Монографії та посібники Цивільне право Договір купівлі-продажу 12. Що необхідно знати покупцю про захист своїх порушених прав, пов’язаних з придбанням товару з недоліками

12. Що необхідно знати покупцю про захист своїх порушених прав, пов’язаних з придбанням товару з недоліками

Цивільне право - Договір купівлі-продажу
228

12. Що необхідно знати покупцю про захист своїх порушених прав, пов’язаних з придбанням товару з недоліками

При порушенні Ваших прав, що виникли внаслідок невико­нання або неналежного виконання умов договору купівлі-продажу, Ви маєте право звернутися до судових органів з вимогою про захист своїх порушених прав.

Зверніть увагу на те, що позовна давність (строк, протягом якого Ви можете звернутись з позовом) щодо вимог у зв’язку із недоліками проданого товару обчислюється від дня виявлення не­доліків у межах двох років (якщо на товар не встановлено гаран­тійний строк або строк придатності), а відносно нерухомого майна – трьох років, якщо договором чи законом не встановлено іншого строку.

Якщо ж на товари, що є предметом договору купівлі-продажу, встановлений гарантійний строк (або строк придатності), то позо­вна давність обчислюється від дня їх виявлення у межах цих стро­ків.

Тобто, в разі якщо Ваші законні вимоги з приводу товару не­належної якості не були задоволені продавцем, Ви можете зверну­тись до суду за захистом своїх порушених прав.

При цьому слід пам’ятати, що позивач в такому випадку звіль­няється від сплати державного мита.

Розглянемо приклади складання окремих процесуальних до­кументів щодо захисту порушених прав.

 

< Попередня   Наступна >