Головна Монографії та посібники Кримінально процесуальне право Кримінальне переслідування: досудова стадія У яких випадках пояснюється причина виклику до правоохоронного органу?

У яких випадках пояснюється причина виклику до правоохоронного органу?

Кримінально процесуальне право - Кримінальне переслідування: досудова стадія
163

У яких випадках пояснюється причина виклику до правоохоронного органу?

КПК України не зобов’язує слідчих чи оперативних працівників пояс­нювати Вам причину виклику для бесіди чи допиту.

Дізнавач або слідчий повинен роз’яснити причину виклику в двох ви­падках: якщо особі пред’являється звинувачення в конкретному злочині або вона затримується за підозрою у вчинені злочину.

Підозрюваний і обвинувачений мають право, зокрема: мати захисника і побачення з ним до першого допиту, давати показання або відмовитись від них, заявляти відводи, клопотання, скарги на дії працівників правоохорон­них органів. Слід наголосити що побачення із захисником можливо ще до першого допиту під час якого буде поставлене запитання: «Чи визнаєте ви себе винним у пред’явленому вам обвинуваченні?»

Обвинувачений як і підозрюваний має право взагалі не давати показань. Але така ситуація буває вкрай рідко. Крім того, законом гарантується право власноручно написати свої показання, що часто є доцільним, щоб уникнути неточностей, яких може припуститися слідчий, або вам легше викласти письмово специфічні, вузькопрофесійні питання.

 

< Попередня   Наступна >