Як захищатися самому і з допомогою адвоката?

Кримінально процесуальне право - Кримінальне переслідування: досудова стадія
113

Як захищатися самому і з допомогою адвоката?

Тільки незалежні від держави професіонали правозахисники, якими є адвокати, можуть надати потрібну кваліфіковану юридичну допомогу.

Якщо ви свідок, або даєте пояснення в ході дослідчої перевірки, ви не можете мати захисника, його просто не допустять до матеріалів справи.

Проте ви можете регулярно зустрічатися з адвокатом, консультуючись з ним з питань, які є важливими або незрозумілими.

Вступити в справу як захисник адвокат може лише з моменту притягнен­ня особи як підозрюваного або обвинуваченого.

Нічого не приховуйте від адвоката, дотримуйтесь правила: «Лікареві, ду­хівнику й адвокату – говорити правду».

Відповідно до закону і присяги, адвокат зобов’язаний зберігати таємни­цю клієнта. Тому своєю потайливістю ви можете зруйнувати оборону в сво­їй справі, яку вибудовує адвокат.

Важливим етапом у слідстві є ознайомлення з матеріалами кримінальної справи (ст.ст.218-220 КПК). Ви повинні знати всі матеріали справи. Якщо ознайомлюєтесь разом з адвокатом – домовтеся, в якому, порядку це роби­ти. Обов’язково робіть виписки, не сподівайтесь на свою пам’ять. Дотри­муйтесь виробленої спільно з адвокатом позиції захисту. Тактика захисту на попередньому слідстві і в суді може бути різною. З деякими заявами і клопо­таннями слід дочекатися суду, а при ознайомленні зі справою промовчати.

Справа повинна бути прошита, пронумерована, щоб у ній не було по­рожніх сторінок.

Закон не обмежує часу на ознайомлення зі справою. Але потрібно пам’ятати, що слідчий може зробити висновок, що ви зловживаєте своїм правом і затягуєте час. Він може встановити своєю постановою певний тер­мін. Крім

того згідно зі ст. 156 КПК час ознайомлення обвинуваченого та його захисника з матеріалами кримінальної справи при обчисленні строку тримання під вартою як запобіжного заходу не враховується.

Досудове провадження є важливим елементом кримінального переслідування. Результат судового розгляду справи дуже сильно залежить від результатів досудового провадження, адже тут збираються докази і вибудовується картина злочину чи його відсутності. Це видання не є рецептом від неправомірного засудження особи. Ми намагалися прояснити деякі найбільш важливі елементи, які варто знати кожному, або хоч мати можливість у певній ситуації розуміти свої права і права органів, які проводять слідчі дії чи дізнання.

 

< Попередня