ВІД УПОРЯДНИКІВ

Комерцiйне права - Як вести бізнес з іноземним партнером?
61

ВІД УПОРЯДНИКІВ

Сьогоднішні умови ведення бізнесу в нашій країні суттєво відрізняється від тих, які існували ще десять років тому. В Україні поступово створюється так звана ринкова економіка. Економіка, в якій існує чесна конкуренція між представниками бізнесу та в якій перемагає той, хто зможе завоювати прихильність споживача. Це змушує вітчизняних підприємців постійно думати про розвиток власного бізнесу, про те, які нові товари й послуги можна запропонувати споживачу, як покращити якість існуючих. І нерідко при цьому вони звертають свої погляди за кордон, сподіваючись віднайти там відповіді на свої питання. І знаходять нові продукцію, послуги, технологію, знання, бізнес-партнерів. З іншого боку, представники українського підприємництва прагнуть розширювати географію свого бізнесу, завойовуючи нові ринки збуту, у тому числі й в інших країнах світу.

Можливо, ви відноситесь саме до таких бізнесменів, і до ваших планів входить найближчим часом зайнятись експортом своєї продукції за кордон, чи, навпаки, ви плануєте імпортувати щось в Україну. Ймовірно, ви навіть думаєте про створення спільного бізнесу з іноземними партнерами. Сподіваємось, що у такому разі брошура, яку ви тримаєте у руках, стане вашим надійним помічником.

Багато хто з представників вітчизняного малого та середнього бізнесу думають, що працювати з іноземцями складно, що це потребує значних ресурсів, що для цього необхідно виконувати численні складні процедури, мати спеціальні знання. Такі думки змушують їх відмовитись від своїх ідей і задумів. І даремно. Адже "не такий страшний чорт, як його малюють". Вести бізнес з іноземними партнерами дійсно важче, ніж з українськими. Проте це не настільки складно, щоб відмовлятися від своїх намірів. Останнім часом у цій сфері багато чого спростилося: починаючи від процедури створення спільних з іноземцями підприємств і закі

нчуючи митними процедурами, які необхідно виконувати при імпорті чи експорті товарів.

Безумовно, певні спеціальні знання потрібні. Тому тут ви віднайдете відповіді на ті питання, які виникатимуть у вас на початкових етапах ведення спільного бізнесу з іноземцями.

Зокрема, тут окреслено, як в Україні відбувається створення підприємств за участю іноземних засновників. Крім того, ви дізнаєтеся, як можна вести з іноземцем спільну підприємницьку діяльність без створення юридичної особи. Якщо ж ви хочете займатися експортно-імпортними операціями, вам у пригоді стане інформація, наведена в розділі про зовнішньоекономічну діяльність. Крім того, ми пропонуємо вам початкову інформацію про вимоги й процедури, передбачені митним законодавством, адже, працюючи з іноземними партнерами, ви неодноразово стикнетеся з потребою розмитнення товарів чи обладнання.

У рамках цього посібника неможливо розглянути всі питання, пов'язані з веденням спільного бізнесу з іноземцями, тому ми не претендуємо на всеосяжність. Однак певний початковий обсяг знань ви отримаєте. Ці знання є достатніми для того, щоб почати працювати. Тому радимо вам відкинути всякі сумніви. Впевнені — ви зможете реалізувати всі свої ідеї.

Бажаємо успіху!

< Попередня   Наступна >