Юридические консультации в режиме онлайн

Музыкальные новинки 2012 Онлайн

загрузка...
загрузка...
Наши партнеры
Блог для разработчиков Joomla.
Регистрация доменов iregs.ru низкие цены.
Головна

17.5. Предмет, спосіб, час і місце виконання зобов'язання

 

 

 

Ю. О. Заіка Українське цивільне право Навчальний посібник, Київ "Істина" 2005

 

 

 

 

e;"> 

 

17.5. Предмет, спосіб, час і місце виконання зобов'язання

Предметом виконання зобов'язання є вчинення певної дії або утримання від певних дій. Предметом виконання зо­бов'язання є те майно, робота, послуга, які в силу зобов'язання боржник повинен передати, виконати чи надати кредитору.

Спосіб виконання зобов'язання — це порядок вчинення боржником дій на виконання зобов'язання. Спосіб виконання зобов'язання визначають сторони при виникненні зобов'язан­ня. За загальним правилом кредитор має право не приймати виконання зобов'язання частинами.

Строки виконання зобов'язання можуть бути визначені законом (термін сплати за комунальні послуги), подією, яка неминуче настане (початок навігації), договором або моментом пред'яв­лення вимоги, в цьому випадку боржник повинен виконати свій обов'язок у семиденний строк, якщо обов'язок негайного виконання не випливає з договору або актів цивільного зако­нодавства.

В тому випадку, коли зобов'язання не передбачає строку його виконання і не містить умов, які дозволяють визначити цей строк, воно має бути виконане в розумний строк після виникнення зобов'язання, тобто протягом такого часу, який зазвичай необхідний для виконання дій, передбачених зо­бов'язанням.

Дострокове виконання зобов'язання вважається належним, якщо інше не встановлене договором, законом або не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обігу.

Місце виконання зобов'язання — це місце, де боржник пови­нен вчинити певні дії, а кредитор — прийняти виконання.

Якщо місце виконання зобов'язання не визначено догово­ром, законом, звичаями ділового обігу і не випливає із суті зобов'язання, виконання проводиться за зобов'язаннями:

• про передання нерухомого майна — за місцем знаходження майна;

• про передання товару, що виникає на підставі договору перевезення, — за місцем здавання товару перевізникові;

• про передання товару, що виникає на підставі інших пра- вочинів — за місцем виготовлення або зберігання товару, якщо це місце відоме кредитору на момент виникнення зобов'язання;

• грошовими — за місцем проживання кредитора;

• іншими — за місцем проживання боржника.

157

< Попередня   Наступна >