Головна

§ 3. Інші учасники цивільних відносин


 

Зорислава Ромовська Українське цивільне право: Загальна частина. Академіч­ний курс. Підручник,- К.: Атіка, 2005.- 560 с.

 

 

 

§ 3. Інші учасники цивільних відносин

Автономна Республіка Автономна Республіка Крим - особливий Крим суб'єкт, що нагадує суму усіх територіаль-

них громад, але все ж такою кумулятив­ною структурою не є. Кожна територіальна громада, що є на тери­торії АРК, є самостійним учасником відносин, насамперед відносин власності щодо майна, яке є комунальною власністю кожної з них.

Цивільне право України. Академічний курс / За ред. Я. М. Шевчен­ко. Т. 1. Загальна ч

астина.- С. 217.

Розділ IV. Учасники цивільних правовідносин

Вище уже з'ясовувалося питання щодо того, чи може АРК бути суб'єктом права власності. Як зазначалося, Конституція України у статті 138 віднесла до відання АРК «управління» майном, що «їй належить». Але про яке майно, власне, йдеться? Очевидно, мова йде про управління тим майном, яке не є власністю ні адміністра­тивно-територіальної громади, ні держави.

Автономна Республіка Крим може створювати підприємниць­кі товариства. Відповідно до статті 1222 ЦК вона може бути спадкоємцем за заповітом, а це означає, що прийняття спадщини є одним із способів набуття нею права власності. АРК може бути обдарованою стороною.

Адміністративно-територіальні громади

Громада міста, села, селища може бути суб'єктом права власності. У власність те­риторіальної громади переходить спадщи­на, визнана судом відумерлою у зв'язку з відсутністю спадкоємців за заповітом та за законом (стаття 1277 ЦК). У власність громади переходить знахідка.

Громада може бути суб'єктом договірного зобов'язання, напри­клад, щодо спорудження газопроводу. Може бути вона стороною в договорі дарування, а також спадкоємцем за заповітом.

Іноземні держави

Іноземні держави можуть бути власни­ками майна, що є на території України. Вони можуть бути також спадкоємцями за заповітом.

Іноземні юридичні особи

Іноземною є юридична особа, зареєстро­вана в іншій державі. Іноземна юридична особа може бути суб'єктом тих цивільних відносин, що і українська юридична особа, крім окремих винятків, встановлених законом.

Іноземна юридична особа не може бути власником землі сіль­ськогосподарського призначення. Відповідно до частини 3 стат­ті 82 Земельного кодексу України, землі сільськогосподарського призначення, отримані в спадщину іноземними юридичними осо­бами, підлягають відчуженню протягом одного року.

< Попередня   Наступна >