Головна Науково-практичні коментарі Закони України ПРО РЕКЛАМУ Стаття 22. Реклама алкогольних напоїв та тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої та тютюнові вироби

Стаття 22. Реклама алкогольних напоїв та тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої та тютюнові вироби

Закони України - ПРО РЕКЛАМУ

Особливості та обмеження, передбачені статтею 22 Закону “Про рекламу” базуються на положеннях статей 15-1, 15-2 та 15-3 Закону України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” № 481/95-BP від 19 грудня 1995 року.

Зокрема статтею 15-1 зазначеного Закону передбачено, що “обмеження шкідливого впливу споживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів здійснюється шляхом реалізації правових (законодавчих), економічних, медичних та адміністративних заходів, а саме:

— пропаганди здорового способу життя, вільного від споживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

— включення до загальноосвітніх програм та професійних освітніх програм усіх навчальних закладів України незалежно від форми власності положень про шкідливий вплив споживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів на організм людини, а також про переваги здорового способу життя;

— створення економічних та правових умов, що сприяють зменшенню споживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

— охорони права тих, хто не курить, жити в середовищі, вільному від тютюнового диму;

— інформування про шкоду надмірного споживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів та про рівні вмісту смол та нікотину в димі сигарети;

— лікування алкогольної та тютюнової залежності;

— протидії незаконному ввезенню та обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів”.

Крім того, відповідно до положень вказаного Закону, особливі вимоги статті 22 Закону“Про рекламу” базуються на обмеженні алкогольних напоїв та тютюнових виробів для продажу і споживання особами віком до 18 років.

Законом передбачено пракично рівні умови і обмеження як для самих тютюнових виробів та алкогольних напоїв, так і для знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби та алкогольні напої.

1. Реклама тютюнових

виробів, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, забороняється: на радіо та телебаченні, на перших і останніх сторінках газет, перших і останніх сторінках обкладинок журналів та інших видань, засобами внутрішньої реклами, реклами на транспорті, за допомогою заходів рекламного характеру (крім спеціальних виставкових заходів).

Головна мета зазначеної норми є встановлення обмежень щодо використання певних видів реклами для формування та підтримання обізнаності споживачів реклами та їхнього інтересу щодо тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби (далі для цілей цього коментарю – тютюнові вироби). Проте слід зазначити, що наведена норма не забороняє наступні види реклами (форми і способи розповсюдження інформації про тютюнові вироби): 1) реклама тютюнових виробів у друкованих засобах масової інформації, крім реклами на перших і останніх сторінках газет, перших і останніх сторінках обкладинок журналів та інших видань (ст. 14); 2) реклама у мережі Інтернет за умови дотримання передбачених іншими статтями закону вимог до реклами (ст. 15); 3) зовнішня реклама (ст. 16); реклама шляхом організації спеціальних виставкових заходів.

Відповідно до ст. 4 Концепції розвитку виставково-ярмаркової діяльності, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 липня 2003 р. N 459-р, виставкові заходи поділяються на виставки та ярмарки. Концепція визначає виставку як захід, пов'язаний з демонстрацією продукції та послуг, просуванням їх на внутрішній та зовнішній ринок і вивченням з цією метою кон'юнктури ринку. У свою чергу, ярмарком слід вважати захід, безпосередньо пов’язаний з торгівлею (роздрібною чи оптовою), що проводиться регулярно в певному місці та у визначені строки. Таким чином, будь-які заходи, які передбачають демонстрацію тютюнових виробів з метою їхнього просування на ринок та вивчення кон’юктури ринку, є незабороненими способами реклами.

За вказаною статтею забороняється реклама тютюнових виробів за допомогою засобів рекламного характеру (крім спеціальних виставкових заходів). Проте необхідно зазначити, що законодавство України не містить визначення терміну „заходи рекламного характеру”. За таких умов питання про належність тих чи інших дій до заходів рекламного характеру слід вирішувати виходячи з наявності у цих діях ознак реклами, визначених статтею 1 Закону.

При цьому слід зважати на те, що відповідно до ч. 7 ст. 8 Закону розміщення інформації про виробника товару та/або товар у місцях, де цей товар реалізується чи надається споживачеві, не вважається рекламою. Тому здійснення заходів, які передбачають інформування споживача про товар або його виробника, не може вважатися заходами рекламного характеру і не заборонене законодавством України. Наприклад, не є рекламою розміщення листівок (плакатів) із інформацією про тютюнові вироби біля кіосків, полиць, на яких розміщені тютюнові вироби, місць здійснення платежів за придбані тютюнові вироби. При цьому слід мати на увазі, що інформація може передаватися як за допомогою літер, так і графічних зображень (малюнків, фотографій, креслень тощо). Разом з тим, така інформація має бути об’єктивно необхідна споживачу для здійснення свідомого вибору, його належного використання, захисту своїх прав тощо (інформація про дійсні споживчі якості товару, про порядок його використання, утилізації тощо, про належні дії споживача у тих чи інших випадках у зв’язку з придбанням та використанням товару, контактна інформація про виробника і т. інше).

Зазначене щодо заходів рекламного характеру та спеціальних виставкових заходів стосується також реклами алкогольних напоїв, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої.

2. Реклама алкогольних напоїв, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої, забороняється: на радіо та телебаченні у період з 6 години до 23 години, на перших і останніх сторінках газет, перших і останніх сторінках обкладинок журналів та інших видань, засобами внутрішньої реклами, реклами на транспорті, за допомогою заходів рекламного характеру (крім спеціальних виставкових заходів).

Рекламу алкогольних напоїв, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої дозволено в друкованих засобах масової інформації (за винятком перших і останніх сторінок), за допомогою реклами на радіо і телебаченні в період з 23 години до 6 години, засобами зовнішньої реклами. Законом не обмежено рекламу вказаних об’єктів за допомогою мережі Інтернет.

3. Реклама алкогольних напоїв та тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої та тютюнові вироби:

забороняється на товарах та у друкованих виданнях, призначених переважно для осіб віком до 18 років, або у розрахованих на зазначених осіб частинах інших друкованих видань;

Зазначені обмеження базуються на вищезгаданих положеннях Закону “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”, які, зокрема, передбачають пропаганду здорового способу життя, вільного від споживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Діти, тобто особи віком до 18 років, є соціальною групою, що є, з одного боку, найбільш сприятливою до реклами, а з іншого – групою, для якої вживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів є найбільш небезпечним.

Друкованими виданнями, призначеними переважно для осіб віком до 18 років є газети та журнали, призначені для дитячої, підліткової та юнацької аудиторії.

Під частинами друкованих видань, розраховані на осіб віком до 18 років слід розуміти як окремі дитячі, підліткові чи юнацькі рубрики у друкованих виданнях, так і дитячі, підліткові чи юнацькі додатки до інших видань.

забороняється з використанням осіб віком до 18 років як фотомоделей;

Вказане обмеження спрямоване на недопущення впливу на підсвідомість осіб, віком до 18 років, шляхом залучення до реклами алкогольних напоїв чи тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої та тютюнові вироби однолітків таких потенційних споживачів реклами.

не повинна містити зображення процесу паління тютюнових виробів або споживання алкогольних напоїв;

не може розташовуватися ближче ніж за 300 метрів прямої видимості від території дитячих дошкільних закладів, середніх загальноосвітніх шкіл та інших навчальних закладів, в яких навчаються діти віком до 18 років;

Зазначене обмеження передбачає недопущення розташування реклами вказаних об’єктів в межах прямої видимості на відстані до 300 метрів від території дитячих дошкільних закладів, середніх загальноосвітніх шкіл та інших навчальних закладів, в яких навчаються діти віком до 18 років. Під територією таких закладів слід розуміти як територію будівель чи приміщень таких закладів, так і територію земельних ділянок, навколо таких закладів. Слід зазначити, що якщо рекламоносій не знаходиться у зоні прямої видимості від території закладу, на нього це обмеження не розповсюджується.

Слід зазначити, що дане обмеження стосується не лише закладів, у яких навчаються переважно особи віком до 18 років, а будь-які навчальні заклади, в яких навчаються такі особи.

не може формувати думку, що паління або вживання алкоголю є важливим фактором досягнення успіху в спортивній, соціальній, сексуальній або інших сферах життя;

не повинна створювати враження, що вживання алкогольних напоїв чи паління тютюнових виробів сприятиме розв'язанню особистих проблем;

не може формувати думку, що алкоголь чи тютюнові вироби мають лікувальні якості або що вони є стимулюючими чи заспокійливими засобами;

Під формуванням відповідної думки чи створенням відповідного враження слід розуміти цілеспрямований процес нав’язування певних уявлень про значення і вплив алкоголю і тютюну на життя людини, її здоров’я чи здібності.

Всі перераховані обмеження спрямовані на недопущення нав’язування певних уявлень, що не відповідають дійсності (у формі недобросовісної реклами), або подають факти викривлено.

не повинна заохочувати до вживання алкогольних напоїв чи тютюнопаління або негативно розцінювати факт утримування від вживання тютюнових виробів та алкогольних напоїв;

Зазначена вимога полягає у забороні позитивних висловювань у рекламі зазначених об’єктів щодо процесу тютюнопаління чи вживання алкоголю, і, водночас, негативних висловлювань щодо утримування від таких дій.

не може містити зображень лікарів та інших професійних медичних працівників, а також осіб, зовнішній вигляд яких імітує зовнішній вигляд лікарів;

Вказане обмеження спричинене згадуваним вище напрямком діяльності держави у сфері затвердження засад обмеження шкідливого впливу споживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів, а саме – пропаганди здорового способу життя, вільного від споживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

не повинна включати зображення популярних осіб або пряме чи опосередковане схвалення популярними особами паління чи вживання алкоголю;

Це обмеження полягає у недопущенні впливу на підсвідомість споживачів реклами.

не повинна створювати враження, що більшість людей палить або вживає алкогольні напої.

4. Спонсорування теле-, радіопередач, театрально-концертних, спортивних та інших заходів з використанням знаків для товарів та послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, забороняється.

Дозволяється спонсорування теле-, радіопередач, театрально-концертних, спортивних та інших заходів з використанням знаків для товарів та послуг, під якими випускаються алкогольні напої.

5. Реклама тютюнових виробів повинна супроводжуватись інформацією про кількісний вміст у димі однієї сигарети смоли та нікотину.

6. Забороняються такі види діяльності з рекламування алкогольних напоїв та тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої та тютюнові вироби:

спонсорування заходів, призначених переважно для осіб віком до 18 років, з використанням знаків для товарів та послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби та алкогольні напої;

розповсюдження та продаж будь-яких товарів з використанням знаків для товарів та послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби та алкогольні напої, особам віком до 18 років.

7. Реклама тютюнових виробів та алкогольних напоїв, а також знаків для товарів та послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються дані вироби та напої, повинна супроводжуватися текстами попередження такого змісту: "Куріння може викликати захворювання на рак", "Надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров'я". Кожному попередженню має бути відведено не менше 15 відсотків площі (обсягу) всієї реклами. Колір тексту попередження має бути контрастним щодо кольору фону попередження.

8. Рекламодавці алкогольних напоїв та тютюнових виробів зобов'язані у порядку, передбаченому законами України, спрямовувати на виробництво та розповсюдження соціальної реклами щодо шкоди тютюнопаління та зловживання алкоголем не менше 5 відсотків коштів, витрачених ними на розповсюдження реклами тютюнових виробів та алкогольних напоїв у межах України. Розпорядники цих коштів щоквартально оприлюднюють звіт щодо їх використання.

< Попередня   Наступна >